Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Partnermi SFZ sú podľa Kováčika orgány na župnej úrovni

Ján Kováčik, archívne foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa Prezidenta Slovenského futbalového zväzu sú partnermi pri riešení krízy najmä orgány na župnej a teritoriálnej úrovni.

Poprad 17. septembra (TASR) – Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik si myslí, že zavretie športu počas pandémie koronavírusu sa dotklo ekonomiky štátu. Mrzí ho aj to, že časť mládeže sa po opätovnom otvorení súťaženia do športu už nevrátila. Myšlienky predniesol na piatkovej riadnej konferencii SFZ, ktorá sa po dvoch online vydaniach konala prezenčne v Poprade.

Podľa Kováčika sú partnermi zväzu pri riešení krízy najmä orgány na župnej a teritoriálnej úrovni: „Nemôžeme sa spoliehať na politikov a štátnu správu. Za posledný rok a pol sme veľa komunikovali so štátnymi orgánmi v záujme futbalu a našich súťaží. Niekto nám aj vyčítal, že sme boli miestami príliš pasívni či veľmi tolerantní a možno to aj tak mohlo vyzerať, ale verte, že sme robili maximum a v plnom nasadení. Máme z toho mnoho skúseností a žiaľ, veľa nelichotivých. Kým v športe je jasné, kto riadi a aké formy a páky na to má, zo strany štátu bol výstup chaotický. Zo športu si kompetentní, ktorých erudovanosť nijako nespochybňujem, spravili pokusné laboratórium, v ktorom testovali, ako opatrenia zaberajú. Šport a kultúra sa stali nezmyslenými štatistami, hoci nákaza sa šírila najviac vtedy, keď bola športová činnosť utlmená."

Medzi pozvanými hosťami boli aj ľudia s predchádzajúcimi osobnými väzbami na SFZ: čestný prezident František Laurinec, vedúci oddelenia Európskej futbalovej únie (UEFA) pre rozvoj národných zväzov Jozef Kliment i generálny riaditeľ sekcie športu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Dedík.

„UEFA musí teraz čeliť aj výzvam, ktoré nie sú rozhodne príjemné. Na klubovej úrovni musela riešiť snahu mocných privlastniť si futbal, tri veľkokluby zažalovali kontinentálnu asociáciu na Európsky súdny dvor vo veci Superligy. Na reprezentačnej platforme je to návrh Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) na dvojročný cyklus svetových šampionátov, ktorý sa zrodil bez predchádzajúcej konzultácie so zainteresovanými, teda hráčmi, ligami aj kontinentálnymi asociáciami. Potrebujeme však v záujme futbalu dospieť k rozumnému riešeniu," povedal bývalý generálny sekretár SFZ Kliment na webe futbalsfz.sk.

Zlatý odznak SFZ si prebralo desať osobností: Viliam Ondrejka, Ladislav Borbély, Ján Sitek, Dušan Keketi, Ladislav Krnáč, Ondrej Trnovský, Jozef Žitník, Eduard Chalmoviansky, Karol Pecze a Norbert Krišna.