Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Podľa riaditeľa AC Miláno prinesie Superliga výhody všetkým

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

AC získalo svoj posledný titul v Serie A v roku 2011 a v Lige majstrov sa naposledy predstavilo v sezóne 2013/2014.

Miláno 20. apríla (TASR) - Výkonný riaditeľ talianskeho klubu AC Miláno Ivan Gazidis v utorok vyhlásil, že vznikajúca Európska Superliga bude „štartom novej kapitoly", ktorá prinesie výhody všetkým až po najnižšiu úroveň futbalu.

Gazidis uviedol v liste sponzorom klubu, ktorý zverejnil denník La Gazzetta dello Sport, že nová súťaž spôsobí revolúciu vo svete futbalu. „Sme presvedčení, že táto nová dvadsaťčlenná súťaž zachytí predstavy miliárd futbalových fanúšikov na celom svete a bude znamenať začiatok vzrušujúcej novej kapitoly. Cieľom je vytvoriť formát, v ktorom budú najlepšie tímy súperiť pravidelnejšie, čím sa zlepší celková kvalita a intenzita európskeho futbalu. Futbalové odvetvie, tak ako mnohé iné, prešlo v poslednom čase obdobím značnej nestability a finančných ťažkostí, ktoré akcelerovala pandémia Covid-19," uviedol.

Podľa päťdesiatšesťročného funkcionára prinesie Superliga „hodnotu a podporu celej futbalovej pyramíde", zvýši finančné zdroje, významne narastú solidárne platby pre národné ligy a futbal na najnižšej úrovni a vytvorí sa podobná súťaž žien.

Gazidis zdôraznil, že účasť v Superlige nezmení záväzky osemnásťnásobného majstra Talianska k domácej súťaži: „Serie A zostane najdôležitejšou víkendovou súťažou v Taliansku a AC Miláno je hrdé, že zostane dôležitou súčasťou štruktúry talianskeho futbalu."

Oznámenie plánov vzniku novej súťaže, ktoré v nedeľu spravilo dvanásť z najvýznamnejších európskych klubov, rozpútalo vlnu veľkej kritiky v celom futbalovom svete. Európska futbalová únia (UEFA) i Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) pohrozili účastníkom tvrdými sankciami a podobne sa vyjadrili aj predstavitelia národných zväzov a líg Anglicka, Talianska a Španielska.

„Kluby sa tešia na rokovania s FIFA a UEFA a všetkými ďalšími futbalovými inštitúciami, aby spolupracovali na vytvorení štruktúry, ktorá bude prospešná pre futbal ako celok," povedal Gazidis.

Spolu s AC Miláno oznámili vytvorenie novej súťaže aj Inter Miláno, Juventus Turín, Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Manchester City, Tottenham, Barcelona, Real Madrid a Atletico Madrid. AC získalo svoj posledný titul v Serie A v roku 2011 a v Lige majstrov sa naposledy predstavilo v sezóne 2013/2014. Informovala o tom agentúra AFP.