Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Marián Masný oslavuje 70. narodeniny

Československí futbaloví reprezentanti v príprave pred Majstrovstvami sveta v Španielsku. Marian Masný, 7. júna 1982. Foto: TASR - Š. Peteráš

Okrem zlata z ME vlastní Masný aj bronz z ME 1980 v Taliansku. Zahral si tiež na MS 1982 v Španielsku.

Bratislava 13. augusta (TASR) – Ako výnimočný, neopakovateľný a rýchlonohý futbalový mysliteľ a elegán zostal Marián Masný v spomienkach priaznivcov futbalu, ale nielen ich. Získaval tituly, zbieral trofeje a umiestňoval sa na popredných miestach domácich i medzinárodných ankiet. Jeden z hrdinov zlatej jedenástky z ME 1976 v Belehrade, ktorý sa vo štvrtok dožíva 70 rokov, patril v polovici sedemdesiatych rokov minulého storočia medzi najlepších futbalistov Európy.

Marián Masný sa narodil 13. augusta 1950 v Chynoranoch. Traja zo štyroch synov mlynára Vojtecha Masného z obce v okrese Partizánske sa upísali futbalu. Najstarší Teodor hral celý čas len v tamojšej Iskre, ale ďalší dvaja Vojtech a najmä najmladší Marián to dotiahli oveľa ďalej. Starší Vojtech o svojom mladšom bratovi, ktorý práve po ňom zdedil prezývku Béla, povedal: "Futbal mal v sebe, má dar, ktorý sa nedá naučiť."

Subtílny, rýchlonohý krídelník tieto slová na ihrisku roky potvrdzoval. Svoj futbalový dar zhmotnil do šikovnej kľučky, ťahu na bránu s priam hodinárskym citom, ktorý mal v kopačkách.

V československej lige, v ktorej odohral 345 stretnutí a strelil 103 gólov, čím sa zaradil medzi členov Klubu ligových kanonierov, debutoval v sezóne 1971/72. Zahral si za Slovan a kariéru ukončil v Petržalke. Pred príchodom do Bratislavy obliekal dres Bánoviec nad Bebravou a Banskej Bystrice. So Slovanom, za ktorý hral jedenásť rokov, získal dva majstrovské tituly (1974 a 1975) a rovnako dvakrát sa stal víťazom Československého pohára (1974 a 1982).

V najcennejšom drese, v ktorom nastrieľal 18 gólov, debutoval 25. septembra 1974. V pamätnom roku 1976, keď získalo Československo zlato na ME v Belehrade, patril ku kľúčovým hráčom slávneho mužstva. Vo finálovom jedenástkovom rozstrele proti NSR to bol práve Masný, ktorý si ako prvý postavil loptu na značku pokutového kopu a začal zlatý rozstrel.

Okrem zlata z ME vlastní Masný aj bronz z ME 1980 v Taliansku. Zahral si tiež na MS 1982 v Španielsku. Práve v tomto období zažíval reprezentačný krídelník vrchol svojej kariéry. V polovici sedemdesiatych rokov minulého storočia patril medzi najlepších futbalistov Európy. Dvakrát získal body v najprestížnejšej celosvetovej ankete o Zlatú loptu - v roku 1976 v nej obsadil 9. miesto a o dva roky neskôr mu patrila 18. priečka.

Jacques Ferran, novinár a riaditeľ časopisu France Football, pri komentovaní finálového turnaja ME 1976 napísal: "V rozhodujúcom zápase o titul sme videli budúcu svetovú hviezdu – Masného."

Marián Masný sa pred rokmi utiahol do ústrania a dobrovoľne si vybral život samotára, ale v poslednom období sa do spoločnosti predsa len opatrne vracia. Avšak ani napriek stiahnutiu sa do ústrania, futbalový svet na Mariána Masného nezabudol. Svojím majstrovstvom a genialitou, ktorú preukazoval na zelenom trávniku, si totiž rýchlonohý útočník, nevyspytateľný driblér s vynikajúcou kľučkou, hrávajúci rozvážne a s chladnou hlavou navždy získal srdcia fanúšikov, čo napokon dokazuje aj skutočnosť, že v marci 2018 bol uvedený do Siene slávy slovenského futbalu.