Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Šport

Federálny súd odročil Napoutovu žiadosť o podmienečné prepustenie

Juan Angel Napout, archívna foto. Foto: TASR/AP

Šesťdesiatdvaročný bývalý funkcionár požiadal o prepustenie z väzenia zo súcitu a zdravotných dôvodov, keďže sa v zariadení začal šíriť koronavírus a Napout sa považuje za ohrozenú skupinu.

New York 17. júla (TASR) – Americký federálny súd v New Yorku odložil rozhodnutie o podmienečnom prepustení bývalého funkcionára Medzinárodnej futbalovej federácie Juana Angela Napouta. Paraguajčan si od roku 2017 odpykáva na Floride deväťročný trest odňatia slobody za účasť na korupčnej kauze, v júni mu zamietli odvolanie.

Šesťdesiatdvaročný bývalý funkcionár požiadal súd o prepustenie z väzenia zo súcitu a zdravotných dôvodov, keďže sa vo federálnom zariadení začal šíriť koronavírus a Napout sa považuje za ohrozenú skupinu.

„Určite je to relevantný faktor a chápem argumenty pána Napouta, ale nemyslím si, že sú v tejto chvíli odôvodnené. Podmienečné prepustenie zo 'súcitu' je inštitút, ktorý sa uplatňuje vo výnimočných prípadoch, zvyčajne keď je väzeň v terminálnom štádiu nevyliečiteľnej choroby," uviedla sudkyňa Pamela Chenová, ktorá stanovila dátum pojednávania na 29. júla.

Napout požiadal o prepustenie aj v apríli argumentujúc zhoršenými podmienkami v dôsledku opatrení proti pandémii, keď mohol bývalý prezident Juhoamerickej futbalovej konfederácie (CONMEBOL) vychádzať z cely iba na 100 minút týždenne v porovnaní so štrnástimi hodinami počas bežného stavu. Súd mu vtedy nevyhovel. Informoval web insideworldfootball.com.