Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Enrique žiada dôraz v koncovke, Poliaci chcú prekvapiť

Luis Enrique, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Celkovo vyhralo Španielsko osem z desiatich vzájomných súbojov, v roku 2010 v Murcii rozstieľalo súpera v príprave pred MS v JAR 6:0.

Sevilla 18. júna (TASR) - Španielsko ako favorit slovenskej E-skupiny bude mať v sobotu druhý pokus pripísať si víťazstvo na futbalových ME 2020. Po bezgólovej remíze so Švédskom si chce na domácej pôde v Seville napraviť chuť proti Poľsku, ktoré v úvodnom dueli vyšlo naprázdno po prehre so Slovenskom 1:2. Stretnutie má výkop o 21:00 a povedú ho talianski arbitri na čele s Danielem Orsatom.

Španieli mali v dueli so Švédskom herne aj strelecky jednoznačne navrch, ani raz však nedokázali skórovať. Bod sa im málil, kouč Luis Enrique napriek tomu neplánuje do duelu s Poľskom meniť systém hry:

"Jediný problém bol, že sme nepremenili šance. V každom zápase chceme hrať našim štýlom, ani tentoraz nečakajte niečo iné. Jediné, čo hráčom poviem, aby zmenili, je dôraz v koncovke. Potrebujeme góly," vyhlásil pre španielske médiá Enrique.

Do kádra La Furia Roja sa vracia kapitán Sergio Busquets, ktorý mal pred turnajom pozitívny test na koronavírus. Po absolvovaní 10-dňovej karantény a opakovanom negatívnom teste sa v piatok pripojil k tímu v kempe neďaleko Madridu a v sobotu s ním pocestuje do Andalúzie. Jeho nasadenie je však po pauze otázne.

"Možno budú Poliaci kopírovať hru Švédov z prvého zápasu, my sa však musíme pozerať na seba a konečne dať aj góly. Súper sa asi zatiahne dozadu a bude sa spoliehať na brejky, smerom dopredu má veľkú kvalitu. Nikdy nie je ľahké hrať do plnej obrany, ale práve teraz musíme ukázať našu kvalitu, počkať si trpezlivo na šance a premeniť ich," povedal ofenzívny stredopoliar Pablo Sarabia.

Poliakom bude s určitosťou chýbať stredopoliar Grzegorz Krychowiak, ktorý v súboji so Slovenskom videl červenú kartu. Jeho tím by v prípade druhej prehry na turnaji už istotne stratil šancu na obsadenie prvých dvoch priečok zaručujúcich priamu účasť v osemfinále.

"Pevne verím, že dokážeme prekvapiť. Vieme hrať futbal a vieme, čo máme robiť, aby sme vyhrali. Ak to niekto z hráčov nevie, nech radšej zostane v kempe v Sopote. Máme v tíme veľkú túžbu ukázať, že to ešte nie je stratené,"
vyhlásil poľský obranca Jan Bednarek.

Kouč Paulo Sousa bude potrebovať, aby zabrali najväčšie opory tímu - Robert Lewandowski a Piotr Zielinski. "Teraz ich potrebujeme. Čaká nás jeden z najlepších tímov na turnaji a potrebujeme osobnosti, ktoré nás dokážu zdvihnúť. Ja tomuto mužstvu stále verím," tvrdí poľský kormidelník.

Strelec jediného gólu Poliakov v prvom dueli Karol Linetty povedal: "Všetci vieme, čo sme urobili zle proti Slovákom. Tento zápas sme však už hodili za hlavu a sústredíme sa na sobotu. Ešte sme to nevzdali." Poliaci nevyhrali už v štyroch zápasoch za sebou.

Oba tímy sa v súťažných dueloch stretli doteraz iba dvakrát, oba súboje sa uskutočnili ešte v roku 1959 a Španieli v nich uspeli 3:0 a 4:2. Celkovo vyhralo Španielsko osem z desiatich vzájomných súbojov, v roku 2010 v Murcii rozstieľalo súpera v príprave pred MS v JAR 6:0. Poliaci sa tešili jediný raz - Andrzej Iwan v roku 1980 zariadil dvoma gólmi ich triumf nad domácimi v Barcelone.

E-skupina:

ŠPANIELSKO - POĽSKO /sobota o 21.00, La Cartuja v Seville/

Rozhodcovia: Daniele Orsato - Alessandro Giallatini, Fabiano Preti (všetci Tal.)

Predpokladané zostavy:

Španielsko: Simon - Azpilicueta, Laporte, Pau Torres, Alba - Llorente, Busquets/Rodri, Pedri - Gerard Moreno, Morata, Olmo

Poľsko: Szczęsny - Bereszyňski, Glik, Bednarek - Jóžwiak, Moder, Linetty, Rybus - Klich, Zieliňski - Lewandowski