Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Fortuna liga: Ružomberok vyhral v Trnave, Trenčín vyškolil Vráble

Hráči Trnavy/Ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Futbalová Fortuna liga pokračovala v sobotu zápasmi 14. kola.


Trnava 29. októbra (TASR) - Súboj tabuľkových susedov začali pred takmer prázdnym hľadiskom, v Trnave lepšie hostia a už v 5. min sa do šance dostal Mareš, ale jeho loptu stihol brankár Jakubech vyraziť na roh. V 10. min sa uvoľnil v šestnástke domáci Greššák, ale vystrelil tesne nad ružomberskú bránu. V 26. min po chybe Gagnona zakončoval Daniel, ale spoľahlivého Jakubecha neprekonal. V 33. min po prihrávke Jansa z hĺbky poľa vystrelil vedľa Mihálik.

Krátko pred koncom prvého polčasu zlikvidoval trnavský gólman strieľaný center Daniela. Bodkou za prvým polčasom bol priamy kop Trnavčanov, z ktorého však Hladík vystrelil vysoko nad bránu. V druhom polčase mali domáci územnú prevahu, ale zakončenie absentovalo. Naopak hostia iba raz ohrozili domácu bránu a bol z toho víťazný gól.

Oživenie v domácom tíme priniesli striedajúci Jirka a Bališ, ale slabá návšteva sa gólu v sieti Ružomberka nedočkala. Jedenkrát unikol Jirka a zakončil strelou na brankára a štyri úniky Bališa, pri ktorých vošiel aj do pokutového územia sa ani raz neskončili nebezpečnou strelou. V 70. min po priamom kope Richnáka hlavičkoval vedľa Tambe, čo bolo zo strany Trnavy jediné nebezpečenstvo pre bránu hostí. Na druhej strane v 76. min po faule pred šestnástkou z nariadeného priameho kopu obstrelil múr Ján Maslo a rozhodol o troch bodoch pre hostí.
Spartak Trnava - MFK Ružomberok 0:1 (0:0)
Gól: 76. J. Maslo. Rozhodoval: I. Kružliak, ŽK: Janso, Čögley, Jirka - Faško, J. Maslo, Macík. 1805 divákov.

Zostavy a striedania:
Spartak Trnava: Jakubech - Čögley, Hladík, Godál, Janso - Mihálik, Greššák - Mikovič (46. Jirka), Richnák (81. Dubec), Gagnon (52. Bališ) - Tambe

MFK Ružomberok: Macík - P. Maslo, J. Maslo, D. Kružliak, Kolčák - Chrien (87. Menich), Nagy - Daniel (83. Lačný), Faško (73. Kupec), Gál-Andrezly - Mareš

Povedali po zápase
Miroslav Karhan, tréner Trnavy:
"Ťažko sa mi to hodnotí, pretože súper v druhom polčase vystrelil raz na bránu a dal gól. My sme mali v druhom polčase v šestnástke niekoľko pološancí, ktoré však mladí hráči nedokázali gólovo zakončiť a znovu sme prehrali."

Norbert Hrnčár, tréner Ružomberka: "Máme radosť zo zisku troch bodov. Podali sme kompaktný, organizovaný výkon a aj keď v druhom polčase sme niektoré akcie nedotiahli do konca strelili sme pekný gól. Myslím, že víťazstvo sme si zaslúžili."

Spartak Myjava - DAC 1904 Dunajská Streda 1:2

Myjava 29. októbra (TASR) - Hneď v úvodnej desaťminútovke padli dva góly. Skóre zápasu otvoril vo 4. minúte po Sládekovej prihrávke najlepší strelec domáceho tímu Kolár – 1:0. Odpoveď hostí prišla o ďalšie štyri minúty, center z ľavej strany usmernil hlavou do protipohybu brankára Kontár – 1:1. Už o chvíľu sa po zahraní rohového kopu ocitol v sľubnej palebnej pozícií Kolár, ale bránu tesne minul. V 12. minúte otestoval Hruškovu pozornosť zo strednej vzdialenosti Pambou a podobne na opačnej strane v 18. min. Marček. V 23. minúte našla prihrávka na pravej strane ihriska voľného Kolára, ktorý videl v pokutovom území Sládeka, ale jeho šanca zostala nevyužitá. Naopak, hráči DAC tú svoju v 27. minúte využili, keď Živkovićovu prihrávku usmernil k žrdi Štepanovský – 1:2. Záverečná štvrťhodina sa už odohrávala prevažne v strede poľa bez streleckých príležitostí.

Po zmene strán pohrozili ako prví kopaničiari, v 52. minúte skončila Sládekova strela na bránou. V 56. minúte Marček už mieril do priestoru brány, ale Slávik loptu vyrazil. Myjavčania boli aktívnejší, vo vzdušných súbojoch však dominovali obrancovia Dunajskej Stredy a domáci sa tak nevedeli dostať do zakončenia. V 74. minúte využil voľný priestor striedajúci Ľupták, ale jeho strela cieľ minula. V 78. minúte bol Sládek presnejší, jeho zakončeniu chýbala razancia. V 86. minúte si Slávik poradil aj s hlavičkou Kolára a výborný zákrok si pripísal aj v 89. minúte pri hlavičke Ostojića. Z druhého víťazstva v sezóne sa tak mohli radovať hráči Dunajskej Stredy.
Spartak Myjava – FC DAC 1904 Dunajská Streda 1:2 (1:2)
Góly: 4. Kolár – 8. Kontár, 27. Štepanovský. Rozhodoval: Očenáš, ŽK: Marček - Pambou, Kontár, 969 divákov

Zostavy a striedania:
Myjava: Hruška – Machovec (12. Abrahám, 66. Duga), Pavlík, Ostojić, Beňo (80. Holiš) – Marček, Sládek, Kóňa (K) – Mehremić, Kolár, Kukoľ

Dunajská Streda: Slávik – Davis, Huk, Kwin, Živković – Ljubičić – Štepanovský, Kontár (65. Ľupták), Pambou, Brašeň (K)(90+1. Vida) – Sarr (87. Michalík)

Povedali po zápase
Mikuláš Radványi, tréner Myjavy:
„Mali sme dobrý vstup do zápasu. Dali sme rýchly gól, čo sme chceli. Potom sme prestali behať, prestali sme bojovať, prestali sme byť agresívni. Mysleli sme si, že sme súpera už zdolali, ale bola len piata minúta. Súper sa vrátil do hry, dal dva góly. V prvom polčase sme potom akoby na ihrisku vôbec neboli. Chýbali tam emócie, chýbala agresivita. Jednoducho všetko, čo sme v predošlých zápasoch ukázali. Cez prestávku sme zvýšili hlas a povedal som, že máme ešte 45 minút na to, aby sme zápas zvládli. Možno prvých dvadsať minút sme začali hrať agresívnejšie, ale stále to nebolo ono."

Csaba László, tréner Dunajskej Stredy: „Na úvod musím povedať, že to bol veľmi férový zápas. Po viacerých prehrách mužstvo stratilo sebavedomie. Prvý gól, ktorý sme inkasovali, prišiel veľmi rýchlo. Domáci hráči akoby si mysleli, že tento zápas vyhrajú 5:0. Ale vrátili sme sa a preto by som chcel zagratulovať môjmu mužstvu. Po góle na 1:1, ktorý prišiel naozaj vo vhodnom čase, sme my kontrolovali prvý polčas. Do druhého polčasu som povedal môjmu mužstvu, čo má robiť. Povedal som hráčom, že Myjava bude hlavne prvých dvadsať minút veľmi agresívna aj smerom k našej bráne. Mali sme aj šťastie, že sme v týchto 20 – 25 minútach neinkasovali."

AS Trenčín - ViOn Zlaté Moravce-Vráble 2:0

Trenčín 29. októbra (TASR) - Majster chcel body zo senickej pôdy potvrdiť na vlastnom ihrisku. Proti poslednému ViOnu, ktorý prehral päť ligových zápasov v rade, mal na to ideálnu príležitosť. Domáci futbalisti začali zápas už tradične aktívne a úvodné minúty patrili Trenčanom. Hostia zo Zlatých Moraviec pozorne bránili vlastného pokutové územie a veľké šance sa pred Kováčom nerodili. V 15. min nebezpečný center do malého vápna od Skovajsu nedokázal pretaviť na gól Janga ani Kvocera. O päť minút už mali domáci viac šťastia. Rohový kop v podaní Halgoša našiel v šestnástke hlavu Gabriela, ktorý z 11 m hlavičkou otvoril skóre zápasu. Aktivita na domácich kopačkách pokračovala ďalej a bolo iba otázkou času, kedy padne ďalší gól. V 35. min Kalu vystrelil z hranice šestnástky. Kováč jeho pokus vyrazil a do siete ho dopravil Janga. V závere úvodnej štyridsaťpäťminútovky mohol skóre ešte prikrášli Janga, ale obrana pred ním loptu upratala do bezpečia. V tej istej minúte Kaluov únik vytesnil skúsený gólman nohami.

Ani po prestávke sa ViOn nedokázal dostať do zápasu a zdalo sa, akoby to boli práve oni, ktorí viedli o dva góly. V 49. min Halgoš šikovným pasom vysunul Kalua. Ten loptu posunul Paurovi. Strela z dobrej pozície v podaní exžilinčana letela vedľa brány. V polovici druhého dejstva bala dostal loptu do behu, rozhodol sa pre strelu po prechode do vápna, ale netrafil bránu. Na druhom krídle bol voľný Janga, ale lopta sa ku nemu nedostala. Trenčania sa borili s nepresnou koncovkou a hostia nedokázali predviesť smerom dopredu nič kreatívne. Až v 85. min nakopnutú loptu zo stredu ihriska nedokázal presne umiestniť Kapor. O minútu na to na opačnej strane Bala potiahol loptu po ľavom krídle, mal možnosť aj prihrávať, rozhodol sa pre strelu a rozvlnil bočnú sieť. V samom závere mal možnosť prikrášliť skóre Kalu. Mieril však vysoko nad.
Trenčín – Zlaté Moravce 2:0 (2:0)
Góly: 20. Gabriel, 35. Janga. Rozhodoval: Sedlák, 1675 divákov

Zostavy a striedania:
Trenčín: Šemrinec – Lawrence, Skovajsa, Kleščík, Šulek – Gabriel, Halgoš (72. Jančo), Paur – Kalu, Kvocera (62. Bala) – Janga (83. Nwofor)

Zalté Moravce: Kováč – Boszorád, Švec, Kapor, Karlík – Obročník (37. Bariš), Pastva, Guilavogui, Orávik – Sombat (73. Konnsimbal), Válovčan

Povedali po zápase
Martin Ševela, tréner Trenčína:
„Troška ťažšie sme sa rozbiehali. Neboli sme tak nebezpeční, ako by sme chceli. Gól nám pomohol. Následne sme pridali aj druhý gól. Po prestávke sme chceli pokračovať v efektivite. Brejkové situácie musíme riešiť vo vyššej kvalite, pretože finalizácia akcii nebola dobrá. Hráči to poňali individualisticky. Aj hostia sa dostali do náznakov šancí. Teší ma, že sme udržali vzadu nulu.“

Peter Gergely, tréner Zlatých Moraviec:
„V prvom rade sme chceli dobre brániť, čo sa nám do prvého gólu darilo. Mali sme aj dve brejkové situácie, ktoré sme nedotiahli do konca. Hneď z prvej šance súpera sme dostali gól, čo sa nám v posledných zápasoch stáva. Domáci majú kvalitu, vedia loptu podržať. Po prestávke sme hru dlho nechceli otvoriť. V závere sme si vypracovali náznaky šancí, ale nedokázali sme ich dotiahnuť do úspešného konca. Bez gólov sa nedá bodovať.“

MFK Zemplín Michalovce - FK Senica 0:0

Michalovce 29. októbra (TASR) - V prvom polčase sa hral medzišestnástkový futbal, iba s minimom šancí na oboch stranách. Aktívnejší boli domáci, ktorí si vypracovali aj viac šancí. V 5, minúte po Žofčákovom centri hlavičkoval nad Škutka a v 10. minúte po priamom kope Danko z dobrej pozície mieril iba do brankára Šullu. V 13. minúte dali o sebe vedieť aj hostia, keď sa Kratochvíl predral michalovskou obranou a jeho strela išla tesne vedľa žrde. Najväčšiu šancu mali Michalovce v 36. minúte, keď Podhorinovu dobre mierenú strelu Šulla vyboxoval.

Aj v druhom polčase sa hral rovnaký futbal, len na ťažšom teréne, ktorý vyhovoval lepšie hosťom. V 60. minúte Koscelník zatiahol ručnú brzdu pred Weritonom a za faul videl červenú kartu. Hostia v prevahe o jedného hráča nedokázali nič vymyslieť. V 77. minúte mohli skórovať, keď odrazená lopta od Podhorina tesne minula žrď. V 81. minúte už hrali Seničania dvojnásobnú presilovku, keď červenú kartu videl Zofčák a v 90. minúte mohli aj rozhodnúť, odrazená lopta od Mráza sa však odrazila od brvna na bránkovú čiaru a následne ju Podhorín odpratal. Stretnutie sa tak skončilo bezgólovou remízou.
MFK Zemplín Michalovce - FK Senica 0:0
Rozhodoval: Mastiš, ŽK: Škutka, Sedlák, Žofčák, Sipľak, Kušta - Turyna, Šulla, ČK: 59. Koscelník, 81. Žofčák po druhej ŽK (obaja Michalovce), 1495 divákov

Zostavy a striedania:
Michalovce: Macej – Koscelník, Podhorin, Sipľak, Qose – Sedlák – Kotora, Žofčák, Danko (89. Grič), E. Mensah (79. Kušta) – Škutka (46. Kunca)

Senica: Šulla – Kosorín, Březina, Pillár, Delgado (72. Mráz) – Kopičár (59. Gončar), Quaye – Kratochvíl, Ebwelle, Gutierre Weriton – Turyna

Povedali po zápase
Anton Šoltís, tréner Michaloviec:
"Prvý polčas sme sa snažili, mali sme aj šance, ktoré sme však nevyužili. Išli sme za víťazstvom. V druhom polčase sme začali byť nervózni, už sa viac bojovalo a vzhľadom na priebeh zápasu som s remízou spokojný."

Miroslav Mentl, tréner Senice: "Z našej strany to bol zápas, v ktorom sme išli za víťazstvom. Domácimali v prvom polčase štyri možnosti, no bez finálneho efektu. Po vylúčení prvého domáceho hráča sa nám hralo ťažko, no a po vylúčení druhého ešte ťažšie, súperili sme aj s terénom. Na druhej strane, dali sme aj gól, ktorý neplatil. To či bol alebo nebol si musím pozrieť na videu. Pred zápasom by som remízu bral, teraz mám zmiešané pocity."