Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Cieľom Rusov je proti favorizovanému Belgicku prekvapiť

Tréner ruskej futbalovej reprezentácie Stanislav Čerčesov počas tréningu 11. júna 2021 v Petrohrade. Foto: TASR/AP

Belgičania by si na ME radi napravili chuť po tom, ako na predošlom európskom šampionáte prehrali vo štvrťfinále s Walesom 1:3.

Petrohrad 11. júna (TASR) - Futbalisti Ruska nastúpia na svoj úvodný zápas na ME 2020 proti Belgicku s cieľom využiť domáce prostredie. V Petrohrade však v sobotu o 21:00 bude favoritom ich súper v B-skupine, ktorý je na čele svetového rebríčka FIFA. Duel budú rozhodovať Španieli s hlavným arbitrom Antoniom Mateuom Lahozom.

Rusi nastúpia bez pôvodne nominovaného krídelníka Andreja Mostovoja, ktorý mal pozitívny test na koronavírus, v kádri ho nahradil obranca Roman Jevgenjev. Na hrote útoku pravdepodobne bude Arťom Dziuba.

„Nebude to môj súboj s Romelom Lukakuom, ktorý je jeden z najlepších svetových útočníkov, ale zápas Ruska s Belgickom," zdôraznil Dziuba. Jeho tím by v úvodnom vystúpení rád zaskočil jedného z najväčších favoritov.

„Je na nás, aby sme presadili naše silné stránky a uspeli napriek vysokej kvalite súpera." Rusi zvíťazili v poslednom prípravnom zápase pred ME nad Bulharskom 1:0 gólom Alexandra Soboleva z jedenástky, predtým remizovali s Poľskom 1:1.

V drese Belgicka nenastúpi pre zranenie tváre kľúčový stredopoliar Kevin De Bruyne, ktorý to potvrdil pre médiá v rodnej krajine. Napriek tomu je Belgicko favorit duelu aj celých ME a jeho zakopnutie v úvodnom zápase by bolo prekvapením. Útočník Dries Mertens však upozornil na silu súpera:

„Rusko má tím s výraznými individualitami. V roku 2018 hrali na domácich MS výborne a ukázali, že domáce prostredie im pridáva na sile. Musíme s tým počítať. Do tohto zápasu pôjdeme s rešpektom, ale aj veľkou túžbou vyhrať."

Belgičania by si na ME radi napravili chuť po tom, ako na predošlom európskom šampionáte prehrali vo štvrťfinále s Walesom 1:3. Na ME pricestovali so sériou 9 zápasov bez prehry, z ktorých 7 vyhrali. Zvládli aj generálku s Chorvátskom, keď o ich výhre 1:0 rozhodol Lukaku. Predchádzajúci vzájomný zápas sa odohral v kvalifikácii ME v novembri 2019, keď Belgičania vyhrali v Rusku 4:1.

B-skupina:

BELGICKO - RUSKO /sobota 21.00 SELČ, Štadión Krestovskij v Petrohrade)

Rozhodcovia: Antonio Mateu Lahoz - Pau Cebrian Devis, Roberto del Palomar (všetci Šp.)

Predpokladané zostavy:

Belgicko: Courtois - Alderweireld, Vertonghen, Denayer - Meunier, Dendoncker, Tielemans, T. Hazard - Mertens, Lukaku, Doku

Rusko: Šunin - Fernandes, Barinov, Džikija, Semionov, Karavajev - Zobnin, Ozdojev, Golovin - Mirančuk - Dziuba