Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slováci majú problém streliť gól, podľa Tarkoviča chýba sebavedomie

Na snímke hlavný tréner Slovenska Štefan Tarkovič reaguje na neplatný gól počas zápasu druhého kola tretej skupiny C-divízie Ligy národov vo futbale Slovensko - Kazachstan v Trnave 6. júna 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Duel potvrdil, že Slovensko momentálne zúfalo hľadá zakončovateľa.

Trnava 7. februára (TASR) - Slovenskí futbalisti nebudú v dobrom spomínať na prvý vzájomný duel proti Kazachstanu. Hráči z krajiny na hranici Európy a Ázie ich v zápase 3. skupiny C-divízie Ligy národov zdolali v Trnave 1:0. Pondelňajší súboj opäť potvrdil, že Slováci majú momentálne veľký problém streliť gól.

V ideálnych podmienkach pri teplote mierne nad 20 stupňov Celzia sa hral výrazne lepší futbal ako v novosadskej "saune" pri víťazstve Slovákov nad Bielorusmi 1:0. Hráči Kazachstanu navyše iba nebránili, naopak, behali po ihrisku a dostávali sa aj pred bránu súpera. Pri jednej takejto návšteve sa po autovom vhadzovaní dostal v 26. minúte do zakončenia Aslan Darabajev a vsietil jediný gól duelu. "V prvom polčase sme nepredviedli sebavedomý výkon. Dokázali sme súpera prečísliť a dostať sa do finálnej fázy, no v nej sme neboli dostatočne kvalitní. Hrali sme lepšie ako v Novom Sade, no výkon bol ďaleko od optima," priznal kouč slovenskej reprezentácie Štefan Tarkovič.

Po zmene strán dokázali Slováci vystupňovať výkon a vytvorili si viaceré príležitosti. Lukáš Haraslín trafil žrď, gól Ladislava Almásiho nepotvrdil VAR pre faul Juraja Kucku. Zverenci trénera Tarkoviča však napokon pred vlastnými divákmi nezískali ani bod. "Kazachovia odohrali taký istý zápas aj proti Azerbajdžanu. Kým boli plní sily a entuziazmu, presadzovali sme sa ťažšie. Veril som, že v druhom polčase budeme mať kondične navrch a budeme sa presadzovať v krídelných priestoroch. Preto prišli na ihrisko Haraslín a Suslov. Zlepšili sme hru, dostali sme sa do zakončení, no neboli sme efektívni."



Duel potvrdil, že Slovensko momentálne zúfalo hľadá zakončovateľa. "Hráči zodpovední za finálnu fázu musia proti takémuto súperovi ukázať svoju kvalitu v šestnástke. Neukazujú ju. Mohol by som byť konkrétny a kritizovať hráčov, ale takýmto spôsobom ja nekomunikujem. Ja analyzujem a veci riešim individuálne. Musíme sa z tohto poučiť. Oproti prvému zápasu sme sa posunuli, hoci pod dojmom zlého výsledku to vyzerá inak. Treba zachovať pokoj, z pohľadu vývoja v skupine tento zápas veľa nezmenil. Stále máme možnosť reparátu na súperovej pôde, stále máme všetko pod kontrolou," pripomenul Tarkovič.