Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

EURO: Francúzi si chcú napraviť chuť, Portugalcom ide o postup

Francúzsky hráč Kylian Mbappé (vľavo) oslavuje so spoluhráčom Ousmaneom Dembeleom po výhre nad Nemeckom na konci zápasu F-skupiny Francúzsko - Nemecko na EURO 2020 vo futbale v Mníchove 15. júna 2021. Foto: TASR/AP

Kým Francúzi hľadajú svojho ofenzívneho lídra, Portugalci sa môžu spoľahnúť na Ronalda. Tridsaťšesťročný kanonier má na konte už tri góly.

Budapešť 22. júna (TASR) - Program F-skupiny futbalového EURO 2020 uzavrie šláger medzi úradujúcimi majstrami sveta a Európy. Kým Francúzi už majú účasť v osemfinále istú, Portugalsko musí bodovať alebo dúfať v priaznivý vývoj v tabuľke tretích tímov.

Pozornosť bude pútať aj generačný súboj medzi Cristianom Ronaldom a Kylianom Mbappem. Reprízu finále ME 2016, v ktorom boli úspešní Portugalci, povedú španielski rozhodcovia na čele s Antoniom Mateum Lahozom, pomáhať mu budú asistenti Pau Cebrian Devis a Roberto del Palomar.

Francúzi si chcú napraviť renomé po prekvapujúcej remíze v Budapešti s Maďarskom 1:1. Musia však zapracovať na ofenzíve, keď v úvodných dvoch dueloch strelili dovedna iba dva góly.

„Sme sklamaní, dokonca nahnevaní. Musíme ukázať reakciu proti Portugalsku. Musíme podať taktický výkon a počkať si na príležitosť. Máme na to, ale vieme, že si to budeme musieť vybojovať," povedal podľa The Guardian útočník Antoine Griezmann, autor jediného zásahu Francúzov. V úvodnom duel s Nemeckom rozhodol vlastný gól Matsa Hummelsa. Práve ofenzíva je zatiaľ tŕňom v päte galského kohúta. Francúzi čakajú na prebudenie Karima Benzemu, útočník Realu Madrid sa zatiaľ nepresadil. Na ME sa mu pritom vôbec nedarí, keď zatiaľ neskóroval ani na svojom treťom šampionáte.

Kým Francúzi hľadajú svojho ofenzívneho lídra, Portugalci sa môžu spoľahnúť na Ronalda. Tridsaťšesťročný kanonier má na konte už tri góly. Na triumfe nad Maďarmi sa podieľal dvoma zásahmi, pri prehre s Nemcami (2:4) skóroval raz. Rovnako ako ich súper aj Portugalci sa chcú rehabilitovať za prehru, no podľa stredopoliara Joaa Mountinha nekalkulujú s konečným umiestnením:

„Náš cieľ je víťazstvo. Otázka umiestnenia je hypotetická, máme svoj osud vo vlastných rukách a všetci vieme, čo musíme spraviť. Vieme, že Francúzi majú súdržný tím, ktorý bráni so všetkými hráčmi a zároveň útočí s viacerými. Veľmi dobre ich poznáme. My sa pokúsime diktovať tempo hry, aby sme splnili cieľ."

Podľa trénera Fernanda Santosa ich motivujú aj spomienky na finále ME 2016, keď Portugalci zdolali Francúzov 1:0: „V Portugalsku sa nenájde človek, ktorý by si nepamätal na Ederov zásah. Ja som to sledoval naživo a stále ho mám v pamäti, veril som, že to môžeme dokázať."

F-skupina:

PORTUGALSKO - FRANCÚZSKO /streda o 21.00, Puskásova Aréna v Budapešti/

Rozhodcovia: Antonio Mateu Lahoz - Pau Cebrian Devis, Roberto del Palomar

Predpokladané zostavy:

Portugalsko: Rui Patricio - Semedo, Dias, Pepe, Guerreiro - Danilo, Carvalho, Fernandes - Ronaldo, Jota, B. Silva

Francúzsko: Lloris - Pavard, Varane, Kimpembe, Hernández - Kanté, Pogba, Rabiot - Mbappé, Benzema, Griezmann


Tabuľka:

1. Francúzsko 2 1 1 0 2:1 4

2. Nemecko 2 1 0 1 4:3 3

3. Portugalsko 2 1 0 1 5:4 3

4. Maďarsko 2 0 1 1 1:4 1