Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Macho: Možno by na čas mohol byť zakázaný vstup fanúšikov hostí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Parlamentný výbor zvolali v reakcii na udalosti z futbalového derby Trnava – Slovan, ktoré sa 17. októbra nedohralo.

Bratislava 26. októbra (TASR) – Pre futbalových funkcionárov by bolo možno lepšie, ak by na istý čas aspoň v rámci niektorých klubov platil na zápasoch zákaz návštevy hosťujúcich fanúšikov. Prezident futbalového klubu FC Spartak Trnava Peter Macho to uviedol na utorňajšom rokovaní Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, ktorý sa zaoberal opatreniami, potrebnými pre zvýšenie bezpečnosti na športových podujatiach.

Macho si myslí, že by sa dalo inšpirovať príkladom z Holandska a situáciou medzi fanúšikmi Feyenoordu Rotterdam a Ajaxu Amsterdam. „Možno na nejaké dva-tri roky, by mohol platiť zákaz, aby nemohli ísť slovanisti do Trnavy a naopak,“ povedal s tým, že v prechodnom období je potrebné prijať potrebnú prísnejšiu legislatívu.

Macho opakovane odmietol, že by výtržnosti v derby iniciovali fanúšikovia domácich. Svetlice, ktoré mali iniciovať ďalšie udalosti a násilie na štadióne, podľa neho hádzali fanúšikovia belasých. „Máme zostreamované veci, že fanúšikovia čakali na 12. minútu, aby začali hádzať svetlice zo sektoru hostí, neviem, prečo si slovanisti zobrali červeno-čierne svetlice,“ povedal.

Priznal, že nad sektorom hostí boli aj priaznivci Spartaka, ktorí vyvesili transparent Vždy nad Vami. „Vieme, že to boli naši chlapci, my chceme zistiť, kto to bol, lebo ak sa nejakí 15-roční chlapci nechajú nahovoriť, aby po hoteli vyliezli hore na lexan, kde môžu spadnúť a zabiť ďalších ľudí, to je nebezpečné,“ uviedol Macho.

Majiteľ Slovana Ivan Kmotrík ml. na rokovaní výboru chýbal. Predseda parlamentného výboru Richard Vašečka (OĽANO) informoval, že zo sprostredkovaných informácií sa mal Kmotrík vyjadriť, že o rokovaní nevedel. „Oficiálne sme pozvánku poslali, nechcem ale tvrdiť, že pán Kmotrík nemal vôľu prísť,“ povedal Vašečka.

Parlamentný výbor zvolali v reakcii na udalosti z futbalového derby Trnava – Slovan, ktoré sa 17. októbra nedohralo. Po necelej štvrťhodine ho rozhodca musel prerušiť, keďže na hraciu plochu vbehli výtržníci a došlo medzi nimi aj k fyzickým konfrontáciám. Došlo aj k zraneniam. Polícia po stretnutí oznámila, že pokyn na zásah bezpečnostných zložiek prišiel zo strany organizátora neskoro.