Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Liga majstrov: Manchester City a Lyon idú do štvrťfinále

Na archívnej snímke futbalista Realu Madrid Karim Benzema strieľa v odvetnom zápase osemfinále Ligy majstrov Manchester City - Real Madrid v Manchestri 7. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Postupovú nádej vlial domácim do žíl opäť Ronaldo pätnásť minút po prestávke.

Turín/Manchester 8. augusta (TASR) - Futbalisti Manchestru City a Olympique Lyon postúpili do štvrťfinále Ligy majstrov. "Citizens" zdolali Real Madrid aj v domácej osemfinálovej odvete 2:1, Lyon si vybojoval postup aj napriek prehre 1:2 v Turíne s Juventusom. Oba tímy sa 15. augusta stretnú vo štvrťfinále na záverečnom turnaji LM v Lisabone.

Manchester City a Lyon doplnili už isté kvarteto postupujúcich RB Lipsko, Atletico Madrid, Atalantu Bergamo a Paríž Saint-Germain. Tí stihli odohrať obe osemfinálové stretnutia ešte vo februári pred pauzou zavinenou pandémiou koronavírusu.

City sa v odvete proti Realu ujali vedenia už v 9. minúte. Domáci dobre napádali hostí pri rozohrávke, Thibaut Courtois neodkopol loptu ďaleko od bránky, namiesto toho si ju dvakrát vymenil s krajnými obrancami. Pri druhej prihrávke vypichol Gabriel Jesus loptu Raphaelovi Varanovi, poslal ju na voľného Raheema Sterlinga a krídelník Manchestru ju pohodlne poslal do siete. Real potom mal šance na vyrovnanie, ujalo sa až zakončenie Karima Benzemu hlavou po akcii Rodryga v 28. minúte - 1:1.

V druhom polčase mali prvé šance domáci a jednogólový náskok im opäť pomohla vrátiť hrubá chyba Varana. V 69. minúte poslal obranca Realu slabú malú domov, K lopte sa skôr ako brankár Courtois dostal Gabriel Jesus a rozhodol o triumfe i postupe domácich.

Juventus chcel čo najskôr zmazať jednogólové manko z prvého duelu. Aj v Turíne padol gól v prvej štvrťhodine, no tešili sa z neho hostia. V 11. minúte zastavil domáci Ruben Bentancur hosťujúceho Aouara a hlavný rozhodca bez váhania fúkol do píšťalky. Loptu si na biely bod postavil Memphis Depay a hoci ju poslal do stredu brány, Ederson nemal šancu - 0:1. O osem minút neskôr sa peknou individuálnou akciou prezentoval Federico Bernardeschi, ale obrana Lyonu včas zasiahla. V 40. minúte mal blízko ku gólu Cristiano Ronaldo, ale jeho strelu z priameho kopu Lopes vyrazil. Portugalský kanonier sa však o tri minúty neskôr už tešil z gólu, keď premenil pokutový kop, ktorý arbiter nariadil po ruke Depaya v šestnástke. Obe situácie pred gólmi musel potvrdiť VAR.

Postupovú nádej vlial domácim do žíl opäť Ronaldo pätnásť minút po prestávke. Spoza šestnástky napriahol ľavačkou a lopta sa od žrde dostala do siete - 2:1. Ten istý hráč mal príležitosť aj v 76. minúte, ale hlavou v dobrej pozícii nemieril presne. Záverečný tlak Juventusu hostia ustáli a mohli sa tešiť z prieniku medzi najlepších osem tímov v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži.

LM sa vrátila prvýkrát od 11. marca, keď ju stopla pandémia koronavírusu. Hralo sa bez divákov a za prísnych hygienických opatrení. Hostí zrazili nevídané chyby francúzskeho obrancu, pri prvom góle v 9. minúte váhal s rozohrávkou, kým mu loptu nevzal Jesus a prihral pred prázdnu bránu Sterlingovi. Hoci Karim Benzema dokázal vyrovnať ešte v prvom polčase už jeho 65. gólom v LM, v 69. minúte Varane opäť chyboval najprv pri odkope a následne hrubo aj pri malej domov, čo využil Jesus. "Sú špičkový klub, je to Real Madrid, najlepší klub v histórii súťaže. My sme si ale verili a o tom to je. Môžeme urobiť aj chyby, ale musíme si veriť. Chcel som pomôcť tímu a som šťastný, že som dal gól. Snažil som sa dostať súpera pod tlak, to je moja prednosť," citovala agentúra AP Jesusa. "Hrali sme naozaj dobre. Boli sme skvelí, im chýbala energia, hoci majú naozaj hráčov svetovej extratriedy," dodal Sterling, ktorý dal za City jubilejný 100. gól.

Duel bol aj súbojom veľkých trénerských osobností - Pepa Guardiolu a Zinedina Zidana. Španiela mohol tešiť skalp rivala, ktorý ako tréner "bieleho baletu" ešte nikdy nevypadol v play off a priviedol ho v tejto súťaži k trom titulom za sebou v rokoch 2016 až 2018. "Je dôležité, že sme ich zdolali dvakrát. Zinedine Zidane neprehráva vyraďovacie zápasy. Mohli ste vidieť, s akým pokojom a profesionalitou hrajú, sú skutočne dobrí, ale my naozaj chceme vyhrať Ligu majstrov. Urobili sme jeden krok. Ak si niekto z nás myslí, že je to dosť, iba to ukazuje na jeho malosť. Keď chceme vyhrať trofej, musíme zdolať aj ďalšie veľké kluby. Ale teraz sme viac ako spokojní. Spolu s hráčmi pôjdeme do Portugalska a pokúsime sa urobiť ďalší krok. A potom ďalší. Veľmi dobre vieme, aký tím sme teraz zdolali," citovala Guardiolu agentúra AFP.

Hostia nastúpili v Anglicku bez suspendovaného kapitána Sergia Ramosa. Tradičné stopérske duo Ramos - Varane sa teda rozpadlo. Francúz si po zápase priznal vinu a sypal si popol na hlavu. "Prehra je moja chyba, je mi ľúto spoluhráčov. Dve chyby nedokážem vysvetliť, lebo som sa cítil na ihrisku dobre. Bude to pre mňa ťažká noc," uviedol úradujúci majster sveta, ktorého sa zastal belgický spoluhráč Eden Hazard: "Chyby sú súčasťou futbalu. Viem, že pre Rafu to teraz bude veľmi ťažké, pretože urobil dve chyby. Ale my ho podporíme, hoci dnes to nebol jeho najlepší zápas."

Francúzsky kouč "pusiniek" napriek vypadnutiu hráčov nezatracoval. "S výsledkom samozrejme nemôžeme byť spokojní. Za stavu 1:1 sme mali šance na ďalší gól, ale nevyužili sme ich. Nehľadáme ospravedlnenia, takto to jednoducho je. Prehrali sme dva zápasy s výborným súperom. V druhom polčase sme hrali lepšie, ale futbal je taký," povedal Zidane a doplnil: "Ale môžeme byť hrdí na to, čo sme v tejto sezóne dokázali. Deväťdesiatpäť percent toho, čo sme v tomto ročníku dosiahli bolo excelentných. Musíme byť naozaj veľmi pyšný na tím, hoci z vyradenia v LM nemôžeme byť šťastní."

Varane potopil Real, prehru zobral na seba

Na francúzskeho futbalového obrancu Realu Madrid Raphaela Varana sa po piatkovej osemfinálovej odvete Ligy majstrov 2019/2020 spustila silná vlna kritiky. Po jeho dvoch obrovských chybách v zápase na pôde Manchestru City prehral "biely balet" 1:2 a s prestížnou súťažou sa rozlúčil.

"Varane urobil tímu harakiri", znel titulok španielskeho denníka El Mundo, Marca na hlavnej stránke elimináciu 13-násobného európskeho šampióna okomentovala: "Dva darčeky a odchod domov". Probarcelonský Mundo Deportivo na titulke skonštatoval: "Real dostal K.O.".

Dvadsaťsedemročný francúzsky majster sveta z Ruska 2018 urobil v oboch polčasoch po jednej hrubej chybe, najprv zaváhal v rozohrávke a potom pri malej domov. Profitovali z nich Raheem Sterling a Gabriel Jesus, hosťom nepomohol ani gól Karima Benzemu. Varanemu v stopérskej dvojice chýbal odskúšaný partner a kapitán Realu Sergio Ramos. Ten ešte vo februári pred koronapauzou v závere prvého súboja na Santiago Bernabeu dostal červenú kartu a v odvete nemohol hrať.

Varane sa po zápase postavil pred novinárov, chlapsky vzal prehru na svoje plecia a ospravedlnil sa: "Musím sa k tomu postaviť a prehru zobrať na seba. Musím za ňu prevziať zodpovednosť. Takéto dve chyby nedokážem vysvetliť, lebo som sa cítil na ihrisku dobre," citovala ho agentúra AFP. "Je mi ľúto spoluhráčov, pretože odviedli svoju prácu. Za moje chyby sme draho zaplatili, na takejto úrovni pre ne nie je miesto. Na ihrisku sme odovzdali všetko, no niekedy jednoducho padnete. Dnes som zlyhal ja a musím to priznať," dodal Varane.

Tréner Lyonu Garcia chválil celý tím

Futbalisti Olympique Lyon nemali dobrú sezónu na domácej scéne a reálne im hrozí, že sa budúci ročník nepredstavia v žiadnej európskej súťaži. V piatok však v osemfinále Ligy majstrov 2019/2020 v Turíne vyradili talianskeho majstra Juventus napriek prehre 1:2 vďaka gólu zo súperovho ihriska a naďalej zostáva v hre ich posledná možnosť, triumf v najprestížnejšej európskej súťaži.

Obe družstvá nastúpili na súboj s veľmi odlišným počtom zápasov v nohách. Lyon odohral po vypuknutí pandémie koronavírusu a predčasnom ukončení Ligue 1 iba jeden súťažný zápas. Vo finále francúzskeho Ligového pohára nestačil v rozstrele z 11 m na PSG. V piatkovej dohrávanej odvete osemfinále sa však proti favoritovi rýchlo dostal do pohody a v 17. minúte Memphis Depay z prísne nariadenej penalty "panenkovsky" dostal hostí do vedenia. "Nastúpili sme proti súperovi, ktorý má vo svojom kádri hráča z inej planéty," povedal podľa AFP tréner francúzskeho tímu Rudi Garcia a narážal na Cristiana Ronalda. "Je to zásluha celej partie. Chceli sme postúpiť medzi najlepšiu osmičku a sme tam."

Juventus po inkasovanom góle potreboval streliť k postupu tri. Tesne pred prestávkou C. Ronaldo z ďalšieho diskutabilného pokutového kopu po údajnej ruke Depaya vyrovnal, po zmene strán pridal výstavnou strelou ľavačkou už iba jeden zásah. "V prvom polčase sme hrali veľmi dobre. Súpera vrátila do hry nespravodlivá penalta. Pozícia outsidera nám mimoriadne sedí. Bude to tak aj v Lisabone. Toto je určite jeden z najuspokojivejších okamihov v mojej kariére. V živote som nebol šťastnejší. Vyradili sme najlepšie talianske mužstvo, ktoré chcelo Ligu majstrov vyhrať. Mnohí nám neverili, o to viac si to vážime," vyhlásil tréner Lyonu.

Juventus obhájil titul v Serii A s dostatočným predstihom a mohol si dovoliť prichádzať o body v júlových zápasoch ako na bežiacom páse. V ôsmich záverečných dueloch Serie štyrikrát prehral a dvakrát remizoval. Tréner Maurizio Sarri sľúbil, že "stará dáma" v Lige majstrov bude podávať iné výkony, no napokon sa v nej predstavila po reštarte v jedinom stretnutí. V piatok to bol z jej strany výkon bez ľahkosti a až na individuálnu výnimočnosť CR7 zaostala za očakávaním. Juventus hral finále Ligy majstrov dvakrát za predchádzajúcich päť rokov, no na celkový triumf čaká od roku 1996. "Je to mimoriadne trpké. Uvedomujem si, aká je táto súťaž pre Juventus prekliata. Odchádzame smutní, ale dnes sme hrali dobre. Ľutovať musíme predovšetkým prvý polčas zápasu v Lyone," obhajoval príčiny neúspechu tréner Juventusu.

Sarri odmietol tvrdenia, že by koniec Juventusu v Lige majstrov bol výsledkom zlej formy zo záveru Serie A. "Ak by som nebol zdrvený z nášho vypadnutia, bol by som za chlapcov šťastný. Do hry priniesli veľa energie a na nepriaznivý vývoj duelu odpovedali s charakterom a ukázali, že sa pozviechali z nepriaznivých výsledkov v nedávnom období," bránil svojich zverencov Sarri.

odvety osemfinále LM:



Manchester City - Real Madrid 2:1 (1:1)

Góly: 9. Sterling, 69. Jesus - 28. Benzema. Rozhodovali: Brych - Borsch, Lupp (všetci Nem.), ŽK: Modič

/prvý zápas 2:1, Manchester postúpil do štvrťfinále/


Manchester City: Ederson - Walker, Fernandinho, Laporte, Cancelo - Gundogan, Rodri (89. Otamendi), De Bruyne - Foden (67. B. Silva), Jesus, Sterling (81. D. Silva)

Real Madrid: Courtois - Carvajal (83. Vasquez), Militao, Varane, Mendy - Kroos, Casemiro, Modrič (83. Valverde) - Rodrygo (61. Asensio), Benzema, Hazard (83. Jovič)




Juventus Turín - Olympique Lyon 2:1 (1:1)

Gól: 43. a 60. Ronaldo (prvý 11 m) - 12. Depay (z 11 m). Rozhodovali: Zwayer – Schiffner, Achmüller (všetci Nem.), ŽK: Cuadrado, Bentancur – Aouar, Dubois, Lopes, Cornet, Caqueret

/prvý zápas 0:1, Lyon postúpil do štvrťfinále/

Juventus: Szczesny - Cuadrado (70. Danilo), De Ligt, Bonucci, Sandro - Bentancur, Pjanič (60. Ramsey), Rabiot - Bernardeschi (71. Dybala, 84. Olivieri), Higuain, Ronaldo

Lyon: Lopes - Denayer (61. Andersen), Marcelo, Marcal - Dubois (90.+1 Tete), Aouar (90.+1 Mendes), Guimaraes, Caqueret, Cornet - Toko-Ekambi (67. Reine-Adelaide), Depay (67. Dembele)




Kalendár záveru sezóny LM 2019/2020 /všetky zápasy o 21.00 SELČ/:



odvety osemfnále na domácich štadiónoch:

8. augusta: FC Barcelona - SSC Neapol (prvý zápas: 1:1), Bayern Mníchov - Chelsea Londýn (3:0)



finálový turnaj v Lisabone:



štvrťfinále:

1: 12. augusta: Atalanta Bergamo - Paríž Saint-Germain (Estádio da Luz)

2: 13. augusta: RB Lipsko - Atletico Madrid (Estádio José Alvalade)

3: 14. augusra: FC Barcelona/SSC Neapol - Bayern Mníchov/Chelsea Londýn (Estádio da Luz)

4: 15. augusta: Manchester City - Olympique Lyon (Estádio José Alvalade)