Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

EURO 2020: Obhajca začne proti Maďarsku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Domáci budú ťažiť z dobrej momentálnej formy, už 11 zápasov neprehrali a neskórovali len v jednom z 14-domácich duelov pod vedením Rossiho.

Budapešť 14. júna (TASR) - Portugalskí futbalisti vykročia za obhajobou titulu majstra Európy utorkovým duelom v Budapešti proti domácemu Maďarsku. Do EURO 2020 vstúpia s jednoznačným víťazným imperatívom, pretože ďalší program v F-skupine už sľubuje oveľa náročnejšie súboje.

Zápas na Štadióne Ferenca Puskása sa hrá o 18:00 SELČ, povedú ho tureckí rozhodcovia na čele s hlavným Cüneytom Cakirom. O tri hodiny neskôr sa v šlágri skupiny stretnú Francúzi s Nemeckom.

Portugalci narazili na tohto súpera už na EURO 2016, v dramatickom ofenzívnom zápase vydreli remízu 3:3, vďaka čomu si v hodine dvanástej zabezpečili postup zo základnej skupiny. Maďari skupinu vyhrali, no následne sa po prehre 0:4 s Belgickom z turnaja porúčali, kým Portugalci v osemfinále vyradili v jedenástkovom rozstrele Chorvátov a naštartovali sa k spanilej jazde, ktorú zakončili ziskom zlatých medailí.

Favorit má množstvo hráčov nastupujúcich v top európskych kluboch, navyše hrajúcich vo výbornej forme. Kanonierovi Juventusu Turín a najlepšiemu strelcovi Serie A 2020/2021 Cristianovi Ronaldovi chýba už iba päť presných zásahov, aby vyrovnal svetový strelecký rekord Iránca Aliho Daeiho (109 gólov v medzištátnych zápasoch).

V príprave išlo Portugalcom všetko ideálne až do nedele, keď mal krajný obranca Manchestru City Joao Cancelo pozitívny test na koronavírus, čím prišiel o šampionát. V kádri ho nahradil Diogo Dalot. Na pravom kraji obrany by mal namiesto Cancela dostať príležitosť Nélson Semedo. Portugalci vedia, že čelia odolnému, bojovnému tímu, no ak budú držať loptu na kopačkách a tvrdiť muziku, sú na pol ceste k víťazstvu.

"Pasujú nás za favorita na titul a preto ak neprejdeme cez základnú skupinu, bude to brané ako zlyhanie. No nemyslím si, že sa nám to stane," uviedol pre web uefa.com tréner Fernando Santos.

"Myslím si, že ľudia majú právo od nás vyžadovať, aby sme urobili všetko pre víťazstvo. Sme na to pripravení, stačí využiť našu kvalitu, organizáciu a zanietenie. Portugalsko má schopnosti, aby vyzvalo akéhokoľvek súpera, ktorý má ambíciu vyhrať tento turnaj," dodal Santos, ktorý sa okrem kanoniera Ronalda bude spoliehať aj na ofenzívne schopnosti Bruna Fernandesa, Bernarda Silvu či Dioga Jotu.

Hráči z Pyrenejského polostrova v príprave remizovali v derby v Španielsku 0:0, na šampionát sa potom naladili triumfom 4:0 nad Izraelom.

"Bude dôležité, aby sme sa držali zlatého pravidla z ME 2016 a teda nastúpili do každého zápasu s čistou hlavou a s pocitom, že keď reprezentujem moju krajinu, neexistuje žiaden priestor, aby som uprednostňoval individuálne ciele, že nie je priestor, aby som dával na prvé miesto seba. Musí to byť o nás. To je jediná cesta k úspechu," tvrdí obranca Rúben Dias, ktorý by mal vytvoriť stopérsku dvojicu so skúseným Pepem.

Maďari obsadili v kvalifikačnej E-skupine až štvrté miesto za tretím Slovenskom, no dostali šancu v baráži. V A-divízii play off vyradili Bulharov (3:1) aj Island (2:1) a vybojovali si druhú účasť za sebou na kontinentálnom šampionáte. V ňom budú hrať dva skupinové zápasy v domácej aréne v Budapešti. Proti Portugalsku, ktoré nikdy v histórii nezdolali, sú pripravení siahnuť na dno síl.

"Urobíme všetko pre to, aby sme vydali zo seba maximum. Pôjdeme nadoraz. Vieme, proti komu hráme. Musíme zostať nohami na zemi, no samozrejme, chceme dosiahnuť naše sny. Snívanie je zadarmo, takže môžeme snívať. V šatni hovoríme nahlas o našich cieľoch, chceme ten sen oživiť. Postupom na EURO sa nám jeden sen splnil a verím, že v tom budeme pokračovať," vyhlásil tréner maďarskej reprezentácie a bývalý kouč Dunajskej Stredy Marco Rossi.

Ten sa musí na ME zaobísť bez zranených ofenzívnych stredopoliarov Dominika Szoboszlaia a Zsolta Kalmára z DAC 1904 Dunajská Streda. Fit by však mal byť Roland Sallai, napriek tomu, že vynechal uplynulé prípravné stretnutia.

Pre maďarských reprezentantov to bude v utorok špeciálny zápas, možno najväčší v histórii krajiny. Maďarsko odohrá prvý duel ako hostiteľská krajina EURO, nastúpi proti úradujúcemu šampiónovi, pričom zápas sa bude konať v meste, v ktorom sa narodilo až deväť hráčov z maďarského kádra. Domáci budú ťažiť z dobrej momentálnej formy, už 11 zápasov neprehrali a neskórovali len v jednom z 14-domácich duelov pod vedením Rossiho.

"Samozrejme, uvedomujeme si, že nastúpime proti top hráčom, ktorí patria k svetovej špičke. No urobíme všetko pre to, aby sme ich eliminovali," vyhlásil obranca Attila Szalai.

F-skupina:

MAĎARSKO - PORTUGALSKO /utorok 18.00 SELČ, Puskás Aréna v Budapešti/

Rozhodcovia: Cüneyt Cakir - Bahattin Duran, Tarik Ongun (všetci Tur.)

Predpokladané zostavy:

Maďarsko: Gulácsi - Fiola, Orbán, Attila Szalai - Lovrencsics, Kleinheisler, Nagy, Schäfer, Holender - Roland Sallai, Ádám Szalai

Portugalsko: Rui Patrício - Nélson Semedo, Rúben Dias, Pepe, Guerreiro - Danilo, William, Bruno Fernandes - Bernardo Silva, Ronaldo, Diogo Jota