Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Ferencváros blízko postupu do hlavnej fázy, Omonia do odvety s mankom

Futbalisti Ferencvárosu Dávid Sigér (vpravo) a Igor Charatin. Foto: TASR/AP

Molde štartovalo v hlavnej fáze LM v sezóne 1999/2000, Ferencváros ešte skôr v ročníku 1995/1996.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Futbalistov Ferencvárosu Budapešť delí posledný krok od toho, aby si po 25 rokoch opäť zahrali v skupinovej fáze Ligy majstrov. Hráči úradujúceho maďarského šampióna majú pred utorkovou domácou odvetou play off postupové karty vo vlastných rukách, keď si z trávnika Molde FK odviezli minulý týždeň cennú remízu 3:3. O úspech "Fradi" sa môže pričiniť aj dvojica slovenských legionárov Michal Škvarka a Róbert Mak, hoci v Nórsku ani jeden z nich nefiguroval na zápasovej súpiske.

Reprezentačný krídelník Mak sa po dlhom hernom výpadku pomaly dostáva do formy a nie je vylúčené, že si v odvete play off odkrúti premiéru v drese nového zamestnávateľa a to hneď v jednom z najdôležitejších zápasov v sezóne. "Je tam veľká šanca zahrať si v skupinovej fáze Ligy majstrov, čo by bolo vynikajúce. Aj preto som sa rozhodol pre tento klub. V čase koronakrízy nebolo jednoduché si nájsť tím a oni prejavili záujem už dávnejšie, len ja som sa dlhšie rozhodoval. Nakoniec to vyšlo a som veľmi rád, že som sa stal súčasťou Ferencvárosu," povedal Mak v rozhovore pre oficiálny web Slovenského futbalového zväzu.

Molde štartovalo v hlavnej fáze LM v sezóne 1999/2000, Ferencváros ešte skôr v ročníku 1995/1996. Nórsky tím sa do play off prebojoval po výhrach 5:0 nad KuPS Kuopio (1. predkolo) a Celje (2:1). V 3. predkole prešiel cez Karabach Agdam až po výhre 6:5 v jedenástkovom rozstrele. Ferencváros postupne vyradil Djurgarden (2:0), uspel na pôde Celticu Glasgow (2:1) a doma si poradil s Dinamom Záhreb 2:1. Nad Molde viedol už 2:0, napokon o náskok prišiel a do domácej odvety si priviezol remízu 3:3.

Už postup do play off znamená pre Omoniu Nikózia s Tomášom Hubočanom a Michalom Ďurišom v kádri historický úspech v pohárovej Európe. Prehra 0:2 na pôde favorizovaného Olympiakosu Pireus stavia Cyperčanov pred odvetou do zložitej, ale nie neriešiteľnej pozície. Omonia v predošlých fázach súťaže prešla cez troch súperov zakaždým po predĺžení, resp. jedenástkovom rozstrele.

Slavia doma nedokázala streliť gól Midtjyllandu, pred odvetou na Jutskom polostrove sú tak šance oboch tímov na postup 50:50. "Vzhľadom na priebeh zápasu je to pre nás dobrý výsledok. Stojí proti nám silný súper. Aj zostavu som ladil tak, aby sme boli stopercentní v obrane a neinkasovali, aj keď domáce prostredie sme chceli využiť na strelenie gólu. Súper bude doma pod väčším tlakom a my to chceme využiť. Musíme však zlepšiť štandardné situácie, útočné aj obranné, to bude rozhodovať," uviedol pre klubový web tréner Slavie Jindřich Trpišovský. Jeho zverenci sa na pohárový súboj naladili domácim triumfom 3:0 nad Slováckom, Midtjylland v najvyššej domácej súťaži zdolal Randers 1:0.

Dobré vyhliadky na postup do skupinovej fázy majú Dynamo Kyjev a FC Salzburg, ktorí si do domácich odviet priniesli výhry 2:1 nad KAA Gent, resp. Maccabi Tel Aviv.

Žreb skupinovej fázy sa uskutoční vo štvrtok 1. októbra o 18.00 h v Nyone.

program 2. zápasov play off LM 2020/2021 /všetky zápasy 21.00 SELČ/:



utorok 29. septembra

Dynamo Kyjev - KAA Gent /prvý zápas 2:1, rozhodca Marciniak (Poľ.)/
Ferencváros Budapešť - Molde FK /prvý zápas 3:3, Kuipers (Hol.)/
Omonia Nikózia - Olympiakos Pireus /0:2, Lahoz (Šp.)/

streda 30. septembra

PAOK Solún - FK Krasnodar /1:2, Orsato (Tal.)/
FC Salzburg - Maccabi Tel Aviv /2:1, Brych (Nem.)/
FC Midtjylland - Slavia Praha /0:0, Skomina (Slov.)/