Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

LIGA NÁRODOV: Španieli uštedrili Chorvátsku krutý debakel

Saul Niguez, archívna snímka. Foto: TASR AP

Saul Niguez otvoril skóre utorňajšieho šlágra v 24. minúte.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Futbalisti Španielska triumfovali v domácom stretnutí 4. skupiny A-divízie Ligy národov nad vicemajstrami sveta z Chorvátska 6:0. V tabuľke majú plný počet bodov, keď nadviazali na víťazstvo z Anglicka 2:1. Chorvátsko pri premiére v novej reprezentačnej súťaži utrpelo najvyššiu prehru v histórii.

Saul Niguez otvoril skóre utorňajšieho šlágra v 24. minúte. Marco Asensio zvýšil po vyše polhodine hry a onedlho sa po jeho strele odrazila lopta od brvna a chorvátskeho brankára Lovreho Kaliniča, ktorému pripísali vlastný gól. Španieli rozhodli už pred prestávkou, no aj po nej pridali ďalšie góly. V 49. minúte sa presadil Rodrigo, na 5:0 upravil kapitán Sergio Ramos a výsledok stanovil Isco. V drese Chorvátska absolvoval jubilejný 100. duel Ivan Rakitič.

Belgicko uspelo v zápase 2. skupiny A-divízie na Islande 3:0. Eden Hazard z jedenástky a Romelu Lukaku skórovali v rozmedzí 29. a 31. minúty, Lukaku sa presadil aj v závere druhého polčasu. Belgicko má v skupine tri body rovnako ako Švajčiarsko, Island utrpel dve prehry so skóre 0:9.

Bosna a Hercegovina zdolala v domácom súboji 3. skupiny B-divízie Rakúsko 1:0 gólom Edina Džeka.

Liga národov - utorok:

A-divízia - 2. skupina:
Reykjavík
Island - Belgicko 0:3 (0:2)
Góly: 31. a 81. Lukaku, 29. E. Hazard (z 11 m)

Tabuľka 2. skupiny A-divízie:

1. Švajčiarsko 1 1 0 0 6:0 3
2. Belgicko 1 1 0 0 3:0 3
3. Island 2 0 0 2 0:9 0

A-divízia - 4. skupina:
Elche
Španielsko - Chorvátsko 6:0 (3:0)
Góly: 24. Niguez, 33. Asensio, 35. Kalinič (vlastný), 49. Rodrigo, 57. Ramos, 70. Isco

Tabuľka 4. skupiny A-divízie:

1. Španielsko 2 2 0 0 8:1 6
2. Anglicko 1 0 0 1 1:2 0
3. Chorvátsko 1 0 0 1 0:6 0

B-divízia - 3. skupina:
Zenica
Bosna a Hercegovina - Rakúsko 1:0 (0:0)
Gól: 78. Džeko

Tabuľka 3. skupiny B-divízie:

1. Bosna a Hercegovina 2 2 0 0 3:1 6
2. Severné Írsko 1 0 0 1 1:2 0
3. Rakúsko 1 0 0 1 0:1 0

C-divízia - 2. skupina:
Turku
Fínsko - Estónsko 1:0 (1:0)
Gól: 12. Pukki

Budapešť
Maďarsko - Grécko 2:1 (2:1)
Góly: 15. Sallai, 43. Kleinheisler - 18. Manolas

Tabuľka 2. skupiny C-divízie:

1. Fínsko 2 2 0 0 2:0 6
2. Grécko 2 1 0 1 2:2 3
3. Maďarsko 2 1 0 1 2:2 3
4. Estónsko 2 0 0 2 0:2 0

D-divízia - 2. skupina:
Kišiňov
Moldavsko - Bielorusko 0:0

Serravalle
San Maríno - Luxembursko 0:3 (0:2)
Góly: 9. Chanot, 45.+1 Joachim, 52. Sinani

Tabuľka 2. skupiny D-divízie:

1. Luxembursko 2 2 0 0 7:0 6
2. Bielorusko 2 1 1 0 5:0 4
3. Moldavsko 2 0 1 1 0:4 1
4. San Maríno 2 0 0 2 0:8 0


Chorvát Dalič: Po prvom góle sme opustili systém


Rekordným debaklom vstúpili do futbalovej Ligy národov vicemajstri sveta Chorváti. V Elche prehrali s domácim Španielskom 0:6, čo je ich najvyššia prehra v histórii. Podľa trénera "šachovnicových" Zlatka Daliča musí jeho tím na potupnú prehru čím skôr zabudnúť a koncentrovať sa na ďalšie zápasy v 4. skupine A-divízie.

Chorváti v utorkovom šlágri LN ani zďaleka nepripomínali mužstvo, ktoré zažiarilo na MS v Rusku a získalo strieborné medaily. Okrem poltucta utrpeli aj ďalšiu nepríjemnú ranu, keď prišli o obrancu Šimeho Vrsaljka, ktorý odstúpil z hry už v 20. minúte pre zranenie kolena. "Prvých dvadsať minút sme hrali výborne, mali sme tri čisté šance, no po tejto fáze a zranení Vrsaljka sme sa z trávnika akoby vyparili. Neboli sme ani tieňom mužstva, ktoré hralo dovtedy," hodnotil stretnutie Dalič.

Španieli trhali defenzívu súpera na kusy, ničili ho kolmicami za obranu a dovolili si i odvážne kombinácie v šestnástke. Skóre otvoril v 24. minúte Saul Niguez, Marco Asensio zvýšil po vyše polhodine hry a onedlho sa po jeho strele odrazila lopta od brvna a chorvátskeho brankára Lovreho Kaliniča, ktorému pripísali vlastný gól. Španielsky gólostroj sa nezastavil ani po prestávke. V 49. minúte sa presadil Rodrigo, na 5:0 upravil hlavičkou kapitán Sergio Ramos a výsledok stanovil Isco.

Na jubilejný 100. duel v národnom drese tak nebude mať stredopoliar Ivan Rakitič dobré spomienky. Doteraz najvyššou pre Chorvátov bola prehra 1:5 na Wembley s Anglickom v roku 2009. "Chcel by som pogratulovať Španielom za ich výkon," citovala Daliča agentúra DPA. "Čo sa stalo, stalo sa. Prakticky všetky súperove šance sa skončili gólom v našej sieti. Po prvom inkasovanom góle sme stratili koncentráciu, snažili sa robiť veci rýchlejšie a vzdali sme sa celého nášho systému. To nie je riešenie proti Španielom, ktorí hrajú v domácom prostredí skvele a radi držia loptu. Po druhom góle sa zápas pre nás skončil. Je lepšie, že sa to stalo teraz, ako neskôr. Musíme sa pozrieť do zrkadla, čo sme urobili zle. Plač nám nepomôže, musíme sa snažiť zlepšiť," zdôraznil.

"Vedeli sme, že to proti španielskemu tímu nebude jednoduchý zápas. Vstúpili sme do neho veľmi dobre, vypracovali sme si dve či tri čisté šance. Po tom, čo sme inkasovaný prvý a najmä druhý gól, sme sa úplne rozsypali," konštatoval chorvátsky tvorca hry Luka Modrič. "Potom sme začali hrať každý na vlastné tričko namiesto toho, aby sme si navzájom pomáhali. Stáli sme ďaleko od protihráčov a proti takému súperovi je to vražda. Je smutné, ako to dopadlo. Je začiatok sezóny, nie všetci hráči stihli nabehnúť z tréningu na plnú zápasovú záťaž, ale to nás neospravedlňuje. Je neprijateľné, aby sme takýmto spôsobom prišli o reputáciu, ktorú sme si na svetovom šampionáte tak ťažko nadobudli," uviedol pre chorvátske médiá najlepší hráč MS 2018.

Mužom utorkového zápasu bol jeho spoluhráč z madridského Realu Marco Asensio, ofenzívny stredopoliar bol pri piatich góloch svojho tímu - jeden dal a ďalšie štyri spoluhráčom pripravil. "Pravda je, že sme odohrali úžasný zápas. Boli sme naň skvele koncentrovaní. Po Anglicku (výhra 2:1, pozn.red.) sme odohrali ďalší dôležitý duel, ktorý sme zvládli a napravili si chuť po sklamaní na majstrovstvách sveta," povedal Asensio pre denník As.

Luis Enrique môže hovoriť o vydarenom štarte na lavičke "Furie Roja". V dvoch zápasoch vyťažil tím pod jeho vedením dve víťazstvá a vedie tabuľku s plným počtom bodov a skóre 8:1. Tréner Španielska však brzdil eufóriu, podľa neho nebol ani utorkový zápas taký ľahký, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. "Súper nevyužil svoje šance, kým my áno. To, čo sa mi najviac páčilo z prvých dní pri reprezentačnom tíme, bol prístup mojich hráčov. Dnešok bol veľkolepý, ale hráči boli úžasný celý čas, čo ich trénujem," vyzdvihol nasadenie svojich zverencov. Bývalý kouč FC Barcelona do základnej jedenástky postavil šiestich hráčov Realu Madrid. Španielski fanúšikovia v závere duelu skandovali jeho meno, no Luis Enrique v pozápasovom hodnotení smeroval chvály na svojich hráčov. "Sú to oni, ktorí si zaslúžia potlesk a uznanie. To oni dokázali odpracovať náročnú robotu," dodal.