Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Nemci v príprave hostia Čechov, Jemelka neváhal podstúpiť riziko

Na snímke vľavo nemecký stredopoliar Julian Draxler strieľa gól, vpravo prekonaný turecký brankár Mert Günok v priateľskom futbalovom zápase Nemecko - Turecko v Kolíne nad Rýnom v stredu 7. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Škótsko pred duelom LN v Trnave (15. novembra) zabojuje vo štvrtok o miestenku na ME v Srbsku.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Ešte pred novembrovým vyvrcholením druhého ročníka futbalovej Ligy národov sa budú hrať zápasy finále play off EURO 2020, resp. viacero prípravných duelov v rámci asociačného termínu. Nemecko v stredu v Lipsku hostí Česko, ktoré bude v LN posledným súperom Slovákov stále bojujúcich o účasť na preložených ME. Ťahákom prípravných súbojov bude duel Holanďanov so Španielmi. Majstri sveta z Francúzska si pozvali debutanta na ME z Fínska, úradujúci majstri Európy i LN Portugalci zasa outsidera z Andorry.

Škótsko pred duelom LN v Trnave (15. novembra) zabojuje vo štvrtok o miestenku na ME v Srbsku. Izrael, s ktorým Slováci v 2. skupine B-divízie LN vonku remizovali 1:1 a doma prehrali 2:3 odohrá prípravný duel v Nórsku. Do zloženia jednotlivých mužstiev negatívne zasiahli nielen zranenia hráčov, ale aj viacero pozitívnych testov na nový koronavírus. Tie neobchádzali okrem samotných futbalistov ani trénerov či členov realizačných tímov, týka sa to napríklad trénera Talianska Roberta Manciniho. Hráčov na kempe v Coverciane neďaleko Florencie vítal v pondelok jeho asistent Alberico Evani, ktorý povedie "squadru azzurru" proti Estónsku, v ďalších zápasoch LN s Poľskom a Bosnou by sa v prípade negatívneho testu mohol vrátiť na lavičku Mancini. Z realizačného tímu Slovákov pred duelom v Belfaste tiež koronavírus vyradil dvoch masérov. Mnoho európskych klubov sa v pandemickej situácii zdráha uvoľniť hráčov na asociačné termíny, keďže by im po návrate hrozila karanténa. V prípade Slováka Milana Škriniara sa tieto obavy našťastie nepotvrdili, ale výrazne oslabení budú v tomto smere napríklad Taliani či Dáni. Čecha Václava Jemelku sa v belgickom klube Oud-Heverlee Leuven spýtali, či naozaj chce podstúpiť riziko vycestovať na blížiace sa súboje s Nemeckom, Izraelom a Slovenskom. Pre portál idnes.cz zareagoval: "Hneď som im povedal, že chcem. Reprezentovať svoju krajinu je pre mňa česť. Veľmi si vážim, že som v reprezentácii a urobím maximum, aby som pozvánky dostával pravidelne."

Kouč Nemecka Joachim Löw bude proti ČR experimentovať, vypadol mu zranený Joshua Kimmich a po náročnom programe dá zrejme voľno viacerým hráčom Bayernu Mníchov či Lipska. "Bude chýbať, ale verím, že sa čoskoro dá do poriadku," uviedol Löw pre web nemeckého zväzu. Pozitívne covidové testy vyradili Kaia Havertza a Niklasa Süleho.

Vo štvrtok sa v akcii predstavia Angličania vo Wembley proti Írom. Pôvodne mali hrať s Novým Zélandom, ten sa ale pre cestovné obmedzenia v čase pandémie rozhodol európske turné zrušiť. Walesania privítajú USA, v hre budú aj Rusi v Moldavsku, Bosna hostí Irán.

Prípravné zápasy:



streda 11. novembra:

15.45 Grécko - Cyprus
17.00 Albánsko - Kosovo
18.00 Čierna Hora - Kazachstan
18.00 Litva - Faerské ostrovy
18.00 Malta - Lichtenštajnsko
18.00 Nórsko - Izrael
18.00 Rumunsko - Bielorusko
18.00 San Maríno - Lotyšsko
18.30 Bulharsko - Gibraltár
18.45 Turecko - Chorvátsko
19.30 Dánsko - Švédsko
20.30 Luxembursko - Rakúsko
20.45 Belgicko - Švajčiarsko
20.45 Taliansko - Estónsko
20.45 Nemecko - Česko
20.45 Holandsko - Španielsko
20.45 Poľsko - Ukrajina
20.45 Portugalsko - Andorra
20.45 Slovinsko - Azerbajdžan
21.10 Francúzsko - Fínsko

štvrtok 12. novembra:

14.00 Uzbekistan - Sýria
18.00 Bosna a Hercegovina - Irán
18.00 Moldavsko - Rusko
20.45 Wales - USA
21.00 Anglicko - Írsko