Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

De Bruyne poslal Belgicko do vyraďovačky, Dáni o šancu s Ruskom

Belgický futbalista Kevin De Bruyne (7) sa teší z gólu so spoluhráčmi počas zápasu základnej B-skupiny Dánsko - Belgicko na ME vo futbale v Kodani 17. júna 2021. Foto: TASR/AP

Eriksen sa zotavuje v nemocnici neďaleko štadióna.

Kodaň 18. júna (TASR) - Uzdravený Kevin De Bruyne sa gólom a asistenciou postaral o spečatenie postupu futbalistov Belgicka do osemfinále EURO 2020. Vo štvrtkovom súboji proti Dánsku v Kodani nastúpil do druhého polčasu prvýkrát po svojom zranení tváre a bol kľúčovým mužom pri obrate skóre na 2:1. V dueli, ktorého leitmotívom bola podpora po zástave srdca sa zotavujúceho dánskeho stredopoliara Christiana Eriksena.

"Jediná vec, ktorá ma dnes sklamala, je výsledok. Ani nedokážem opísať hrdosť, ktorú cítim pri pohľade na môj tím. Štyri dni po tom, ako sme takmer prišli o jedného z najlepších priateľov, sa zodvihli a zomkli a odohrali takýto zápas. To je niečo úžasné," neskrýval po zápase dojatie kouč Dánska Kasper Hjulmand.

Jeho zverenci vleteli do zápasu skvelým spôsobom a Yussuf Poulsen už v 2. minúte poslal domácich do náskoku. V čase 1:39 to bol druhý najrýchlejší gól v histórii ME, skôr skóroval iba Rus Dmitrij Kiričenko v roku 2004 proti Grécku - trvalo to vtedy 67 sekúnd.

Dáni v prvom polčase jasne dominovali, no všetko zmenil príchod De Bruyneho po prestávke. Najskôr v 55. minúte prihral na vyrovnávajúci gól Thorganovi Hazardovi a o štvrťhodinu neskôr sám strelil víťazný zásah, keď z prvej ľavačkou z hranice veľkého vápna poslal loptu k žrdi a rozhodol o triumfe Belgicka.

Okrem De Brunyeho začali zápas na lavičke aj Eden Hazard a Axel Witsel, všetkých troch nasadil tréner Roberto Martinez až v druhom polčase a na výkone tíme to bolo vidieť.

"To je asi 300 zápasových skúseností v národnom tíme. Tam potom vidieť ten rozdiel a schopnosť robiť správne veci pod neustálym tlakom," tvrdí belgický kormidelník.

"Bola tu dnes elektrizujúca atmosféra a prvý gól dali domáci spolu s tribúnami. Ale ukázali sme charakter, pretože sme sa s tým nechceli zmieriť a v druhom polčase sme to dokázali otočiť. Vtedy sa ukázalo, aké osobnosti máme v mužstve," dodal Martinez.

Dáni majú po predchádzajúcej prehre s Fínskom 0:1 na konte naďalej nulu, ale stále žije ich šanca na postup z B-skupiny. Tá sa môže naplniť iba za predpokladu, že v pondelok zdolajú v poslednom dueli v Kodani Rusko. "Chceme to dokázať aj pre Christiana," vyhlásil kouč Hjulmand.

Eriksen sa zotavuje v nemocnici neďaleko štadióna. Vo štvrtok na začiatku 10. minúty, desiatku nosí Eriksen na drese, prerušil rozhodca zápas, aby oba tímy i fanúšikovia aplauzom vyjadrili podporu dánskemu reprezentantovi. Tú mu fanúšikovia na kodanskom Parken Stadium poslali aj transparentnom: "Celé Dánsko je s tebou, Christian". Strelec dánskeho gólu Poulsen na margo atmosféry povedal: "Bolo to brutálne a emocionálne veľmi silné. V prvom polčase sme predviedli super výkon. Taký chceme zopakovať aj na záver skupiny a ja verím, že o sebe ešte dáme na tomto podujatí vedieť."