Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Trnava sa spolieha na pomoc publika, Ružomberok chce byť efektívnejší

Na snímke vľavo hráč Trnavy Saymon Cabral a hráč Trenčína Gino van Kessel bojujú o loptu v barážovom zápase o miestenku do Európskej ligy medzi FC Spartak Trnava a AS Trenčín v Trnave v utorok 14. júla 2020. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Spartak sa do finále baráže o Európsku ligu kvalifikoval po utorkovom domácom triumfe 3:0 nad AS Trenčín.

Trnava 16. júla (TASR) – Vo finále baráže o Európsku ligu UEFA 2020/2021 si zmerajú sily futbalisti Spartaka Trnava a MFK Ružomberok. Výhodou pre zverencov trénera Mariána Šarmíra môže byť búrlivá domáca kulisa a skutočnosť, že pred necelými dvoma týždňami Liptákov v lige zdolali 2:0 vďaka presným zásahom Theofanisa Tzandarisa a Marka Tešiju.

Spartak sa do finále baráže o EL kvalifikoval po utorkovom domácom triumfe 3:0 nad AS Trenčín. Ružomberok sa na postup nadrel viac, Michalovce zdolal 1:0 po góle Filipa Twardzika z jedenástky. Mužstvo trénera Jána Haspru si mohlo priamy postup do 1. predkola EL vybojovať už vo finále Slovenského pohára, v ktorom však prehralo so Slovanom Bratislava 0:1. Ružu čaká druhý pokus preniknúť do pohárovej Európy cez baráž, potrebuje však zlepšiť efektivitu. Gól z hry dala naposledy koncom júna Žiline, v ďalších dueloch s Trnavou, Slovanom, DAC aj Michalovciam sa jej strelci presadili raz a z penalty.

„Myslím si, že ak odstránime slabú efektivitu z našej hry, tak môžeme pomýšľať na ďalšie úspešné sezóny a roky v Ružomberku, lebo premieňanie šancí je alfa a omega. Musíme sa pripraviť na posledný zápas, posledný krôčik. Dúfam, že tentoraz nám to už vyjde," verí tréner MFK Haspra, ktorému bude v Trnave chýbať suspendovaný český obranca a autor gólu do siete Michaloviec Twardzik. Päť žltých kariet vystavilo stopku aj rakúskemu útočníkovi Alexovi Sobczykovi zo Spartaka.

Trnava sa pred rokom kvalifikovala do Európskej ligy ako víťaz Slovenského pohára - Slovnaft Cupu. V tejto sezóne skončila v tabuľke Fortuna ligy po skrátenej nadstavbe štvrtá a dostala šancu zabojovať v baráži. Prvý krok na zopakovanie účasti v Európe zvládla rutinérsky.

„Po ťažkom zápase v derby na Slovane, ktorý nás stál veľa síl, sme museli všetko prispôsobiť taktike Trenčína, ktorý je dobrý na lopte. Súper má veľké individuality, a preto naša taktika bola pozmenená. Vychádzali sme v strede do agresívneho bloku, snažili sme sa ísť do protiútokov, čo sa nám darilo. Niektoré finálne fázy neboli dotiahnuté do konca tak, ako sme si predstavovali. Za obetavú a tímovú hru musím chlapcov pochváliť, ukázali sme srdiečko a za bojovnosť sme si postup zaslúžili," zhodnotil tréner andelov.

Mužom zápasu s Trenčínom bol mladý Brazílčan Cabral. Najskôr načasoval prihrávku pred úvodným gólom a sám pridal druhý, ktorým Trnava definitívne zlomila odpor súpera.

„Bol to zatiaľ môj najlepší zápas, dal som prvý gól medzi mužmi a som veľmi šťastný. S Trenčínom to bolo super, odviedli sme dobrú prácu, ale teraz nás čaká Ružomberok. Dôležitá bude dobrá regenerácia, lebo hráme v rýchlom slede. Verím, že sa nám podarí výkon zopakovať," citoval Cabrala klubový web.

V Trnave dúfajú, že piatkový zápas o všetko priláka na tribúny viac ľudí. Na Trenčín ich neprišlo ani tritisíc. „Nečaká nás nič jednoduché, veď v rozpätí siedmich dní odohráme tretí náročný zápas. Našou výhodou by mohlo byť domáce prostredie a diváci, ktorí nás povzbudia. Hádam ich bude viac ako na Trenčín. Ďakujem každému kto prišiel, ale úprimne som si myslel, že ich bude na takýto dôležitý zápas viac," uviedol Šarmír.

Spartak sa vlani cez Radnik Bijeljina z Bosny a Hercegoviny dostal do 2. predkola EL, kde bol nad jeho sily bulharský Lokomotiv Plovdiv. Rok predtým v sezóne 2018/2019 sa Trnava kvalifikovala až do skupinovej fázy EL, v konkurencii Dinama Záhreb, Fenerbahce Istanbul a Anderlechtu Brusel získala pre slovenského zástupcu rekordných sedem bodov. Ružomberok vlani stroskotal v 1. predkole na Levski Sofia. V sezóne 2017/2018 sa cez Vojvodinu Novi Sad a SK Brann Bergen dostal do 3. predkola, kde po dvoch prehrách 0:1 vypadol s Evertonom.

Účasť v Európskej lige UEFA 2020/2021 si zatiaľ vybojovali vicemajster MŠK Žilina a tretí tím fortunaligovej tabuľky FC DAC 1904 Dunajská Streda. Spolu s víťazom súboja Trnava - Ružomberok zasiahnu do hry už v 1. predkole, ktoré je na programe 27. augusta, hrá sa na jeden víťazný zápas. Žreb tejto fázy sa uskutoční 10. augusta.



Finále baráže o Európsku ligu UEFA 2020/2021 – piatok 17. júla, 18:00:


FC Spartak Trnava – MFK Ružomberok /priamy prenos RTVS + Huste.tv/