Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

UEFA vysvetlila zamietavé stanovisko k osvetleniu Allianz Arény

Na archívnej snímke z 9. júla 2016 štadión Allianz Arena je osvetlený v dúhových farbách v Mníchove. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó sa v pondelok 21. júna 2021 ostro ohradil voči návrhu starostu Mníchova, aby tamojší štadión bol počas stredajšieho zápasu Nemecka s Maďarskom na futbalových ME 2020 osvetlený v dúhových farbách. Foto: TASR/AP

S myšlienkou vysvietiť štadión v dúhových farbách počas zápasu ME medzi Nemeckom a Maďarskom prišiel starosta Mníchova Dieter Reiter, ktorý chcel vyjadriť nesúhlas s novou maďarskou legislatívou.

Mníchov 23. júna (TASR) - Európska futbalová únia odmietla tvrdenia, podľa ktorých bol zákaz vysvietenia mníchovskej Allianz Arény politicky motivovaný. Organizácia navyše svoje logo obohatila o farby dúhy a zdôraznila svoju podporu rôznorodosti.

S myšlienkou vysvietiť štadión v dúhových farbách počas stredajšieho zápasu ME medzi Nemeckom a Maďarskom prišiel starosta Mníchova Dieter Reiter, ktorý chcel vyjadriť nesúhlas s novou maďarskou legislatívou. Tá podľa viacerých diskriminuje homosexuálov a transsexuálou. UEFA však jeho iniciatívu odmietla.

„Naše stanovisko nebolo politické. Naopak, návrh mal politický podtext, pretože sa vzťahoval na prítomnosť maďarských futbalistov na štadióne. Pre UEFA nie je dúha politický symbol, ale odkaz na našu oddanosť k rôznorodosti a inkluzívnej spoločnosti," uviedla UEFA na twitteri.