Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

FIFA vyzýva federácie, aby netrestali za gestá proti rasizmu

McKennie počas sobotňajšieho zápasu 29. kola nemeckej Bundesligy s Werderom Brémy. Na rukáve má pásku s nápisom Justice for George. Foto: AP

Vo viacerých mestách v USA už niekoľko dní za sebou prebiehajú protesty po smrti Afroameričana Georgea Floyda v Minneapolise.

Zürich 2. júna (TASR) – Medzinárodná futbalová federácia apeluje na riadiace orgány jednotlivých ligových súťaží, aby zvážili trest pre hráčov, ktorí vyjadrujú podporu hnutiu proti policajnému násiliu voči afroamerickej komunite v USA.

"Žiadame riadiace orgány súťaží, aby pristupovali k previneniam hráčov proti pravidlám tohto druhu so zdravým rozumom. FIFA má vo svetle smrti Georgea Floyda pochopenie pre konanie týchto futbalistov. Apelujeme na to, aby tieto gestá podpory brali federácie do úvahy a pokiaľ je to možné, nenapomínali za ne hráčov žltou kartou," uvádza FIFA v stanovisku.

Vo viacerých mestách v USA už niekoľko dní za sebou prebiehajú protesty po smrti Afroameričana Georgea Floyda v Minneapolise. Ten zomrel minulý týždeň v pondelok v dôsledku policajného zásahu. V nemeckej futbalovej bundeslige podporili gestom protesty Weston McKennie zo Schalke 04 Gelsenkirchen, Marcus Thuram z Borussie Mönchengladbach i dvojica hráčov Borussie Dortmund - Jadon Sancho a Achraf Hakimi.

V zápase na ihrisku Paderbornu sa Sancho podieľal na triumfe Borussie 6:1 hetrikom, pričom po prvom svojom góle v 57. minúte si vyzliekol dres, aby pod ním mohol ukázať tričko s nápisom "Justice for George Floyd" (Spravodlivosť pre Georgea Floyda). Dvadsaťročný Angličan za to dostal od rozhodcu žltú kartu.

Maročan Hakimi si dres vyhrnul a iba náznakom ukázal do kamier tričko s nápisom, čím sa vyhol kartovému trestu. Za porušenie pravidiel, ktoré rozhodcovia trestajú žltou kartou, sa považuje iba vyzlečenie dresu.

Stanovy nemeckej bundesligy však zakazujú politické prejavy, tie nesmú byť ani na tričkách pod dresmi, rovnako ako reklama, či náboženské a osobné stanoviská. "Futbal by mal zostať oslobodený od politických prejavov akéhokoľvek druhu," vyhlásil viceprezident Nemeckého futbalového zväzu Rainer Koch.