Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Brazília bude v pondelok bez dvojice hráčov, Neymar: Vrátim sa

Brazílčan Neymar kráča na ihrisku počas futbalového zápasu skupiny G majstrovstiev sveta medzi Brazíliou a Srbskom na štadióne Lusail v katarskom Lusaile vo štvrtok 24. novembra 2022. Foto: TASR/AP

"Selecao" sa musí v zápase zaobísť bez dvojice Neymar a Danilo.

Dauha 27. novembra (TASR) - Futbalisti Brazílie úspešne vstúpili do turnaja v Katare a natiahli svoju sériu bez prehry v skupinovej fáze MS na šestnásť zápasov za sebou. Topfavorit šampionátu si môže v pondelkovom dueli G-skupiny so Švajčiarskom (17.00 SEČ v Dauhe) vybojovať účasť vo vyraďovacej fáze. Zatiaľ štvrtí Srbi nastúpia predtým o 11.00 h v Al Wakrah proti Kamerunu s cieľom zvýšiť si šancu postúpiť prvýkrát v ére samostatnosti zo základnej skupiny.

"Selecao" sa musí v zápase zaobísť bez dvojice Neymar a Danilo. Väčšou stratou je útočník Paríža Saint-Germain, ktorý bude chýbať svojmu tímu pre zranenie členka, ktoré utrpel vo štvrtkovom dueli proti Srbsku (2:0). "Je to jeden z najťažších momentov mojej kariéry a opäť prišiel na MS. Napriek zraneniu som si istý, že sa môžem vrátiť a pomôcť svojim spoluhráčom, krajine a sebe," uviedol na sociálnej sieti Instagram Neymar, ktorý podľa brazílskych médií nenastúpi ani proti Kamerunu. Brazílčanom nepomôže ani obranca Danilo. "Týchto dvoch hráčov nebudeme mať na ďalší zápas, ale pokračujú v liečbe s cieľom zotaviť sa včas," povedal lekár brazílskeho národného tímu.

Stredopoliar Casemiro z Manchestru United si myslí, že mužstvo sa dokáže vyrovnať s absenciou Neymara. "Samozrejme, že je to jeden z najlepších futbalistov na svete, ale máme kvalitných hráčov, ktorí ho nahradia aj keď nie až na jeho úrovni. Raphinha, Vinicius Junior alebo z predchádzajúceho duelu dvojgólový Richarlison," skonštatoval Casemiro podľa agentúry DPA.

Švajčiarsko by chcelo opäť zažiť pocit víťazstva v úvodných dvoch zápasoch na MS za sebou. Naposledy sa im to podarilo v roku 2006 proti Togu a Kórejskej republike. Mužstvo Murata Yakina si na svojho súpera verí, pretože na pôde svetového šampionátu ešte s Brazíliou neprehralo. V roku 1950 skončil vzájomný duel remízou 2:2 a na MS 2018 v Rusku bol nerozhodný stav 1:1. "Každý tím na tomto svete sa dá zdolať. Vieme o našej kvalite a o tom, čo sme schopní ukázať. Brazília je jedným z favoritov, ale my sa tešíme na tento zápas," povedal obranca Švajčiarska Nico Elvedi, podľa ktorého sa výrazne nič nezmení aj napriek tomu, že nenastúpi Neymar: "Majú dostatok špičkových hráčov, ktorí môžu hrať na tomto poste."

Podľa srbského športového riaditeľa Stevana Stojanoviča mužstvo podalo proti Brazílii netypický pasívny výkon: "Analyzovali sme tento zápas a myslím si, že sme ich príliš rešpektovali. Na jednej strane to je v poriadku, keďže patria k favoritom šampionátu, ale nie je dobré sa podceňovať. Náš tím si podľa mňa povedal, že proti silnej Brazílii nič nezmôže a rátal s ďalšími dvomi stretnutiami, v ktorých by sme mali uspieť."

Srbsko od získania nezávislosti vypadlo v skupinovej fáze vo svojich oboch predchádzajúcich vystúpeniach na MS, no ak to chce v Katare zmeniť, musí proti Kamerunu uspieť. "Africké tímy sú nepredvídateľné, vrátane nášho ďalšieho súpera. Majú pár rýchlych hráčov na ktorých si treba dávať pozor. Proti Švajčiarom mali dve-tri šance, no nevedeli ako ich využiť. Žiadny zápas na šampionáte nie je jednoduchý, ale my poznáme svoju kvalitu," skonštatoval Stojanovič.

Kamerun čaká na víťazstvo na MS už sedem zápasov. Proti Srbom nebude určite hrať stredopoliar Olivier Ntcham, ktorý vynechal zápas so Švajčiarskom a nepomôže tímu pre zranenie ani vo zvyšných dvoch dueloch v skupine. Tréner Rigobert Song napriek neúspechu v úvodnom stretnutí šampionátu zostáva optimistom: "Stále je ešte všetko možné a nevzdávame sa nádeje postúpiť zo skupiny. Myslím si, že zápas proti Srbsku bude iný. Budeme hrať naplno, bez zaváhania, lebo už si nemôžeme dovoliť urobiť chyby."



Pondelok, 28. novembra, 11.00 (SEČ)



Al Janoub štadión (mesto Al Wakrah)

G-skupina, 2. kolo:

Kamerun - Srbsko

rozhodujú: Mohamed - Al Hammadi, Al Mahri (všetci SAE)



Predpokladané zostavy:


Kamerun: Onana – Fai, N'Koulou, Castelletto, Tolo – Anguissa, Ondoua, Hongla – Mbeumo, Chupo-Moting, Toko Ekambi

Srbsko: V. Milinkovič-Savič - Milenkovič, Veljkovič, Pavlovič - Živkovič, Gudelj, S. Milinkovič-Savič, Mladenovič - Tadič - Vlahovič, Mitrovič



Pondelok, 28. novembra, 17.00 (SEČ)



Štadión 974 (mesto Dauha)

G-skupina, 2. kolo:

Brazília - Švajčiarsko

rozhodujú: Barton – Moran (obaja Salvádor), Zeegelaar (Surinam)



Predpokladané zostavy:

Brazília: Alisson - Militao, Silva, Marquinhos, Alex Sandro - Casemiro, Fred, Paqueta - Raphinha, Richarlison, Vinicius Junior

Švajčiarsko: Sommer – Widmer, Akanji, Elvedi, Rodriguez – Freuler, Xhaka, Sow – Shaqiri, Embolo, Vargas



tabuľka G-skupiny:



1. Brazília 1  1 0 0  2:0  3

2. Švajčiarsko  1  1 0 0  1:0  3

3. Kamerun      1  0 0 1  0:1  0

4. Srbsko       1  0 0 1  0:2  0