Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Protokol La Ligy - hráči si nesmú podávať ruky,v prestávke sa prezlečú

Hráči Barcelony Jordi Alba (vpravo) a Lionel Messi (vľavo) oslavujú gól, ktorý bol vďaka systému VAR neskôr zamietnutý počas zápasu španielskej futbalovej ligy Barcelona - Real Sociedad na štadióne Camp Nou v Barcelone 7. marca 2020. Foto: TASR/AP

K dispozícii budú počas stretnutia štyria podávači lôpt a dvaja členovia bezpečnostnej služby, dvaja trávnikári a šesť zdravotníkov.

Madrid 9. júna (TASR) - Vedenie španielskej futbalovej La Ligy vypracovalo 35-stranový bezpečnostný a hygienický protokol, ktorým sa po reštarte sezóny musia riadiť hráči a členovia realizačných tímov všetkých jej účastníkov. Súťaž sa po ústupe pandémie koronavírusu rozbehne vo štvrtok 11. júna o 22.00 SELČ mestským derby, v ktorom FC Sevilla privíta Betis.

Kluby musia minimálne 48 hodín pred zápasom dodať vedeniu La Ligy menný zoznam hráčov a členov realizačných tímov. Výprava domáceho mužstva by mala prísť na štadión viacerými autobusmi, aby hráči dodržali medzi sebou požadovaný sociálny odstup. Šoféri musia mať na sebe počas celej jazdy rúško. Futbalistom dovolia, aby prišli na štadión separátne na svojich autách. Hráči hosťujúcich tímov cestujúcich do dejiska zápasu musia na základe protokolu dodržať dvojmetrový odstup v lietadle. Letecké spoločnosti musia disponovať najviac 12 hodín starým certifikátom čistoty, aby mohli zrealizovať let.

Štadión bude rozdelený na tri zóny - zelenú (šatne, chodby, tunely, vstup na trávnik), modrú (VIP-lóže, miesta pre zástupcov médií, stanovisko pre kameramanov) a červenú (vonkajšie priestory štadióna, parkovisko, bezpečnostná kontrola pri vstupe). Do zelenej zóny bude umožnený vstup maximálne 102 osobám, do modrej 107 a v červenej sa môže pohybovať 32 ľudí.

K dispozícii budú počas stretnutia štyria podávači lôpt a dvaja členovia bezpečnostnej služby, dvaja trávnikári a šesť zdravotníkov. Hráči si nesmú podávať ruky, pľutie a objatie po góle by však nemali byť automaticky posúdené ako porušenie pravidiel. Hráči sú povinní dezinfikovať si ruky pred odchodom z ihriska do šatne v polčasovej prestávke i na konci zápasu. V polčasovej prestávke sa podľa protokolu musia prezliecť do novej súpravy dresov.

Prísne pravidlá platia aj pre zástupcov médií. Vedenie La Ligy vyčlení na novinárskej tribúne šesť miest pre píšucich novinárov, päť pre pracovníkov rozhlasových staníc, štyri miesta obsadia redaktori a kameramani, ktorých televízie nemajú vysielacie práva na zápas.

Z reproduktorov na štadióne nebudú púšťať simuláciu skandovania fanúšikov, no v 20. minúte každého zápasu zaznie 30-sekundový potlesk ako vyjadrenie vďaky lekárom, sestrám a zdravotným pracovníkom počas pandémie koronavírusu. Protokol pamätá aj na mediálne aktivity, pozápasové tlačové konferencie s trénermi budú online. V prípade odhalenia prípadu ochorenia COVID-19 u hráča, súťaž neprerušia, jednotlivca pošlú do domácej karantény.