Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Palmeiras zdolal Flamengo po predĺžení

Na archívnej snímke Andreas Pereira (vľavo). Foto: TASR/AP

Duel rozhodla obrovská chyba Andreasa Pereiru, po ktorej Deyverson v extračase prekonal brankára Flamenga druhýkrát.

Montevideo 28. novembra (TASR) - Futbalisti Palmeirasu zvíťazili vo finále juhoamerického Pohára osloboditeľov nad Flamengom 2:1 po predĺžení a obhájili minulosezónny triumf. V zápase v uruguajskom Montevideu rozhodol o víťazstve klubu zo Sao Paula striedajúci útočník Deyverson v 95. minúte. Pre Palmeiras je to už tretí triumf v prestížnej súťaži v klubovej histórii.

V 61-ročných dejinách súťaže to bolo len piatykrát, čo sa vo finále stretli kluby z jednej krajiny. Vôbec prvýkrát sa vo finále stretli dvaja predchádzajúci víťazi, Flamengo vyhralo Copa Libertadores v roku 2019, Palmeiras tento január zdolal v pre koronavírus preloženom súboji FC Santos.

Duel rozhodla obrovská chyba Andreasa Pereiru, po ktorej Deyverson v extračase prekonal brankára Flamenga druhýkrát. Palmeiras sa stal prvým tímom od ročníka 2000/2001, ktorému sa podarilo obhájil titul, vtedy to dokázala aj Boca Juniors. Palmeiras si vybojoval právo štartu na majstrovstvách sveta klubov FIFA, ktoré sa budú konať začiatkom budúceho roka v Spojených arabských emirátoch.

Portugalský tréner Palmeirasu Abel Ferreira sa stal prvým koučom mimo Južnej Ameriky, ktorý Copa Libertadores vyhral dvakrát. Po zápase ale naznačil možný koniec. "Mužstvo som viedol v 88 zápasoch a je to veľmi vyčerpávajúce. Prácu som odviedol, svedomie mám čisté. Veľakrát som hovoril, že futbal v Brazílii je intenzívny a veľmi vyčerpáva. Musím si dobre premyslieť, čo budem robiť ďalej," povedal 42-ročný Portugalčan.

"Palmeirasu gratulujem k obhajobe. My môžeme mať hlavy hore. Nedali sme im veľa šancí. Hrali svoju hru, my svoju. Určite nemôžeme teraz všetko hodiť na Andreasa," citovala agentúra AP brankára Flamenga Alvesa.


finále Pohára osloboditeľov:



Palmeiras - Flamengo 2:1 pp (1:1, 1:0)

Góly: 5. Veiga, 95. Deyverson - 72. Gabriel Barbosa



zoznam víťazov od roku 2010:



2010 - Internacional

2011 - Santos

2012 - Corinthians

2013 - Atletico Mineiro

2014 - San Lorenzo

2015 - River Plate

2016 - Atletico Nacional

2017 - Gremio

2018 - River Plate

2019 - Flamengo

2020 - Palmeiras

2021 - Palmeiras