Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Šport

Rekordný Lukaku po postupe: Musíme sa naučiť rozhodovať zápasy

Hráč Interu Miláno Romelu Lukaku (vpravo) oslavuje so spoluhráčom Lautarom Martinezom. Foto: TASR/AP

Inter sa naposledy tešil z európskej trofeje v roku 2010, keď vo finále Ligy majstrov zdolal Bayern Mníchov 2:0.

Düsseldorf 11. augusta (TASR) - Futbalisti Interu Miláno so slovenským obrancom Milanom Škriniarom postúpili do semifinále Európskej ligy a udržali si šancu na zisk prvej kontinentálnej trofeje za posledných desať rokov. V pondelňajšom zápase zdolali Bayer Leverkusen 2:1, nemecký klub tak ani do tretice nedokázal spraviť záverečný krok k väčšiemu úspechu v sezóne 2019/2020.

Inter sa naposledy tešil z európskej trofeje v roku 2010, keď vo finále Ligy majstrov zdolal Bayern Mníchov 2:0. Odvtedy sa mu nedarí ani na domácej pôde, kde si vybojoval len pohárový triumf v sezóne 2010/2011. Teraz má ďalšiu šancu na veľkú trofej. Inter sa stretne v semifinále s lepším z dvojice Šachtar Doneck - FC Bazilej.

"Často sa hovorí, že každý zápas musíte hrať ako finále. Pri tomto formáte je to skutočne tak. Takže sa tešíme na naše ďalšie finále. Myslím si, že celý tím je v dobrej forme a o to je to všetko ľahšie," uviedol pre portál UEFA obranca "nerazzurri" Diego Godin.

Hrdinom pondelňajšieho zápasu bol belgický kanonier Romelu Lukaku. Pri prvom góle Interu sa po jeho odrazenej strele dostal k lopte Nicolo Barella, ktorý otvoril skóre. V 21. minúte sám rozhodol, keď využil svoje fyzické parametre a v páde zvýšil na 2:0. Napriek tomu nebol úplne spokojný. Leverkusen dokázal znížiť zásluhou Kaia Havertza a Inter v ďalšom priebehu napriek väčším šanciam nedokázal streliť tretiu poistku. Krátko po góle Bayeru sa Milánčania dožadovali pokutového kopu po ruke Daleyho Sinkgravena, hlavný rozhodca Del Cerro ho aj nariadil, ale po konzultácii s VAR zmenil názor.

"Rastieme, ale musíme sa naučiť rozhodovať a zlomiť zápasy v náš prospech, keď na to máme šance. To sme proti Bayeru neurobili. Teraz sa musíme fyzicky zotaviť a pripraviť sa na ďalší skvelý zápas," povedal Lukaku.

Ten počas zápasu prekonal dva rekordy. Belgický kanonier strelil gól v deviatom zápase Európskej ligy/Pohára UEFA po sebe a o jeden duel tak prekonal maximum Alana Shearera zo sezóny 2004/2005. Zároveň sa stal prvým hráčom Interu, ktorý skóroval v šiestich stretnutiach európskych pohárov v sérii: "Rekordy sú rekordy, ale dôležitejšie sú víťazstvá. Leverkusen má silný tím a výborného trénera. Nebolo to ľahké." Slovenský reprezentant Milan Škriniar prišiel na ihrisko v drese Interu v 84. minúte.

Pre Leverkusen to bolo ďalšie veľké sklamanie. Klubu sa v rozhodujúcich fázach v tejto sezóne veľmi nedarí. V závere bundesligy prišiel o účasť v nasledujúcej sezóne Ligy majstrov, keď skončil na piatej priečke, a vo finále Nemeckého pohára prehral s Bayernom Mníchov 2:4. "Je hanba, že sme opäť nedokázali spraviť posledný krok. Dali sme do toho všetko," povedal obranca Lars Bender. "Dva rýchle góly nám sťažili život. Skúsili sme všetko, ale nemali sme šťastie a naše lopty neskončili v sieti. Musíme sa z toho poučiť a skúsiť to znova v ďalšej sezóne," dodal fínsky brankár so slovenskými koreňmi Lukáš Hrádecký.

Pondelňajší duel mohol byť posledný pre Havertza v drese Leverkusenu. O jeho služby sa intenzívne zaujíma londýnska Chelsea a Bayer doteraz tvrdil, že do konca kampane v Európskej lige nebude o jeho prestupe rokovať.