Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Francúzi vo finále Ligy národov zdolali Španielsko

Na snímke Kylian Mbappe strieľa víťazný gól vo finálovom zápase Ligy národov v Miláne, 10. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Za najlepšieho hráča finálového turnaja Ligy národov vyhlásili kapitána Španielov Sergia Busquetsa.

Miláno 11. októbra (TASR) – Futbalisti Francúzska triumfovali v 2. ročníku Ligy národov. Vo finálovom zápase v Miláne zvíťazili nad Španielskom 2:1 po tom, čo otočili skóre z 0:1. Víťazný gól strelil v 80. minúte Kylian Mbappe.

Na treťom mieste skončili Taliani po víťazstve nad Belgickom 2:1. Francúzi vystriedali na tróne Portugalcov, ktorí v roku 2019 triumfovali v premiérovom ročníku Ligy národov.

Za najlepšieho hráča finálového turnaja Ligy národov vyhlásili kapitána Španielov Sergia Busquetsa.

Na snímke si Sergio Busquets preberá cenu za najlepšieho hráča vo finále Ligy národov.
Foto: TASR/AP


Liga národov - finále:



Španielsko - Francúzsko 1:2 (0:0)

Góly: 64. Oyarzabal - 66. Benzema, 80. Mbappe. Rozhodovali: Taylor - Beswick, Nunn (všetci Angl.), ŽK: Laporte - Pogba, Kounde, Mbappe, 35.511 divákov

Španielsko: Simon - Azpilicueta, Garcia, Laporte, Alonso - Gavi (75. Koke), Busquets, Rodri (84. Fornals) - F. Torres (84. Merino), Oyarzabal, Sarabia (61. Pino)

Francúzsko: Lloris - Kounde, Varane (43. Upamecano), Kimpembe - Pavard (79. Dubois), Tchouameni, Pogba, T. Hernandez - Griezmann (90.+2 Veretout) - Benzema, Mbappe


Prvý polčas mal svižný úvod. V 6. minúte sa za obranu Španielov dostal Benzema, obišiel aj brankára Simona, ale v ostrom uhle už nedokázal zakončiť ani presne prihrať. Väčšia ofenzívna aktivita Francúzov v úvodnej štvrťhodine priniesla niekoľko centrovaných lôpt do šestnástky, avšak bez gólovej príležitosti. Španieli pohrozili Sarabiom, ktorý sa dostal pred brankára Francúzov, ale loptu netrafil ideálne a Lloris si poľahky poradil. V ďalšom priebehu prvého polčasu dominovali najmä defenzívy a v hre prevládala bojovnosť. Tímy si dávali pozor na chyby, nedostávali sa do prečíslení a ani k strelám z väčších vzdialeností.

Úvod druhého polčasu herne patril Španielom. Sarabia však v 53. minúte nepresne prihral na Torresa a ani následné kombinácie Španielov nepriniesli gólovú príležitosť. V 64. minúte boli Francúzi blízko ku gólu, keď Hernandez v šestnástke strelou bez prípravy trafil brvno, od ktorého sa lopta odrazila tesne pred bránkovú čiaru. V následnom protiútoku Busquets vysunul Oyarzabala, ktorý vyhral súboj s Upamecanom a prestrelil Llorisa - 1:0.

Náskok Španielov mal iba minimálne trvanie, keďže následnú akciu zakončil Benzema presnou krížnou strelou z rohu pokutového územia - 1:1. Po divokom úseku hry sa dianie upokojilo a tímy boli pozornejšie v defenzívach. Španielska však v 80. minúte neustrážila Mbappeho, ktorý sa dostal za obrancov a prekonal Simona. Situáciu na hranici ofsajdu posúdil aj VAR, ktorého verdikt potešil Francúzov - 1:2. V 88. minúte mohol vyrovnať Oyarzabal, ale Lloris pohotovo zareagoval. Španieli sa v závere vrhli do útoku, v nadstavenom čase sa po rohovom kope dostal k strele Pino, ale aj jeho veľkú šancu zneškodnil Lloris.

Didier Deschamps, tréner Francúzska: „Po 20 minútach sme prestali hrať a to si proti Španielsku nemôžete dovoliť. V druhom polčase sme už boli agresívnejší a donútili sme ich k chybám. Spravili sme všetko, čo bolo v našich silách. Som veľmi hrdý a šťastný za hráčov. V tíme máme nielen veľa talentu, ale aj skvelé povahy a víťazné mentality. Na tomto turnaji sme hrali s mladými hráčmi, trebárs s Hernándezom či Tchouaménim, ktorí súperia o miesto v tíme. Bolo skvelé, že tým vôbec neutrpela úroveň nášho tímu."

Paul Pogba, stredopoliar Francúzska: „Začali sme zle a v prvom polčase hralo lepšie Španielsko. V druhom sme na to dokázali reagovať. Vedeli sme, že musíme hrať lepšie. Na konci dňa sme však víťazi my. Je príjemné vyhrávať trofeje. S ich získavaním máme väčší a väčší hlad."

Karim Benzema, strelec francúzskeho gólu na 1:1: „Bola to noc snov z osobného aj tímového hľadiska. Veľmi som chcel vyhrať trofej s Francúzskom. nebolo to jednoduché, ale potvrdili sme, že sa nikdy nevzdávame. Je to znak skvelých tímov, ktoré nikdy nerobia paniku a hrajú trpezlivo. Toto víťazstvo nám dodá sebavedomie aj do majstrovstiev sveta."

Jules Koundé, obranca Francúzska: „Je to cenná trofej a sme šťastní, že sme ju získali. Je to odmena za prácu, ktorú odviedol celý tím. Bol to ťažký zápas, zvlášť keď sme prehrávali 0:1, ale ukázali sme silu nášho charakteru."

Louis Enrique, tréner Španielska: „Nespravodlivosť futbalu spočíva v tom, že sme mali šancu knokautovať Francúzov, ale nevyšlo to. Išli sme do vedenia 1:0, ale Karim Benzema strelil skvelý gól. Nielenže sme zdolali európskych majstrov, ale odohrali sme dobrý zápas s majstrami sveta. Tesný náskok sme si však mali strážiť oveľa dôslednejšie."

Aymeric Laporte, obranca Španielska: „Ťažká prehra. Myslím si, že sme hrali lepší futbal než Francúzi, ale počíta sa výsledok. Dokázali sme, že sme špičkový tím. K víťazstvu nám chýbalo snáď iba trochu šťastia. Najmä sme však nemali inkasovať tak rýchlo po tom, čo sme dali gól na 1:0. To nás stálo zápas."

Mikel Oyarzabal, strelec gólu Španielska: „Myslím si, že sme podali skvelý výkon. Mali sme viaceré gólové príležitosti, ale Francúzov zachránil brankár Lloris. Mali by sme byť hrdí na výkon, ktorý sme podali."