Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Pirlo získal prvú trofej ako tréner, Ronaldo prekonal Bicana

Pirlo sa teší so svojimi zverencami po víťazstve. Foto: TASR/AP

Juventus si napravil chuť po prehre v lige na pôde Interu Miláno 0:2.

Reggio Emilia 21. januára (TASR) - Tréner Andrea Pirlo sa teší zo svojej prvej trofeje na lavičke futbalistov Juventusu Turín. Jeho zverenci zdolali v stredajšom dueli v Reggio Emilia SSC Neapol 2:0 a získali rekordný deviatykrát taliansky Superpohár.

"Je to pre mňa veľmi šťastný moment. Som rád, že sme uspeli, moje pocity sú o to lepšie, že som mohol zdvihnúť nad hlavu prvú trofej ako tréner," radoval sa Pirlo. Ten sa ujal kormidla v Juventuse, s ktorým ako hráč získal štyri ligové tituly, pred piatimi mesiacmi. Počas hráčskej kariéry vybojoval Superpohár trikrát - raz v drese AC Miláno (2004), dvakrát s Juventusom (2012, 2013). "Získať prvú trofej ako tréner je skvelý pocit. Iný, ako keď som bol hráč. Vlastne ešte oveľa krajší," citovala Pirla agentúra DPA.

O prvý gól úradujúceho šampióna v súboji s držiteľom domáceho pohára sa postaral Cristiano Ronaldo, ktorý sa v 64. minúte dostal po rohovom kope v päťke k odrazenej lopte a pohotovo ju poslal do siete. Neapol mohol vyrovnať v 80. minúte, ale Lorenzo Insigne poslal z pokutového kopu loptu vedľa pravej žrde. Skóre v nadstavenom čase na 2:0 pre Juventus upravil Alvaro Morata. Slovenský reprezentant Stanislav Lobotka do hry v drese Neapola nezasiahol, sedel na lavičke. "Stará dáma" si víťazstvom upevnila prvé miesto v historickom poradí pred AC Miláno, ktoré má na konte sedem triumfov v talianskom Superpohári. Juventus ho vybojoval po ročnej prestávke, predtým sa z trofeje tešili hráči Lazia Rím. SSC získal domáci Superpohár dvakrát v histórii. "Prehrali sme všetci spolu ako tím, nie je to iba o nepremenenej Lorenzovej penalte," zdôraznil tréner Neapola Gennaro Gattuso: "V prvom polčase sme hrali trochu ustráchane. Ani si teraz nespomínam, že by si Juventus vypracoval nejaké čisté šance. Musíme sa po tejto prehre opäť pozviechať a pozerať sa smerom dopredu. Do konca sezóny je ešte dlhá cesta, musíme ďalej tvrdo pracovať a snažiť sa vrátiť späť na víťaznú cestu."

Juventus si napravil chuť po prehre v lige na pôde Interu Miláno 0:2. "Oproti zápasu s Interom sme mali úplne iný prístup," vyhlásil Ronaldo. "Proti SSC to bol náročný duel, hru sťažoval nekvalitný terén, no zostali sme koncentrovaní až do konca. Verím, že ziskom tejto dôležitej trofeje si upevníme naše sebavedomie," citovala agentúra AP portugalského útočníka, ktorý podľa niektorých štatistík 760. gólom v klube či reprezentácii prekonal rekord slávneho Josefa Bicana (759). Legendárny československý kanonier však podľa iných údajov strelil počas svojej kariéry až 805 súťažných gólov.

Ronaldo nastrieľal 450 súťažných gólov v drese Realu Madrid, ďalších 118 dal vo farbách Manchestru United, 85 ako hráč Juventusu a päť strelil za Sporting Lisabon. V národnom tíme skóroval 102-krát. "Siedmeho októbra 2002 strelil svoj prvý gól v profesionálnej kariére. Teraz dal historický 760-ty. Najlepší strelec v dejinách futbalu. Talent z inej planéty," uviedol na twitteri na adresu svojho bývalého hráča lisabonský Sporting. Vo veku 35 rokov získal Ronaldo už svoju 33. trofej v kariére. "Toto je Juventus, ktorý milujeme, ktorému dôverujeme. Toto je ten duch, ktorý ho privádza k triumfom, po ktorých tak túžime. Dobrá práca, chlapci," napísal na sociálnej sieti majster Európy z roku 2016.

Ďalší cieľ Juventusu je obhajoba titulu v Serie A. V ligovej tabuľke mu patrí piate miesto s desaťbodovou stratou na lídra AC a sedembodovou na druhý Inter, oproti dvojici milánskych tímov má však zápas k dobru. "Bolo dôležité, že sme sa po prehre s Interom vrátili späť na víťaznú koľaj. Museli sme ukázať našu hrdosť. Ak vyjdete na ihrisko s takýmto prístupom, potom máte veľkú šancu uspieť," vyjadril sa tréner Pirlo, na ktorého slová nadviazal strelecký rekordér Ronaldo: "Musíme tento triumf využiť a stavať na ňom v nadchádzajúcich stretnutiach. V lige to budú ťažké preteky, no sme v hre o Scudetto. Milánske tímy sú silné, bude náročné ich dohnať, ale nič nie je nemožné. Stále môžeme byť majstri."