Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Šport

Právnici zisťujú, či princ Ali nemôže viesť FIFA namiesto Blattera

Kandiát na kreslo prezidenta FIFA jordánsky princ Ali Bin Al-Husseint počas prejavu na 65. kongrese FIFA v Zürichu 29. mája 2015. Foto: TASR/AP

Princ Ali naznačil, že o kandidatúre znova uvažuje.

Zürich 3. júna (TASR) - Jordánsky futbalový zväz poveril právnikov, aby prešetrili stanovy Medzinárodnej futbalovej federácie a zistili, či by princ Ali bin Al-Hussein nemohol ako zdolaný kandidát z volieb nastúpiť do funkcie prezidenta FIFA namiesto Seppa Blattera. Ten v utorok nečakane odstúpil z postu.

"Padla hlava korupcie vo FIFA, ktorú reprezentuje Blatter. Potvrdila sa tak správnosť vízie princa Aliho, ktorý poukázal na to, že pre zlepšenie svetového futbalu potrebujeme vytrhnúť korupciu i s koreňmi," citovala agentúra Reuters viceprezidenta jordánskeho zväzu Salaha Sabru. Princ Ali naznačil, že o kandidatúre znova uvažuje. "Najprv sa však o tom musíme porozprávať s národnými zväzmi. Ešte je skoro robiť nejaké závery, keď ma ale budú chcieť, pôjdem do toho. Som pripravený slúžiť futbalu. Milujem ho," vyhlásil.

Jordánsky princ bol v piatkových voľbách jediným Blatterovým protikandidátom. Po prvom kole hlasovania, ktoré prehral 73:133, však odstúpil a švajčiarsky funkcionár obhájil svoju pozíciu na piate funkčné obdobie. O štyri dni neskôr ale nečakane oznámil rezignáciu ako reakciu na korupčný škandál, ktorý v uplynulých dňoch vypukol.