Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Frank De Boer po víťaznom vstupe Holandska vyzdvihol morálku tímu

Tréner holandskej futbalovej reprezentácie Frank de Boer (uprostred) sa teší po výhre 3:2 v zápase základnej C-skupiny Holandsko - Ukrajina na ME vo futbale v Amsterdame v nedeľu 13. júna 2021. Foto: TASR/AP

Po zmene strán rozhodli o prvom triumfe Rakúšanov na ME Michael Gregoritsch s Markom Arnautovičom.

Amsterdam 14. júna (TASR) - Tréner holandskej futbalovej reprezentácie Frank de Boer po úspešnom vstupe do EURO 2020 vyzdvihol morálku a zomknutosť tímu.

Jeho zverenci v dueli C-skupiny proti Ukrajine prišli o dvojgólový náskok, no po hlavičke Denzela Dumfriesa z 85. minúty napokon triumfovali 3:2. Historické prvé víťazstvo na európskych šampionátoch zaznamenali Rakúšania, ktorí v úvodnom dueli skupiny v Bukurešti zdolali Severné Macedónsko 3:1.

Zápas medzi Holandskom a Ukrajinou v amsterdamskej aréne Johanna Cruyffa priniesol atraktívny, ofenzívny futbal s množstvom šancí, všetky góly padli v druhom polčase. Na presné zásahy Georginia Wijnalduma a Woutera Weghorsta dokázali odpovedať Andrij Jarmolenko s Romanom Jaremčukom, Ukrajinci však remízu neudržali.

"Po góle Ukrajiny na 2:2 sme vrhli všetky sily do útoku a napokon sme sa dočkali zaslúženej odmeny. Hráči ukázali morálku, všetci ťahali za jeden povraz. Takýto tím chcem na ihrisku vidieť aj v ďalších zápasoch. Hrali sme vyvážene, dominovali sme v držaní lopty. Chlapci môžu byť hrdí na predvedený výkon," zdôraznil De Boer.

Dumfries po centri striedajúceho Nathana Akea vyhral hlavičkový súboj s Oleksandrom Zinčenkom a bol z toho víťazný gól.

"Na tento moment nikdy nezabudnem. V prvom polčase som bol dosť frustrovaný zo svojho výkonu, po góle mi spadol veľký kameň zo srdca. Prehajdákali sme náskok 2:0, stále sme však verili, že ešte môžeme vyhrať. Tlačili sme sa k súperovej šestnástke a napokon to vyšlo. Ukrajinci potvrdili svoje kvality, boli veľmi húževnatí," uviedol pilier defenzívy PSV Eindhoven.

Kouč Ukrajiny Andrij Ševčenko bol napriek prehre s výkonom spokojný. "Bol to veľmi rýchly a zaujímavý zápas s množstvom šancí na oboch stranách. Chcel by som sa poďakovať môjmu tímu za reakciu, ktorú ukázal hlavne za stavu 0:2. Dokázali sme sa zmobilizovať a boli sme blízko k tomu, aby sme získali bod. V ďalšom zápase so Severným Macedónskom musíme premieňať šance a vyvarovať sa chýb v defenzíve."

Balkánsky tím, ktorý debutuje na kontinentálnom šampionáte, v súboji s Rakúskom prehrával po góle Stefana Lainera z 18. minúty, ešte v prvom polčase však dokázal vyrovnať 37-ročný veterán a kapitán mužstva Goran Pandev. Stal sa tak druhým najstarším strelcom gólu na ME. Rekord drží Rakúšan Ivica Vastič, ktorý skóroval proti Poľsku na EURO 2008 vo veku 38 rokov a 257 dní.

Po zmene strán rozhodli o prvom triumfe Rakúšanov na ME Michael Gregoritsch s Markom Arnautovičom. "Túžili sme získať tri body, pred piatimi rokmi vo Francúzsku sa nám to nepodarilo a nepostúpili sme zo skupiny. Teraz si kladieme vyššie ciele. Potvrdili sme, že máme dobrý útok. Rozhodli striedajúci hráči, čo je dobré pre konkurenciu v tíme. Dosiahli sme dôležité víťazstvo," povedal rakúsky kapitán David Alaba.