Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Trénér Kozák chcel o jeden bod viac, z mnohých vecí je sklamaný

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák. Foto: TASR Martin Baumann

Trénera slovenských futbalistov potešili výkon hráčov a vysoké víťazstvo, sklamaný bol z návštevy na zápase s Litvou v Trnave.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Potešili ho výkon hráčov a vysoké víťazstvo, sklamaný bol z návštevy necelých desaťtisíc divákov (9653-pozn.). Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák po piatkovej kvalifikačnej výhre 4:0 v Trnave nad Litvou sa v hodnotení na tlačovej konferencii okrem duelu dotkol aj viacerých ďalších tém, ako napr. situácia okolo národného tímu, najbližší prípravný zápas v Rakúsku či aktuálny stav v tabuľke F-skupiny bojov o MS 2018.

Čítajte Ohlasy médií na triumf: Slováci rozobrali ústráchanú Litvu

"Prvý polčas bol excelentný, dalo sa na to naozaj pozerať. To sa málokedy vidí v takomto náročnom kvalifikačnom zápase. Čo sa týka druhého polčasu, išli sme do neho s cieľom neinkasovať gól a stále byť aktívni. Stále sme ich nútili hrať do plných, dobre sme sa presúvali a pressovali a výsledkom bol štvrtý gól. Škoda jednej veci, futbal sa hrá pre divákov a čakal som plný štadión. Chlapci si to zaslúžia za prístup, aký majú k reprezentácii," povedal na úvod Kozák, ktorý opäť povolal a aj dal 89-minútovú porciu stredopoliarovi Vladimírovi Weissovi. Ten jeho dôveru splatil kvalitným výkonom a pri striedaní zožal potlesk tribún na Štadióne Antona Malatinského. "Je to rozdielový hráč. Urobil som test na divákoch, preto som ho striedal tesne pred koncom. Videli ste reakciu, som tomu rád," skonštatoval kouč SR.


Po zápase publikum, ktoré v daždivom počasí neúnavne hnalo domácich k úspechu, vyprevadilo hráčov potleskom. Pri otázke, aký má z toho Kozák pocit, sa lodivod domácich pustil do obšírnejšieho vysvetľovania, v ktorom podal svoj náhľad na momentálnu atmosféru okolo tímu: "Viete, ja som čakal plný štadión. Urobili aj naši hráči hlúposti. Udiali sa všelijaké veci. Vytvorila sa taká atmosféra. Som z toho sklamaný. Nakoľko si myslím, že zo strany hráčov nebol dôvod, aby neprišli. Proti Anglicku podali obetavý výkon, hrali 35 minút o jedného menej proti silnému Anglicku, vzdorovali do konca, prehrali sme gólom z 95. minúty. Ľudia ich vytlieskali, lebo videli, že hráči sa rozdali a podali maximálny výkon. Proti Škótsku to isté. Stále sa niečo hľadá. Sme malé Slovensko, stále hovorím, že sa musíme spojiť pre niečo a tešiť sa z takých vecí. Futbal sa hrá pre ľudí. A hráči dnes zabávali ľudí. Tak isto proti Škótsku. Nerád by som to ale rozvádzal, pretože je záver (tohtoročný-pozn.) kvalifikácie. Prišli tí praví fanúšikovia, aj teraz aj predtým na Škótsko. Škoda, že sme odradili ďalších. Hráči si to nezaslúžia. Aká bola krásna atmosféra a koľko fanúšikov bolo vo Francúzsku. Neznámi ľudia sa bozkávali, tešili sa, bol to sviatok futbalu. A príde prvý zápas, proti top mužstvu v Európe, proti Anglicku a som sklamaný, že my dávame niečo do takej polohy. Škoda. Médiá majú veľkú silu. Ja som priznal, že naši chlapci niečo pokazili tiež. Ale ak by ste sa zamysleli, čo vy ste urobili, aby tu bola iná atmosféra? Aby divák prišiel? Preto sa ma nepýtajte, prečo je tak málo ľudí. Hráči robia maximum. Povedzte mi jeden domáci zápas, v ktorom by sa nevydali, nerozdali. A dať ich do polohy, že sú to 'šupáci', že nič nevedia? Fuj. Hanba. Bodaj by sme všetci, či vy alebo ja dokázali vo svojom živote, čo títo chlapci. A urážať ich takým spôsobom je pre mňa až zarážajúce. To sú už urážky, ktoré si naši hráči nezaslúžia. Dobre reprezentujú Slovensko, či v Anglicku, či v Taliansku, vedia o nich. My doma ich dávame do polohy takých, čo nevedia loptu rozohrať a prihrať. Ako si to niekto môže dovoliť? Ak niekto píše so zlosťou a nenávisťou, nech nepíše. Ak je niekto nespokojný so svojou robotou, nech ju nerobí. Keď niekto s tou novinárčinou nie je spokojný, keď si myslí, že nie je ohodnotený, tí hráči za to nemôžu. Choďte za svojím šéfom a povedzte, že ja si zaslúžim taký a taký plat. Ale neprenášam to na hráčov. Tí radi prídu reprezentovať a toto majú čítať na svoju adresu? Takže z veľa vecí som sklamaný, ale ktoré neviem ovplyvniť, ťažko môžem. Ale život ide ďalej. Robiť treba. A ja budem stále poctivo robiť, aj s chlapcami."

Posledný zápas roka 2016 absolvujú "sokoli" v utorok 15. novembra v Rakúsku (Viedeň, 20.45 h). Kozák uvoľnil opory, priestor dostanú ďalší: "Je málo takých prípravných zápasov. Sú tu ďalší hráči, ktorí si zaslúžia hrať a chcem ich vidieť hrať v ťažkom zápase, hoci nie je kvalifikačný. Očakávam, že ten zápas bude mať tempo a všetko, čo taký zápas má mať. Chcem dať voľno viacerým hráčom, ktorí sú najviac vyťažení ako Kozáčik, Škrtel, Ďurica, Hamšík, Kucka, pravdepodobne Mak, keďže príde Rusnák. A možno aj Pekarík, s ním sa ale ešte chcem rozprávať. Chcem dať šancu ostatným, nie na každého vyjde celý zápas, ale polčas chcem dať. Máme šesť striedaní, ale chcem dať príležitosť aj jednému aj druhému brankárovi, lebo si to zaslúžia."

Situácia v boji o šampionát v Rusku je zaujímavá, Slováci v tabuľke F-skupiny stúpajú. Po úvodných prehrách 0:1 s Anglickom a v Slovinsku prišli vysoké domáce výhry so Škótmi (3:0) a Litvou, čo SR posunulo na tretiu priečku tabuľky. Kozák situáciu vidí nasledovne: "Povedzme si úprimne, koľko ste čakali z prvých troch zápasov bodov? Ja by som bol napríklad so štyrmi bodmi veľmi spokojný. Jeden bod mi chýba. Ale aj tak to máme zatiaľ vo svojich rukách. Bez ohľadu na súperov, lebo my musíme vyhrávať. Ak chceme súperom konkurovať, musíme vyhrať aj na Malte. Nebude to ľahké. Budeme musieť vyhrať aj v Litve na umelej tráve, to tiež nebude ľahké. Bol by som rád, aby sme do jesene išli v pozícii, že všetko máme vo vlastných rukách. Zatiaľ to máme. Aj ostatné mužstvá zaváhali, čiže je to zaujímavá skupina a uvidíme. My sa budeme snažiť, naše mužstvo má silu aj charakter."