Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Horta zachránil bod v derby, Jankto po výhre: Švajčiari nás podcenili

Na snímke portugalský obrancaJoao Cancelo vo výskoku zachytil loptu v zápase 1. kola druhej skupiny A-divízie Ligy národov vo futbale Španielsko - Portugalsko v španielskej Seville vo štvrtok 2. júna 2022. F Foto: TASR/AP

Zverenci trénera Jaroslava Šilhavého urobili prvý dôležitý krok, aby sa udržali medzi elitou.

Sevilla 3. júna (TASR) - Atraktívne pyrenejské derby v úvode tretej edície futbalovej Ligy národov sa skončilo deľbou bodov. Futbalisti Španielska sa vo štvrtkovom šlágri 2. skupiny A-divízie proti Portugalsku (1:1) ujali vedenia v 25. minúte, keď sa presadil Alvaro Morata, no v 82. minúte zariadil remízu striedajúci Ricardo Horta.

Dvadsaťsedemročného krídelníka SC Braga, ktorý bol na trávniku iba desať minút, našiel presným centrom z pravej strany Joao Cancelo. Po zápase cítil obrovské zadosťučinenie, do reprezentácie sa vrátil po ôsmich rokoch. "Som na seba hrdý. Zaslúžim si byť v národnom tíme. Chcel som potvrdiť, že som pozvánku dostal opodstatnene," povedal Horta. Zo zisku bodu sa tešil aj Cristiano Ronaldo, dlhoročný líder portugalskej reprezentácie začal zápas na lavičke a na trávnik prišiel v 62. minúte. "Je to pre nás cenný výsledok. Máme z nášho výkonu dobrý pocit, pretože Španielsko má veľmi silný tím a navyše sme hrali vonku," poznamenal Bernardo Silva.

Domáci mali na Štadióne Benita Villamarina v Seville po góle Moratu viaceré ďalšie šance, no nevyužili ich. Priamy kop Pabla Sarabiu skončil tesne vedľa. "Vytvorili sme si strelecké príležitosti, nedokázali sme ich však premeniť a súper potom v závere vyrovnal. Musíme ďalej tvrdo pracovať. V tejto skupine nie je ľahký súper," citovala agentúra AFP Moratu, ktorý sa dostal na siedme miesto v historickej tabuľke reprezentačných strelcov. V 53 stretnutiach nastrieľal 26 gólov a vyrovnal sa Emiliovi Butragueňovi. Kapitán "Furie Roja" Sergio Busquets si pripísal už 135. štart za národný tím a osamostatnil sa na tretej priečke v počte odohratých zápasov, keď sa odpútal od Xaviho Hernandeza. Pred ním sú už iba Iker Casillas (167 štartov) a Sergio Ramos (180).
Na snímke vľavo český útočník Jan Kuchta strieľa gól, vpravo švajčiarsky brankár Yann Sommer v zápase 1. kola druhej skupiny A-divízie Ligy národov vo futbale Česko - Švajčiarsko v Prahe 2. júna 2022.
Foto: TASR/AP

V druhom zápase skupiny uspeli Česi, ktorí si v premiére v A-divízii LN poradili doma so Švajčiarskom 2:1. V Prahe sa ujali vedenia po zmätkoch v obrane súpera, keď situáciu využil Jan Kuchta, vyrovnanie prišlo ešte do prestávky, presadil sa strelou od brvna Noah Okafor. Po prestávke zariadil triumf domácich Jakub Jankto, keď jeho center tečovaný od chrbta Djibrila Sowa prekvapujúco zapadol až do bránky. "Švajčiari boli od začiatku nekoncentrovaní. Než dostali góly, mysleli si, že to pôjde samo. Asi nás podcenili, čo sa čudujem, pretože sme v minulých zápasoch predvádzali kvalitu a hrali sme vyrovnané partie s veľkými súpermi. Škoda, že sme počas prvých dvadsiatich minút neviedli 3:0," povedal pre portál idnes.cz český obranca David Zima.

Zverenci trénera Jaroslava Šilhavého urobili prvý dôležitý krok, aby sa udržali medzi elitou. "Mám radosť, ako sme zápas zvládli, i vzhľadom na to, s koľkými absenciami sme sa museli vyrovnať. Ja viem, že tento tím je zdravý, sú v ňom charakterovo skvelí chalani. Funguje to medzi nami," spokojne konštatoval Šilhavý. Teraz čakajú jeho mužstvo ešte náročnejší súperi, v nedeľu privíta doma Španielsko a o štyri dni neskôr sa predstaví na pôde Portugalska: "Španielsko a Portugalsko sú ešte na vyššej úrovni. Už v nedeľu nás čaká strašne ťažký súper, ktorý zasa o niečo viac napovie. Vieme, že zápasy v najvyššej skupine proti elitným súperom musíme hrať na krv. Ináč nemáme šancu."