Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Šport

Íri zmenili trénera, Kenny nahradil McCarthyho

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štyridsaťosemročný Kenny doteraz pôsobil na lavičke írskej reprezentácie do 21 rokov.

Dublin 4. apríla (TASR) - Novým trénerom írskej futbalovej reprezentácie sa v sobotu s okamžitou platnosťou stal Stephen Kenny. Ten na poste hlavného kouča súpera Slovákov v baráži EURO 2020 nahradil Micka McCarthyho.

Írska futbalová asociácia (FAI) mala pôvodne v pláne uskutočniť túto vopred dohodnutú a očakávanú výmenu až po EURO 2020. Práve odklad baráže pre pandémiu koronavírusu ale výmenu urýchlil. Pritom termín zápasu Slovenska s Írskom na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave stále nie je známy, keďže UEFA odložila pôvodné súboje 12 účastníkov baráže z marca a nedávno aj ich náhradný júnový termín.

Štyridsaťosemročný Kenny doteraz pôsobil na lavičke írskej reprezentácie do 21 rokov. Šesťdesiatjedenročný McCarthy viedol Írov už druhýkrát, do funkcie ho vymenovali v novembri 2018.

"FAI oznamuje, že Micka McCarthyho s okamžitou platnosťou nahradí na poste trénera reprezentácie Írska Stephen Kenny. Zmenu sme prediskutovali s oboma trénermi a dôvodom je odklad baráže pre ochorenie COVID-19. Tento krok umožní Stephenovi dostatok času na prípravu play off proti Slovensku neskôr v tomto roku," citovala BBC zo stanoviska FAI. Kenny v minulosti viedol ako tréner Longford Town, Bohemians, Derry City, Dunfermline Athletic, Shamrock Rovers a Dundalk.

"Pre asociáciu to bola náročná situácia, rovnako tak pre Micka a Stephena. Pandémia koronavírusu totiž úplne ovplyvnila kalendár. V mene celej FAI sa chcem poďakovať obom trénerom za ich profesionalitu a pochopenie v tých bezprecedentných časoch. Pre Írsko tiež budú ťažké a Mick to vzal do úvahy pri svojom rozhodnutí uvoľniť post takto rýchlo. Sme mu nesmierne vďační za odvedenú prácu pri národnom tíme, ktorého už bol trénerom dvakrát. ďakujeme za odvedenú prácu aj Mickovmu realizačnému tímu. Futbal sa určite vráti a my sa už tešíme na jesenné zápasy v Lige národov aj v baráži EURO, resp. na kvalifikáciu MS začiatkom roka 2021. Dôverujeme Stephenovi a celá FAI mu v snahe postúpiť na majstrovstvá Európy želá to najlepšie," povedal dočasný šéf FAI Gary Owens.

McCarthy v roku 2018 vystriedal na poste Martina O'Neilla. V kvalifikačnej D-skupine skončili Íri tretí za Švajčiarskom a Dánskom. Ak v semifinále baráže vyradia Slovákov, vo finále sa stretnú s úspešnejším z dua Bosna a Hercegovina - Severné Írsko. McCarthy prvýkrát viedol Írsko v rokoch 1996 až 2002, keď nahradil Angličana Jacka Charltona.