Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Nemci budú hrať proti Portugalsku s nožom na krku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Portugalci vstúpili do šampionátu výhrou 3:0 nad Maďarskom, ktorá sa však nerodila ľahko.

Mníchov 18. júna (TASR) - Po prehre 0:1 s Francúzskom nastúpia nemeckí futbalisti na druhý zápas v F-skupine EURO 2020 s nožom na krku. Ak proti Portugalsku nezabodujú, výrazne si skomplikujú šance na postup do osemfinále. Šláger medzi obhajcami titulu z Pyrenejského polostrova a trojnásobnými európskymi šampiónmi je na programe v sobotu o 18:00 v Mníchove.

Nemcom bude chýbať Lukas Klostermann, ktorého zranenie stehenného svalu nepustí do hry počas skupinovej fázy. Otáznik visí nad štartom Sergea Gnabryho, ktorý sa pripravoval len individuálne. Predošlé štyri vzájomné zápasy sa skončili triumfom Nemecka, čo ich trénera Joachima Löwa napĺňa optimizmom.

"Počas uplynulých 10-12 rokov sme Portugalsko na šampionátoch vždy dokázali zdolať. Spomínam si na MS 2014, bol to náš otvárací zápas na turnaji a vyhrali sme 4:0. Pravda, tímy sa odvtedy zmenili a teraz to bude iné. Ja však verím v silu môjho mužstva," povedal kouč, ktorý po šampionáte na reprezentačnej lavičke skončí a nerád by sa lúčil vypadnutím v základnej skupine.

Tento osud sa Nemcom pritrafil na MS 2018 v Rusku, kde po jednom víťazstve a dvoch prehrách obsadili v tabuľke nepostupové 3. miesto. Na európskych šampionátoch bola pre nich konečnou skupinová fáza v rokoch 2000 a 2004, v roku 2008 boli vo finále a na ďalších dvoch šampionátoch sa dostali do semifinále.

"Proti Francúzsku sme mali kus smoly. Potrebujeme zopakovať výkon z tohto zápasu a byť dravejší v útoku. Ak sa nám to podarí, nemám obavy," dodal Löw.

Portugalci vstúpili do šampionátu výhrou 3:0 nad Maďarskom, ktorá sa však nerodila ľahko. Všetky góly dosiahli až v závere stretnutia. Na presný zásah Raphaela Guerreira nadviazal dvakrát Cristiano Ronaldo, ktorý sa zlatými písmenami zapísal do histórie európskych šampionátov. Boli to už jeho v poradí 10. a 11. presné zásahy na finálových turnajoch. Stal sa najlepším strelcom v dejinách ME, na ktorých sa ako jediný hráč predstavil piatykrát.

"Ronaldo je pre naše mužstvo nenahraditeľný. Do každého tréningu a zápasu ide naplno, v prístupe k povinnostiam je vzor pre nás všetkých. Je rozdielový hráč, ktorého potrebujeme. My sa však chceme prezentovať ako tím, lebo len ten dokáže uspieť na veľkom turnaji," vyzdvihol Bruno Fernandes v rozhovore pre web UEFA prínos kanoniera turínskeho Juventusu.

Proti Nemcom očakáva otvorený zápas, v ktorom pôjdu oba tímy za víťazstvom. "Myslím si, že obaja túžime vyhrať. Pokúsime sa kontrolovať priebeh zápasu, držať viac loptu na kopačkách a skórovať. Premieňanie šancí bude kľúčom k úspechu. Vieme, čo môžeme čakať od Nemcov, ale ešte si ich hru detailne preštudujeme. Náš cieľ je však jasný - chceme vyhrať každý zápas," dodal Fernandes.

F-skupina:

PORTUGALSKO - NEMECKO /sobota o 18.00, Futbalová aréna v Mníchove/

Rozhodcovia: Anthony Taylor - Gary Beswick, Adam Nunn (všetci Angl.)

Predpokladané zostavy:

Portugalsko: Rui Patricio - Semedo, Dias, Pepe, Guerreiro - Danilo, Carvalho, Fernandes - Ronaldo, Jota, B. Silva

Nemecko: Neuer - Ginter, Hummels, Rüdiger - Kimmich, Gündogan, Kroos, Gosens - Sane, Müller - Werner


Tabuľka:

1. Portugalsko 1 1 0 0 3:0 3

2. Francúzsko 1 1 0 0 1:0 3

3. Nemecko 1 0 0 1 0:1 0

4. Maďarsko 1 0 0 1 0:3 0