Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Riaditeľ Perry varuje, že klubom v nižších súťažiach hrozí krach

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obnovenie sezóny pred prázdnymi tribúnami nebude mať pre anglické kluby v nižších súťažiach výrazný dopad a zmysel má podľa Perryho najmä v zachovaní regulárnosti súťaže.

Londýn 5. mája (TASR) - Riaditeľ English Football League (EFL) Rick Perry oznámil, že jeho organizácia očakáva stratu v hodnote 200 miliónov libier. V rozhovore pre BBC Sports uviedol, že dohratie sezóny za zatvorenými dverami bude mať pre kluby v 2.-4. najvyššej futbalovej súťaži v Anglicku iba minimálny finančný efekt.

Podľa jeho slov má zmysel hlavne pre regulárnosť súťaže. Zároveň očakáva čo najskôr diskusiu o zmene spôsobu prerozdeľovania zisku, pretože mnohým klubom v Anglicku hrozí zánik. Bývalý člen predstavenstva FC Liverpool pripomenul, že kluby z nižších súťaží majú zisk hlavne vďaka fanúšikom na štadiónoch a nie z televíznych práv ako družstvá Premier League. "Nad budúcou sezónou visí neistota. Odpoveď na otázku, kedy sa do hľadiska vrátia diváci, je neznáma. Pre EFL je pritom zásadná. Sme oveľa viac závislí na príjme od návštevníkov ako Premier League," pripomenul Perry.

Obnovenie sezóny pred prázdnymi tribúnami nebude mať pre anglické kluby v nižších súťažiach výrazný dopad a zmysel má podľa Perryho najmä v zachovaní regulárnosti súťaže. "Ak by sa sezóna skončila a nik by z Premier League nevypadol, právnici by si poriadne zarobili. Rozhodnutie dokončiť sezónu bude mať na naše kluby v priemere neutrálny efekt, iba niektorým sa to oplatí."

Z nižších súťaží nevysielajú televízie každý duel. Slávnejšie kluby dokážu zarobiť peniaze na televíznych právach, no slabším tímom momentálne hrozí zánik. "V The Championship je momentálne 6 klubov z príjmom približne 40 miliónov libier, ďalšie sú na úrovni 4,5 milióna. Potrebujeme kompletný reset v podmienkach prerozdeľovania zisku. Inak nás čaká jeden bankrot za druhým," upozornil riadiť EFL, ktorý už pripravuje pre ohrozené kluby záchranný finančný balík.