Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Taliani hrajú proti Walesu o potvrdenie suverenity

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mužstvá celkovo odohrali deväť vzájomných zápasov, sedem z nich vyhrali Taliani.

Rím 18. júna (TASR) - Futbalisti Talianska nastúpia v nedeľňajšom zápase ME 2020 proti Walesu s cieľom potvrdiť prvú priečku v A-skupine. Zároveň to bude pre nich rozlúčka s domácim štadiónom v Ríme, keďže na osemfinále sa presunú do Londýna alebo Amsterdamu.

Taliani ideálne odštartovali turnaj a istotu postupu do osemfinále získali už po dvoch zápasoch. Od Turecka ani Švajčiarska neinkasovali ani gól, obom súperom strelili tri a ich herný prejav svedčal o hernej pohode. Na tej nič neubralo ani zranenie stopéra a kapitána Giorgia Chielliniho, ktorý nedohral duel so Švajčiarskom a jeho štart proti Walesu je otázny.

O forme Talianov svedčí aj ich desaťzápasová víťazná šnúra zahŕňajúca zápasy v Lige národov, kvalifikácii MS, príprave na ME a na záverečnom turnaji. V rámci série ani raz neinkasovali a zatiaľ posledný gól dostali pri remíze s Holandskom 1:1 v Lige národov.

Na potvrdenie prvenstva v A-skupine im stačí aj remíza. Ak sa stanú víťazmi skupiny, osemfinále odohrajú v sobotu 26. júna v Londýne proti druhému tímu C-skupiny. V opačnom prípade nastúpia v rovnaký deň v Amsterdame proti druhému mužstvu z béčka. Rovnaký kľúč platí aj pre Wales, ktorý však na preskočenie favorita potrebuje zvíťaziť.

Tréner Roberto Mancini má v kádri dvoch dvojgólových strelcov Cira Immobileho a Manuela Locatelliho a tým sa jeho ofenzívne možnosti nekončia. "V útoku si môžeme vyberať. Nesmieme však zaspať na vavrínoch a v každom vystúpení musíme odovzdať sto percent. Proti Walesu na nás čaká ďalšia dôležitá previerka, pokúsime sa uspieť aj v nej," vyhlásil útočník Domenico Berardi na oficiálnej stránke Európskej futbalovej únie (UEFA).

Hráči Walesu na úvod vydreli remízu so Švajčiarskom 1:1 a svoje postupové šance posilnili triumfom nad Tureckom 2:0. K víťazstvu ich nasmeroval kapitán Gareth Bale, ktorý síce neskóroval z jedenástky, ale spoluhráčom pripravil oba góly. Krídelník Daniel James verí, že draci môžu potrápiť aj dosiaľ suverénnych Talianov.

"Neradno nás odpisovať. Taliansko má skvelý tím, ale my pôjdeme do zápasu s tým, že môžeme zvíťaziť. V tejto konfrontácii sme outsider, no nemáme sa čoho obávať," povedal James pre portál BBC.

Taliansko a Wales sa predtým stretli v kvalifikácii ME 2004. V nej dosiahol Wales cenné víťazstvo 2:1, neskôr však Taliani vyhrali 4:0 po hetriku Filippa Inzaghiho a góle Alessandra Del Piera. Mužstvá celkovo odohrali deväť vzájomných zápasov, sedem z nich vyhrali Taliani.

A-skupina:

TALIANSKO - WALES /nedeľa o 18.00, Olympijský štadión v Ríme/

Rozhodcovia: Ovidiu Hategan - Radu Ghinguleac, Sebastian Gheorghe (všetci Rum.)

Predpokladané zostavy:


Taliansko: Donnarumma - Spinazzola, Bonucci, Acerbi, Di Lorenzo - Locatelli, Barella, Jorginho - Insigne, Immobile, Berardi

Wales: Ward - Davies, Rodon, Mepham, Roberts - Allen - Bale, Morrell, Ramsey - James, Moore


Tabuľka:

1. Taliansko 2 2 0 0 6:0 6*

2. Wales 2 1 1 0 3:1 4

3. Švajčiarsko 2 0 1 1 1:4 1

4. Turecko 2 0 0 2 0:5 0

*istý postup do osemfinále