Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Šport

Úrad verejného zdravotníctva otvorí tému počtu divákov na štadiónoch

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Fortuna liga sa po ústupe pandémie koronavírusu opäť rozbehne 13. júna zápasmi 1. kola nadstavbovej časti v skupine o titul a o udržanie sa.

Bratislava 11. júna (TASR) – Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky sa oboznámil s navrhovaným riešením alternatívneho spôsobu určenia kapacít na hromadných podujatiach zo strany futbalovej Únie ligových klubov (ÚLK) a prisľúbil túto tému otvoriť na zasadnutí odborného konzília. Dnes o tom informoval oficiálny portál futbalovej Fortuna ligy.

Riadiaci orgán najvyššej slovenskej futbalovej súťaže už dávnejšie deklaroval snahu naďalej presviedčať štátne orgány vo veci obmedzeného počtu divákov na štadiónoch. ÚLK stále zastáva názor, že percentuálny model prítomnosti fanúšikov na štadiónoch je spravodlivejší a zároveň plne bezpečný. Momentálne platí, že od 10. júna môže byť na hromadných podujatiach maximálne 500 osôb a od 1. júla by sa mal tento počet zvýšiť na 1000. To sa ale nepáči viacerým klubom a ÚLK a Slovenský futbalový zväz (SFZ) preto spoločne požiadali oficiálnou cestou štátne orgány o zváženie úpravy aktuálne prijatých rozhodnutí a usmernení.

"Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) sleduje epidemiologickú situáciu na území SR a postupne na základe záverov odborného konzília uvoľňuje jednotlivé opatrenia. Tie sa na odbornom konzíliu priebežne prehodnocujú v závislosti od aktuálnych poznatkov a vývoja epidemiologickej situácie v Slovenskej republike. Úrad verejného zdravotníctva SR sa oboznámil s navrhovaným riešením alternatívneho spôsobu určenia kapacít na hromadných podujatiach zo strany ÚLK a na zasadnutí odborného konzília túto tému otvorí," citoval portál fortunaliga.sk stanovisko ÚVZ, o ktorom informovala jeho hovorkyňa Daša Račková.

Predstavitelia ÚLK zdôraznili, že rešpektujú rozhodnutia odborníkov, zároveň však podčiarkli, že pre zdravé fungovanie športu sú fanúšikovia nevyhnutní.

"Chceme nastaviť model, ktorý by vyhovoval všetkým. Veľká časť fanúšikov by sa mohla vrátiť na štadión, šport by nedostával tak tvrdé rany a zároveň by tento model neohrozoval bezpečnostnú situáciu na Slovensku v súvislosti s koronavírusom. Veríme, že sa nám to slušnosťou, rozumnými argumentami a odbornou debatou podarí," uvádza sa v tlačovej správe ÚLK.

Fortuna liga sa po ústupe pandémie koronavírusu opäť rozbehne 13. júna zápasmi 1. kola nadstavbovej časti v skupine o titul a o udržanie sa.