Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

France Football a FIFA vyhlásia anketu Zlatá lopta separátne

Na archívnej snímke portugalský futbalista Cristiano Ronaldo pózuje s cenou pre najlepšieho futbalistu sveta za rok 2013 počas galavečera FIFA Zlatá lopta 2013 v Zürichu 13. januára 2014. Foto: TASR/AP

Francúzsky špecializovaný časopis France Football začal udeľovať Zlatú loptu v roku 1956 na základe hlasovania novinárov z celého sveta.


Paríž 20. septembra (TASR) - Spoločná anketa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a magazínu France Football s názvom Zlatá lopta FIFA sa už viac neuskutoční.

Obaja usporiadatelia sa rozhodli nezávisle od seba udeľovať vlastné trofeje pre najlepšieho hráča planéty. "Naša dohoda vypršala v januári a s France Football sme sa dohodli, že ju nepredĺžime," oznámili zástupcovia FIFA.

Francúzsky špecializovaný časopis France Football začal udeľovať Zlatú loptu v roku 1956 na základe hlasovania novinárov z celého sveta. Žurnalisti aj po zmene pravidiel určia víťaza ankety, ktorý vzíde zo širšieho zoznamu 30 kandidátov na zisk prestížneho ocenenia. Novinkou oproti predošlým vyhláseniam spoločnej ankety je, že jej organizátori nezúžia okruh kandidátov na trojicu finalistov.

Medzi najvážnejších adeptov na zisk individuálneho honoru za rok 2015 budú opäť patriť jeho viacnásobní držitelia Lionel Messi (Argentína/FC Barcelona) a Cristiano Ronaldo (Portugalsko/Real Madrid), vkliniť medzi nich by sa mohol Neymar (Brazília/FC Barcelona).