Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Riaditeľ novej Nitry Galád tvrdí, že mužstvo si vytvorí vlastnú súťaž

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Ak hráči FC Nitra v sobotu 8. augusta zvíťazia na domácom ihrisku s úradujúcim majstrom Slovanom Bratislava, dostanú všetky peniaze z predaja vstupeniek na tento zápas.

Nitra 7. augusta (TASR) – Slovenský futbalový klub FC Nitra avizuje pred novým ročníkom Fortuna ligy 2020/2021 viac odchodov ako príchodov. V príprave nastúpil klub spod Zobora iba na jedno stretnutie. Na domácom ihrisku remizovali zverenci trénera Gergelyho Geriho 1:1 s českým prvoligovým klubom FC Baník Ostrava.

Klub sa bude opierať o rovnakých hráčov ako v minulej sezóne a cieľom je získať späť stratenú dôveru. Na tlačovej konferencii pred štartom ročníka 2020/21 to oznámil nový športový riaditeľ klubu Ivan Galád.

„Začneme trochu atypicky. My sme sa rozhodli pred touto sezónou vytvoriť si vlastnú súťaž, kde nebude pre mužstvo dôležité umiestnenie, ale dôležitý bude počet percent dôvery, ktorú získame naspäť. Musíme povedať, že práve dôveru sme stratili, nielen umiestnením, ale aj rôznymi inými vecami. Preto kabína a my všetci, ktorí sa staráme o športovú stránku sme sa rozhodli, že budeme mať samostatnú súťaž, a teda o vytvorení a získaní dôvery športovej verejnosti, nitrianskeho diváka a rešpektu nad prácou, ktorú budeme v najbližšej sezóne robiť. Toto sú naše hlavné ciele a nesúvisia s umiestnením."

Na slová Galáda nadviazal staronový tréner FC Nitra Gergely Geri, ktorý pri nitrianskom A-mužstve pôsobil krátko aj v minulej sezóne.

„Chcel by som sa poďakovať za dôveru športovému riaditeľovi a vedeniu. Ideme budovať novú Nitru. Sme radi, že sme udržali niektorých kľúčových hráčov ako Faško, Podhorin a okolo nich chceme vystavať nové mužstvo, ktoré bude dynamické a mladé. Tvorba mužstva prebieha aj počas prvých týždňov, takže káder určite nie je uzatvorený. Budeme sa snažiť vybrať vhodné typy, ktoré nám zapadnú do našej skladačky," povedal 43-ročný Geri.

Mužstvo zatiaľ posilnila štvorica futbalistov, ale klub naďalej hľadá vhodné alternatívy na jednotlivé posty. „Zatiaľ sme posilnili pozíciu číslo 6, to je Mustafič. Ďalej pozíciu číslo 8, čo je Adamec. Posilnili sme tiež pozíciu číslo 9, to je Armén a ešte pozíciu číslo 5, a to je Timotej Záhumenský,“ začal na margo posíl Galád a pokračoval.

„V Nitre pôsobím ako tréner 9 rokov a vždy sa tu hralo s domácimi hráčmi alebo odchovancami. Keď bol nejaký legionár, tak sme sa snažili, aby bol lepší. V tomto trende sa budeme snažiť pokračovať. Samozrejme, budeme chcieť aj zahraničných hráčov, ale budeme chcieť, aby vykazovali parametre legionárov, podobne ako je to napríklad v Slovane Bratislava,“ dodal k možným pohybom v kádri.

V Nitre aj naďalej nemajú vysporiadanú otázku s majiteľmi klubu. O všetkom má podľa Galáda rozhodnúť valné zhromaždenie, ktoré sa uskutoční na pôde klubu budúci týždeň.

„V prvom rade my sme zodpovední za športovú stránku, ale sme poverení informovať verejnosť o tom, čo sa v Nitre momentálne deje. K tomu iba jedna krátka veta – 12. augusta je valné zhromaždenie, kde verím, že sa vlastnícke vzťahy vykryštalizujú,“ povedal Galád k stále nedoriešenej budúcnosti klubu a pokračoval v tlmočení vízie majoritných akcionárov.

„Rozprával som sa so zástupcom majoritných akcionárov, ktorý mi prezradil víziu. Chcel by získať viacerých akcionárov, ktorí by sa podieľali na chode klubu a kontrole toku peňazí v ňom. Vieme, že v Nitre to nemôže byť založené na jednom človeku, ani na troch, preto je vízia mať viacerých akcionárov, ako je tomu vo vyspelom futbalovom svete. Toto je prvotná vízia, ktorú som počul. Či sa podarí ju zrealizovať budem veľmi pozorne sledovať,“ uzavrel pálčivú tému nitrianskeho futbalu.

Zaujímavosťou z kabíny FC Nitra je fakt, že vedenie klubu sa rozhodlo motivovať svojich hráčov pred prvým kolom Fortuna ligy finančnou odmenou. Ak hráči FC Nitra v sobotu 8. augusta zvíťazia na domácom ihrisku s úradujúcim majstrom Slovanom Bratislava, dostanú všetky peniaze z predaja vstupeniek na tento zápas.

„Áno, dostali sme návrh, že za náš úspešný výsledok proti Slovanu Bratislava dostaneme vstupné zo zápasu. Myslím, že bežní fanúšikovia to vnímajú, že si slušne zarobíme, ale je tam jeden detail – poraziť majstra. Pokúsime sa urobiť všetko preto, aby sa nám to podarilo a verím, že budeme úspešní,“ zakončil na tlačovej konferencii kapitán Nitry Oliver Podhorin.