Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

KVALIFIKÁCIA MS: Španieli proti Lichtenštajnsku s rekordným triumfom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Španielski futbalisti vybavili zápas vo Vaduze za úvodných 16 minút, po ktorých viedli 3:0.

Vaduz 6. septembra (TASR) - Futbalisti Španielska vďaka utorkovému drvivému víťazstvu 8:0 na pôde Lichtenštajnska natiahli sériu bez prehry v kvalifikácii MS už na dlhých 61 zápasov. Výber trénera Julena Lopeteguiho sa zároveň postaral o rekordný zápis, keď dosiahol najvyšší triumf na súperovom ihrisku v histórii národného tímu.

Španieli vybavili zápas vo Vaduze za úvodných 16 minút, po ktorých viedli 3:0. Domáci poloamatéri nedokázali favoritovi absolútne vzdorovať, korunu ich bezradnosti nasadil brankár Peter Jehle svojou kardinálnou chybou pri treťom góle, ktorú potrestal Isco. Hostia jasne dominovali - na strely vyhrali 28:1, na strely do priestoru bránky 13:1 a mali 80-percentné držanie lopty. Pod vysokú výhru sa dvoma presnými zásahmi podpísali Alvaro Morata s Iagom Aspasom. Španieli tak zopakovali triumf 8:0 nad týmto súperom spred roka na domácej pôde a upevnili si vedúcu priečku v G-skupine. Zvíťazili aj v ôsmom vzájomnom zápase s Lichtenštajnskom, celkovo majú v nich skóre 39:0.

Tréner Lopetegui si dovolil experimentovať a uspel so zostavou s tromi obrancami a bez klasického hrotového útočníka. "Máme niekoľko alternatív, ktoré môžeme použiť. Najdôležitejšou vecou bol náš prístup a intenzita. Tím ukázal zanietenie a obrovský charakter," pochvaľoval si španielsky kouč. Hoci Španieli vedú tabuľku s trojbodovým náskokom pred Talianskom, ktoré nedávno zdolali doma hladko 3:0, podľa Lopeteguiho ešte nemôžu hovoriť o istom postupe. "Ešte sme sa nekvalifikovali do Ruska a stále nás čakajú ešte dva zápasy," tlmil eufóriu.

Taliani ešte nevzdali súboj na diaľku o prvé miesto zaručujúce priamy postup na MS. Obaja favoriti už majú istotu druhej priečky, ktorá pre osem tímov bude znamenať účasť v baráži. "Squadra azzurra" opäť svojou hrou nenadchla, tri body proti Izraelu, ktorý hral od 62. minúte bez vylúčeného Tala Ben Chaima, musela doslova vydrieť - zdolala ho 1:0 vďaka gólu Cira Immobileho. V 53. minúte hlavičkou zúročil ukážkový center Candrevu. "Po prehre v Madride ma tentoraz potešil náš výkon. Stále nás čaká kopec práce, no som spokojný s výsledkom a aj výkonmi hráčov, ktorých som mal k dispozícii. Musíme chápať, že pri prehustenom priestore v strede musíme využívať krídla a že musíme byť trpezliví," povedal podľa DPA tréner Talianov Gian Piero Ventura, ktorému chýbali obranné opory Giorgio Chiellini a Leonardo Bonucci.

Talianski reprezentanti splnili svoju úlohu, ich výkon ale podrobili médiá na Apeninskom polostrove ostrej kritike. "Až do Immobileho gólu bola naša hra žalostná," napísal komentátor Fabrizio Bocca z denníka la Repubblica. Majster sveta z roku 1982 Marco Tardelli vyjadril svoju nespokojnosť ešte v polčasovej prestávke počas komentovania zápasu pre televíznu stanicu RAI. "Taliansko je mužstvo bez nápadov a plné chaosu. Insignemu Darmian vôbec nepomáha, nikto nevie, prečo Verratti hráva v národnom tíme, a na trávniku sme vôbec nevideli Candrevu. Iba dúfam, že je to otázky aktuálnej formy, no nie som si tým istý," povedal.