Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

LIGA MAJSTROV: PSG je pred odvetou s ManUtd vo vynikajúcej pozícii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na Old Trafford sa strelecky presadili Presnel Kimpembe a Kylian Mbappe a zverenci Thomasa Tuchela uspeli napriek tomu, že sa museli zaobísť bez zranených útočníkov Edinsona Cavaniho aj Neymara.

Bratislava 6. marca (TASR) - Futbalisti Paríža St. Germain sú pred stredajšími odvetami osemfinále Ligy majstrov 2018/19 v najlepšej východiskovej pozícii. Od 21.00 h budú na vlastnom štadióne hájiť náskok 2:0 z úvodného stretnutia na trávniku Manchestru United, AS Rím pricestuje na pôdu FC Porto s víťazstvom 2:1 z domáceho zápasu.

Na Old Trafford sa strelecky presadili Presnel Kimpembe a Kylian Mbappe a zverenci Thomasa Tuchela uspeli napriek tomu, že sa museli zaobísť bez zranených útočníkov Edinsona Cavaniho aj Neymara. Cavaniho štart v odvete je len málo pravdepodobný, Neymar bude určite opäť chýbať. "V Anglicku bolo našich fanúšikov počuť viac než domácich, to nám veľmi pomohlo. V odvete budeme doma my a bude nás podporovať celý štadión. Musíme sa im odvďačiť na ihrisku. Aj keď sme absolvovali stretnutia najvyššej francúzskej súťaže, neprestali sme myslieť na Manchester United. Je naša povinnosť vyhrať vďaka dobrému futbalu," vyhlásil obranca Layvin Kurzawa na oficiálnej klubovej stránke.

PSG čaká na štvrťfinálovú účasť od roku 2016, Manchester United dokonca ešte o dva roky dlhšie. Hosťujúci tréner Ole Gunnar Solskjaer musí nahradiť viacero zranených hráčov a nemôže počítať ani so stredopoliarom Paulom Pogbom, ktorý videl v prvom zápase dve žlté a tým pádom červenú kartu. Solskjaer sa na Pogbu spoliehal v každom súboji s výnimkou jedného pohárového, odkedy zasadol na lavičku. "Niektorí hovoria, že pri absencii Pogbu je rozhodnuté. Musíme nájsť rovnováhu medzi dvoma extrémnymi názormi, nesmieme hrať so strachom ani s prílišnou sebadôverou," zdôraznil Tuchel.

Jeho náprotivok musí oželieť aj služby Andera Herreru, Nemanju Matiča, Anthonyho Martiala, Juana Matu či Jesseho Lingarda, návrat do zostavy hlási po zranení členka aspoň útočník Marcus Rashford. Brankár David De Gea si môže pripísať 30. vystúpenie v LM. United zvíťazili v ôsmich zápasoch na pôde súperov za sebou. "Tento klub zažil už veľa comebackov, vonku si veríme. Ak budeme aj 20 alebo 30 minút pred koncom v hre, môže sa stať čokoľvek," povedal Solskjaer.

Manchester sa v anglickej lige naladil víťazstvom nad Southamptonom 3:2, Paríž zdolal Caen 2:1. Pod trénerským vedením Solskjaera, ktorý vystriedal Joseho Mourinha v decembri, má ManUtd na konte trinásť víťazstiev zo šestnástich duelov, dve remízy a jedinú prehru - práve s Parížom. "Prehrávame 0:2, ale nevzdávame sa. Musíme predviesť niečo špeciálne, no myslím si, že na to máme. Je v našich silách uhrať postupový výsledok, nesmieme však rýchlo inkasovať. Pokiaľ by sme strelili gól, zmenilo by to veľa, 90 minút je dlhý čas a vonku sa nám momentálne darí," povedal obranca Luke Shaw. Počas osemzápasovej víťaznej série na trávnikoch súperov inkasovali United tri góly.

Ešte otvorenejšia je portugalsko-talianska konfrontácia. Rimania uspeli doma 2:1 vďaka dvom gólom mladého Nicolu Zaniola, ktorému v oboch prípadoch prihral Edin Džeko, za hostí skorigoval Adrian Lopez. S gólom na ihrisku AS môže na postup reálne pomýšľať aj Porto, ktoré čaká na štvrťfinále od sezóny 2014/15. Rím sa v minulom ročníku senzačne prebojoval do semifinále. Ani jedno mužstvo sa cez víkend nenaladilo pozitívne, Porto podľahlo v šlágri najvyššej portugalskej súťaže Benfice Lisabon 1:2, AS prehral v ligovom rímskom derby s Laziom dokonca 0:3.

"Niekedy sa darí viac jednému, inokedy druhému. Musíme sa nachystať na zápas s Portom, akoby sa to nestalo. Ináč by sme nemali správny prístup pred takýmto dôležitým duelom," uviedol stredopoliar Daniele De Rossi. "To, ako sme hrali v derby, nemá nič spoločné s LM. Potrebujeme zapracovať na mentálnej stránke, po osemzápasovej šnúre bez prehry sme si nepredstavovali takýto výkon," dodal tréner Eusebio di Francesco, ktorého zverenci môžu rovnako ako Porto napraviť víkendové zaváhania z domácich súťaží cez týždeň na európskej scéne.

Odvety osemfinále LM 2018/19 (streda 6. marca, 21.00 SEČ):

Paríž St. Germain - Manchester United /prvý zápas 2:0, rozhoduje Damir Skomina (Slov.)/
FC Porto - AS Rím /prvý zápa 1:2, rozhoduje Cüneyt Cakir (Tur.)/