Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Finalissima medzi Talianskom a Argentínou bude i Chielliniho rozlúčkou

Na archívnej snímke Giorgio Chiellini. Foto: TASR/AP

Dvojnásobný finalista Ligy majstrov v drese Juventusu Turín sa rozhodol zavesiť kopačky na klinec vo veku 37 rokov.

Londýn 31. mája (TASR) - Po tretí raz v histórii sa uskutoční oficiálne stretnutie úradujúcich futbalových majstrov Európy a Južnej Ameriky. Finalissima medzi Talianskom a Argentínou je na programe v stredu o 20.45 SELČ v londýnskom Wembley. V roku 1985 Francúzsko zvíťazilo nad Uruguajom a v roku 1993 Argentína zdolala Dánsko.

Duel je výsledok dobrých vzťahov medzi vedením Európskej futbalovej únie (UEFA) a Juhoamerickej futbalovej konfederácie (CONMEBOL). Argentínci na čele s Lionelom Messim sa naň pripravovali v Španielsku, sobotný tréning na štadióne v Bilbau si prišlo pozrieť 15.000 fanúšikov. "Vždy radi hráme proti kvalitným súperom. Reprezentanti Argentíny bojujú za znak na hrudi a za svoje rodiny, svojich priateľov. Tento zápas nebude výnimkou," povedal tréner juhoamerického tímu Lionel Scaloni na oficiálnej webstránke UEFA.

Jeho zverenci zvíťazili vo finále Copa America 2021 nad Brazíliou 1:0. Predtým vyradili Kolumbiu na pokutové kopy, keď brankár Emiliano Martinez zlikvidoval tri pokusy súpera. Taliansko sa vlani stalo prvým mužstvom, ktoré na jedných ME uspelo v dvoch jedenástkových rozstreloch. Z bieleho bodu si poradilo v semifinále so Španielmi i vo finále s domácimi Angličanmi. "Azúroví" sa vrátia na miesto, kde získali trofej, nad Anglickom triumfovali práve vo Wembley. Ak sa Finalissima skončí v riadnom hracom čase nerozhodne, nenasleduje predĺženie, ale hneď jedenástkový rozstrel. "Nekvalifikovali sme sa na svetový šampionát, niektoré detaily nevyšli v náš prospech. Máme však mladý tím a fanúšikovia držia s nami. Pred necelým rokom sme zaslúžene vyhrali EURO 2020, dostali sme najťažšiu skupinu v Lige národov," zdôraznil taliansky kouč Roberto Mancini.

S futbalovou kariérou sa bude v Londýne lúčiť stopér Giorgio Chiellini, ktorý ako kapitán doviedol Talianov k titulu majstrov Európy. Dvojnásobný finalista Ligy majstrov v drese Juventusu Turín sa rozhodol zavesiť kopačky na klinec vo veku 37 rokov. "Je krásne, že sa môžem s kariérou rozlúčiť vo Wembley a proti Argentíne, ktorá má výnimočných hráčov. Samozrejme, ako prvý príde na um Lionel Messi, ikona futbalu, ale aj hráči okolo neho sú fantastickí. Viem, čo môžem od rozlúčky očakávať, toto bude uzatváranie mojej druhej veľkej kapitoly, sedemnásť rokov som hral za Juventus a osemnásť za národný tím. Som spokojný s tým, čo som dokázal, pociťujem hrdosť z úspechov, ako aj hodnôt, ktoré som celý čas zastával. Priazeň ľudí som mal od roku 2004, ba dokonca od roku 1999, keď som začínal v kategórii do 15 rokov," povedal Chiellini pred 117. a záverečným reprezentačným vystúpením.


Finalissima:


Taliansko - Argentína /streda 1. júna, 20.45 SELČ, Wembley, Londýn, Angl./

predpokladané zostavy podľa uefa.com:

Taliansko: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson - Barella, Jorginho, Verratti - Bernardeschi, Scamacca, Insigne

Argentína: E. Martinez - Foyth, Romero, Otamendi, Acuna - De Paul, Rodriguez, Lo Celso - Messi, L. Martinez, Di Maria