Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Šport

Bosna v semifinále baráže proti S.Írsku, Weissovci s Bieloruskom

Slovenská futbalová reprezentácia nastúpi v prípade postupu do finále play off o majstrovstvá Európy na pôde súpera. Semifinálový duel B-divízie proti Írsku odohrá 26. marca doma, o päť dní neskôr sa môže stretnúť s víťazom zápasu Bosna a Hercegovina - Severné Írsko. Na snímke vyžrebovanie divízii A a B semifinále play-off o postup na EURO 2020 v sídle UEFA vo švajčiarskom Nyone 22. novembra 2019. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Nóri v semifinále C-divízie privítajú na štadión Ullevaal v Osle Srbsko.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Baráž o futbalové EURO 2020 spozná vo štvrtok osem finalistov. Slovenská reprezentácia privíta v Bratislave výber Írska, druhú semifinálovú dvojicu B-divízie tvoria Bosna a Hercogovina a Severné Írsko. Gruzínsko pod vedením slovenského kouča Vladimíra Weissa sa v boji o postup do finále v D-divízii stretne doma s Bieloruskom.

Z baráže vzídu zostávajúci štyria účastníci európskeho šampionátu, ktorý pre pandémiu koronavírusu odložili na budúci rok. Extra motiváciu budú mať Maďarsko, Írsko, Rumunsko a Škótsko, keďže tieto krajiny figurujú medzi dvanástimi hostiteľmi budúcoročného turnaja.

Slováci v prípade postupu do finále nastúpia v rozhodujúcom súboji o účasť na ME 12. novembra na pôde víťaza duelu Bosna a Hercegovina - Severné Írsko. Vo štvrtok pustia na sarajevský štadión Grbavica 2000 fanúšikov, keďže od októbra UEFA umožnila návrat divákov na štadióny v prípade, že to povolia aj miestne orgány. Ich počet nesmie presiahnuť 30 percent kapacity štadióna a na tribúny sa dostanú iba priaznivci domáceho tímu.

"Som rád, že na štadióne budú môcť byť aj diváci, pretože to ešte zvýši tlak na domáce mužstvo," povedal pred duelom v Bosne kouč Severného Írska Ian Baraclough. Veľká časť jeho tímu sa už predstavila na EURO 2016, v boji o MS 2018 neuspeli Severní Íri v baráži so Švajčiarskom. "Chceme stavať práve na týchto skúsenostiach. Bude to pre náš tím ďalší veľký zápas a našou jedinou túžbou je postúpiť do novembrového finále. Pred zápasom v Sarajeve nemáme žiadny dôvod sa strachovať, chlapcom verím," dodal Baraclough, ktorý nemusel riešiť v kádri žiadne zdravotné problémy. Naopak, v tíme Bosny sa objavil koronavírus - pred play off mali pozitívne testy asistent trénera Rusmir Cviko i krídelník Haris Duljevič a museli ísť do karantény. Domáci sa budú spoliehať na kanoniera Edina Džeka i na fakt, že Severných Írov zdolali dvakrát v LN 2018/2019.

Island v najvyššej A-divízii hostí Rumunsko. "Zápasy play off sú ako pohárové finále. Všetko je o jednom zápase a v ňom rozhodujú detaily. Jedinou malou výhodou je, že hráme doma, takže šance vidím možno 55 ku 45 v náš prospech," povedal tréner Islandu Erik Hamrén. Víťaz tohto zápasu pocestuje vo finále na pôdu jedného z dvojice Bulharsko - Maďarsko. V Sofii bude môcť byť na zápase limitovaný počet 4000 divákov. "V rebríčku je Bulharsko síce za nami, ale v jeho prospech hovorí domáce prostredie. My urobíme všetko pre to, aby sme vyhrali a finále odohrali na našom novom štadióne. To by bolo fantastické," tvrdí kouč Maďarska Marco Rossi.

Nóri v semifinále C-divízie privítajú na štadión Ullevaal v Osle Srbsko. Ich hviezdny útočník Erling Haaland ešte ani nebol na svete, keď sa jeho krajania naposledy predstavili na EURO v roku 2000. Domáca federácia dala do predaja 200 vstupeniek. "Som rád, že po neúspechu v kvalifikácii máme ešte druhú šancu v baráži. Keďže hráme doma, môžem to nazvať aj 'zlatou' šancou. Bude to však naročné, Srbi majú silný tim," povedal kouč Nórov Lars Lagerbäck. Úspešnejší z tohto duelu nastúpi vo finále baráže doma proti víťazovi strenutia Škótsko - Izrael. Oba tímy sú v prebiehajúcej edícii súpermi Slovenska v Lige národov, v nej sa spolu stretli aj v premiérovom ročníku. "Poznáme sa už veľmi dobre a Izrael je pre nás výzva. Zápasy s nimi boli vyrovnané a to isté očakávam aj teraz," uviedol kormidelník Škótska Steve Clarke.

Gruzínsko pod taktovkou slovenského kouča Weissa sa v Tbilisi stretne s Bieloruskom. "Gruzínci majú solídny tím na dobrej európskej úrovni. Majú vyvážený káder s viacerými osobnosťami. Preto som presvedčený, že nás čaká ťažký zápas. Budeme zo všetkých síl bojovať o víťazstvo, zápasy s takouto dôležitosťou nie sú predsa každodennou záležitosťou," vyhlásil tréner Bieloruska Michail Marcheľ. V druhom semifinále tejto divízie sa Kosovo, ktoré bojuje o historicky premiérovú účasť na vrcholnom podujatí, predstaví na pôde Severného Macedónska.

Program semifinálových zápasov baráže o EURO 2020 - ŠTVRTOK:



A-divízia

20.45 Island - Rumunsko /Reykjavík/
20.45 Bulharsko - Maďarsko /Sofia/

B-divízia

20.45 SLOVENSKO - Írsko /NFŠ Bratislava/
20.45 Bosna a Hercegovina - Severné Írsko /Sarajevo/

C-divízia

20.45 Škótsko - Izrael /Glasgow/
20.45 Nórsko - Srbsko /Oslo/

D-divízia

18.00 Gruzínsko - Bielorusko /Tbilisi/
20.45 Severné Macedónsko - Kosovo /Skopje/