Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Banská Bystrica zdolala Ružomberok 3:1, Žilina si poradila s Trnavou

Gólová radosť Bystričanov Foto: TASR/Martin Baumann

Už 11. kolom pokračovala v sobotu slovenská futbalová Fortuna liga.

Banská Bystrica 20. septembra (TASR) - Domáci začali stretnutie dobre a už v 2. minúte otvorili skóre. V 11. minúte po rohu Střihavka len tesne minul bránku hostí. V 17. minúte si hosťujúci Zreľák pekne nabehol, ale jeho hlavičku Boroš zneškodnil. V 54. minúte po úniku Lukáča Luptáka si dal domáci de Vito vlastný gól a vyrovnal na 1:1. Domácich to však nedeprimovalo a v 57. minúte Wojnar nastrelil žrď. V 62. minúte bol však už domáci Mazan úspešnejší a zvýšil na 2:1. Od tejto chvíle mali domáci množstvo šancí, keď napr. v 70. minúte Střihavka nedal z čistej, v 71. Šovčík tesne minul bránku a v 75. Dolný prestrelil ponad horné brvno. Až v 80. minúte sa presadil Střihavka a strelou od žrde zvýšil na 3:1. V 83. minúte hostia kontrovali Janičovým tresným kopom, ale domáci Boroš bravúrne strelu vyrazil. Domáci tak zaknihovali po 8 zápasoch prvé domáce víťazstvo.

Dukla Banská Bystrica - MFK Ružomberok 3:1 (1:0)

Góly: 2. Šovčík, 62. Mazan, 80. Střihavka - 54. de Vito (vlastný). Rozhodoval: Leško, ŽK: Lipták, Vajda, Střihavka - Zreľák, 1114 divákov

Zostavy a striedania:
Banská Bystrica: Boroš – Vajda, de Vito, Savič – Lipták - Ľupták, Wojnar (79. Šumský), Kupec, Mazan – Šovčík (73. Dolný), Střihavka (84. Polievka)
Ružomberok: Šavol – Habánek, Kružliak, Práznovský, Lovás (27. Nosek) – M. Nagy (44. Gerát), Vavrík, Turčák, Janič, Almaský (52. Lupták) - Zreľák

Hlasy po zápase:

Norbert Hrnčár, tréner Dukly: "Zohrali sme výborný zápas s množstvom šancí, u nás je preto po zápase radosť. Uspokojil ma hlavne Šovčík, chlapci podali dobrý výkon a osobne ma prekvapila suverenita mojich hráčov."

Ladislav Šimčo, tréner Ružomberka: "Vývoj stretnutia ovplyvnili v prvom polčase tri momenty. Rýchly gól domácich v 2. minúte a dve zranenia, keď som musel striedať až dvoch hráčov. Utrpela tým celá organizácia našej hry a v druhom polčase utrpela aj naša defenzíva. Horko-ťažko sme síce vyrovnali na 1:1, ale Dukla bola jasne lepšia a zaslúžene vyhrala."


--------

Senica remizovala s Podbrezovou 1:1



V komornom prostredí diváci v prvom polčase veľa vzruchu nevideli. Seničania mali od začiatku územnú prevahu, hostia s hlbokou defenzívou hrali na brejkové situácie. Keďže Seničanom chýbal väčší pohyb ťažko sa im presadzovalo cez obranu nováčika z Podbrezovej. V prvom polčase zaujali iba tri momenty. V 29. minúte Hlohovský po tvrdej strele z 20 metrov nastrelil brvno hosťujúcej bránky. Na druhej strane sa o dve minúty prezentoval peknou ďalekonosnou strelou Michal Pančík, bránkár Šulla zaspal na čiare a lopta skončila v ľavom hornom rohu. Vyrovnanie na seba nenechalo dlho čakať, v 34. minúte po rohovom kope Pirosku sa presadil hlavou stopér Pillár.

V druhom polčase bolo viac vzruchu najmä pred hosťujúcou bránkou. Podbrezová hrala v druhom polčase antifutbal. Prišli si do Senice po bod a ten aj so šťastím uhrali. Hneď v úvodných sekundách sa dostal do zakočenia Podio, Šulla loptu vyrazil na rohový kop. To bolo všetko, čo hostia v druhom dejstve predviedli. Potom už iba zdržovali hru. Domáci mali niekoľko šancí na strelenie gólu. V 49. minúte sa Majtán presadil cez obrancu, brankár jeho strelu vyrazil. V 64. minúte po Hlohovského centri hlavičkoval Hušek tesne vedľa bránky. Seničania boli lepším tímom, najväčšiu možnosť na skórovanie mal v 69. minúte striedajúci Kosorin, keď po peknej kombinácii a kolmici Pirosku bol zoči-voči brankárovi Maťašovskému, no loptu poslal vedľa bránky. O malú chvíľu zakončovali Hlohovský s Majtánom, opäť však narazili na brankára hostí. V závere zápasu platonický senický tlak gól nepriniesol, hostia poslali do hry ešte ďalšieho stopéra, aby udržali nerozhodný stav, čo sa im nakoniec aj podarilo a tak určite spokojnejším tímom je nováčik súťaže.

FK Senica - ŽP Šport Podbrezová 1:1 (1:1)

Góly: 34. Pillár - 31. Michal Pančík. Rozhodoval: Weiss, ŽK: Andrič (Podbrezová), ČK: 90.+ Andrič po druhej ŽK, 1530 divákov

Zostavy a striedania:

Senica: Šulla – Chvátal, Pavlík, Pillár, Mazáň - Hušek – Hlohovský (89. Mráz), Kóňa Opiela (59. Kosorin), Piroska - Majtán

Podbrezová: Maťašovský – Andrič, Kupčík, Minčič, Harvilko – Karaš (59. Snitka), Kochan, Podio, Michal Pančík – Vaščák (81. Nosko), Nworah (90. Kožička)

Hlasy po zápase:

Jaroslav Kentoš, tréner Podbrezovej: "Prvých 60 minút sme hrali dobre, boli sme kompaktní v obrane a nebezpeční smerom dopredu. Po zmene strán sme si vypracovali veľmi dobrú príležitosť, ak by sme ju premenili, mohli by sme domácim narobiť ešte väčšie problémy. Po 60.minúte nás súper pritlačil, vypracovali si príležitosti, jednu veľmi dobrú, ktorú však Senica nepremenila. Nápor sme ustáli a bod je pre nás veľmi cenný."

Pavel Hapal, tréner Senice: "Sme sklamaní z výsledku. Súper dobre bránil, cez obranný blok Podbrezovej sme sa veľmi ťažko dostávali, a hrozil z brejkových situácií. Musím pochváliť našu defenzívu. Nebolo to ľahké, ubrániť brejky Podbrezovej. Nám chýbal moment prekvapenia, individuálna akcia smerom dopredu. Hráčom nemám absolútne čo vyčítať. Remíza je asi zaslúžená, ak by sme však najmä v druhom polčase boli kvalitnejší v koncovke, mohli sme pomýšľať i na viac ako na remízu."


--------

Trenčania vyhrali v Moravciach



Do stretnutia proti jasnému favoritovi vstúpili domáci s pozornou defenzívou. Boli to Trenčania, ktorí mali loptu častejšie na svojich kopačkách, ale ich kombinácie končili prevažne na hranici veľkého vápna. Po polhodine hry začali aj domáci viac myslieť na ofenzívu, avšak bez možnosti zakončenia. Vôbec prvý strelecký pokus stretnutia predviedol v 40. minúte Holúbek, ale lopta z jeho kopačky letela vysoko nad. V 43. minúte bol presnejší, jeho stelu do stredu brány však pozorný Kováč bez problémov kryl. V závere 1. polčasu sa po štandardnej situácii v streleckej pozícii ocitol Kleščík, zoči-voči Kováčovi však mieril iba do neho.

Obraz hry sa príliš nezmenil ani po zmene strán. V 51. minúte rozohral štandardnú situáciu Orávik a lopta z hlavy Nikoliča len tesne minula pravú žrď. Jediný gólový moment stretnutia priniesla 54. minúta, keď sa Ramon predral do pokutového územia, spätnou prihrávkou našiel nekrytého Mišáka a ten strelou k pravej žrdi poslal hostí do vedenia. V 58. minúte sa ocitol v sľubnej príležitosti Valenta, ale jeho strelu zblokoval Kleščík. Z následného protiútoku Jairo ideálne našiel Mišáka, ale ten sám pred Kováčom nenamieril presne. V 68. minúte mal vyrovnanie na kopačke Chren, pozorný Šemrinec však jeho strelu vytlačil na roh. Prebiehala 77. minúta, Mišák ponúkol tutovku Simonovi, jeho strelu však v poslednej chvíli zblokoval Nikolič. V hektickom závere Orávikovu prudkú strelu z priameho kopu vytlačil brankár hostí aj s pomocou žrde na roh. Následne po ňom Pintérovu hlavičku na bránkovej čiare odvrátil Lobotka. Zákrok stretnutia predviedol v 85. minúte Šemrinec, keď Mikiničovu hlavičku z 5 m zázračne vyrazil. Záverečná snaha domácich vyrovnanie nepriniesla, a tak tri body putujú pod hrad Matúša Čáka.

ViOn Zlaté Moravce - AS Trenčín 0:1 (0:0)

Gól: 54. Mišák. Rozhodoval: Marhefka, ŽK: Pintér – Jairo, Rundič, Mišák, Lawrence, 1128 divákov.

Zostavy a striedania:

ViOn Zlaté Moravce: Kováč – Pavlenda, Nikolič, Pintér, Chren – Orávik, Sabo (65. Charizopulos), Djuričičm, Mikinič - Ďurica – Valenta (78. Mujkoš),

AS Trenčín: Šemrinec – Rodriguez da Silva, Kleščík – Rundič, Lawrence - Lobotka - Holúbek, Hajradinovič, Mišák (83. Opatovský), Simon (78. Guba) – Jairo (90. Vlček)

Hlasy po zápase:

Branislav Mráz, tréner ViOn-u: "Sme smutní, je to prvý prehraný zápas doma v sezóne. Vedeli sme, že Trenčín je silný na lopte a tomu sme prispôsobili aj taktiku. Škoda, že sa nám nedarilo ísť do brejkových situácií. V závere sme mali možnosti na vyrovnanie, ale hosťujúci brankár bol proti."

Ivan Vrabec, tréner Trenčína: "Do dnešného stretnutia sme mali dobrý vstup, bohužiaľ, v prvom polčase sme hrali len po šestnástku súpera. Po zmene strán sme strelili gól a mohli sme dať aj druhý. V posledných 10-15 minútach sa zrejme prejavila únava zo stretnutia so Žilinou. V závere nás podržal brankár Šemrinec, ktorý zlikvidoval gólové príležitosti súpera."


-----------

Myjava prehrala s Košicami 0:2



Ako prví v zápase pohrozili domáci, keď v 7. minúte Pekár z 20 metrov tesne minul. Košičania udreli hneď z prvej strely na bránu. V 10. minúte prebral dlhú loptu pred 16-tkou Haskič a z otočky ju poslal k žrdi – 0:1. O dve minúty strieľal Pekár na opačnej strane do pripraveného Tofiloskeho. Hostia boli efektívni, v 17. minúte sa vo vnútri pokutového územia ujal lopty Haskič a z druhej strely na bránu bolo 0:2. Strelecky aktívny bol v domácom drese Pekár, v 22. a 25. minúte skúšal opäť šťastie, no neuspel. Východniari hrozili po kontrách, po jednej z nich v 27. minúte zachránil Solnička pri strele Diabyho. Mikrosúboj Pekár – Tofiloski pokračoval aj naďalej, v 35. minúte bol opäť úspešnejší hosťujúci brankár pri prudkom projektile zo strednej vzdialenosti. Ešte v nadstavenom čase pálil Šimonek do rukavíc hosťujúceho gólmana.

V druhom dejstve kopaničiari dlho nevedeli nájsť recept na pozornú defenzívu hráčov Košíc. V 71. minúte vysunul Bruško do šance Šimoneka, no včasným vybehnutím zamedzil gólu Tofiloski. Po priamom kope Bruška sa ocitol v sľubnej pozícii Pekár v 81. minúte strelou z jednej tesne minul priestor troch žrdí. V nastavenom čase sa ešte rútil do otvorenej defenzívy Sekulič, no bránu minul.

Spartak Myjava – MFK Košice 0:2 (0:2)

Góly: 10., 17. Haskić. Rozhodoval: Smolák, ŽK: Ciprys – Huk, Viazanko, Korijkov, Sekulić, 1532 divákov

Zostavy a striedania:

Myjava: Solnička – Ciprys, Jánošík, Černáček (64. Bruško), Častulín – Pekár, Marček, Bílovský, Sládek, Daniel (77. Jastráb) – Šimonek

Košice: Tofiloski – Sekulić, Kavka, Ostojić, Tóth – Haskić, Korijkov, Huk (72. Vancák), Viazanko (90. Pavúk) – Bukata, O. Diaby (59. Škutka)

Hlasy trénerov:

Peter Gergely, tréner Myjavy: "My sme vedeli, že Košice nepatria tam, kde boli. My sme dnes potrebovali vyhrať, chceli sme vyhrať. Zápas sme začali dobre, mali sme strely na bránu. My sme bránu netrafili, súper z prvej strely trafil krásne, čo mu pomohlo. Druhý gól sme dostali z brejku po našej chybe v strede ihriska. Potom sme sa nevedeli presadiť, hostia pozorne bránili. Nevyužili sme ani žiadnu štandardku, ťažko sme sa presadzovali. Ťažko hráčom niečo vyčítať, čo sa týka prístupu, išli na doraz."

Radoslav Látal, tréner Košíc: "Chceli sme nadviazať na posledné výkony, ktoré nám vyšli výsledkovo aj herne. V poslednej dobe sme zlepšili defenzívu, z toho sme dnes chceli vychádzať. Podarilo sa nám streliť dva pekné góly, ktoré nás nakopli. Poctivo sme bránili dozadu. V druhom polčase sme to trochu predsunuli, chceli sme domácich naháňať, aby sme sa nedostali pod tlak. V defenzíve sme odviedli maximum a stav 0:2 sme v pohode udržali."


--------

Žilina vyhrala nad Trnavou 1:0



Zápas mal opatrný začiatok, čosi viac ako 3000 divákov pod Dubňom v úvodnej štvrťhodinke vyloženú šancu nevidelo. Ale už v 16. minúte Schranz nečakane poslal zo súboja na polovici ihriska rýchly pas dopredu na Mikoviča a hostia mohli ísť do vedenia, lenže trnavský útočník sa nechal vytlačiť a z ľavej strany pravačkou bránu netrafil. V 24. minúte si na skvelý center pred trnavskú bránu výborne nabehol Jelič, jeho hlavička bola v súboji ztečovaná a pristála na hornej sieti, Trnava mala veľké šťastie. V 30. minúte Škriniar v páde v pokutovom území zahral rukou a rozhodca Kružliak pískal pokutový kop. Loptu si na biely bod postavil Sabo, ale Volešák jeho prízemnú strelu k žrdi bravúrne prečítal. V 34. minúte Piaček zastavil prenikajúceho Schranza, ktorý sa rútil sám na bránu a po zbytočných protestoch pred penaltou videl v krátkom čase druhú žltú kartu a odišiel predčasne pod sprchy. Priamy kop Saba letel veľmi pekne, ale tesne vedľa. O tri minúty neskôr natiahla Volešáka aj Jendriškova strela, mieril pod brvno, žilinský brankár si poradil.

Takže v prvom polčase gól nepadol, hneď na začiatku druhého dejstva bol k nemu blízko Káčer, jeho strela spoza šestnástky tesne minula trnavskú bránu. V 56. minúte sa Káčer vrútil do šestnástky súpera, kde sa zrazil s Tóthom a po jeho páde sa pískal pokutový kop pre Žilinu. Penaltu zahrával mladý stopér Škriniar, Rusov mu vystihol stranu, ale popod jeho telo lopta prešla do siete - 1:0. Bolo až neuveriteľné, ako mladý tím Žiliny svojou bojovnosťou a vysokým nasadením premenil oslabenie o jedného muža vo zvyšku zápasu na svoju výhodu. Domáci boli pri každej lopte skôr ako ich súper, ktorý hral v presile. S pribúdajúcimi minútami sa preto pomaly stupňovala aj nervozita, hostia sa totiž nemienili vzdať a zápas sa pomaly menil na vojnu o každý centimeter ihriska. Po napätej situácii pri striedačke Trnavy, keď na zemi ležal Paur a okolo neho sa zhromaždili asi všetci aktéri stretnutia, bol pre nevhodné správanie vykázaný na tribúnu trnavský tréner Juraj Jarábek. V 81. minúte Trnava zahodil obrovskú šancu na vyrovnanie, keď spätne vrátená lopta po rohovom kope našla za žilinskou obranou opusteného Vyskočila, ktorý bol sám zoči-voči Volešákovi, ale kým sa rozhodol, čo chce vlastne urobiť, Škriniar ho v hraničnom súboji stihol odzbrojiť. Hostia stupňovali tlak, skúšali páliť spoza šestnástky, ale cestu do siete lopty z ich kopačiek stále nenachádzali. Po záverečnom hvizde, ktorý prišiel až po päťminútovom nadstavení tak Žilinčania oslavovali tuho vybojované víťazstvo, kým trnavskí hráči vedeli, že dnes mali obrovskú šancu pod Dubňom uchmatnúť všetky tri body.

MŠK Žilina - FC Spartak Trnava 1:0 (0:0)

Gól: 58. Škriniar (z 11 m). Rozhodoval: Kružliak, ŽK: Škriniar, Piaček, Káčer - Sabo, Špalek, Tóth, Rusov, Kuzma, ČK: 34. Piaček po druhej ŽK, 3026 divákov

Zostavy a striedania:

Žilina: Volešák - Mabouka (23. Kadlec), Piaček, Škriniar, Letič - Pečovský, Paur (90.+5 Hučko) - Čmelík, Škvarka (74. William), Káčer - Jelič

Trnava: Rusov - Janečka, Bortel, Tóth, Čonka (80. Casado) - Špalek (67. Vyskočil), Kuzma, Sabo, Schranz (46. Cleber) Mikovič, Jendrišek

Hlasy po zápase:

Adrián Guľa, tréner Žiliny: "Dnes rozhodla emócia, tímovosť a túžba po víťazstve. Boli sme pripravení na všetko a so všetkými negatívnymi faktormi sme sa vysporiadali výborne. Či už to bola penalta, červená karta alebo agresívne napádanie súpera. Naši hráči dnes predviedli, že si vedia poradiť so všetkým. Z našej strany to bol doslova futbalový orgazmus."

Milan Ivanka, asistent trénera Trnavy: "Z nášho pohľadu dopadol zle, ale úrovňou zápas určite prevýšil bežný priemer slovenskej ligy. Bol to zápas na ostrie noža, každý súboj bol dohrávaný vo veľkej rýchlosti. Myslím, že domácich sme trochu prekvapili naším napádaním rýchlymi hráčmi. Rozhodli to penalty. Domáci svoju premenili a vyhrali."