Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

O účasti Barcelony v Superlige rozhodne hlasovanie členov klubu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Projektu sa nevzdáva ani prezident Realu Madrid a plánovaný prvý predseda Superligy Florentino Perez, podľa ktorého je projekt nateraz v pohotovostnom režime.

Barcelona 22. apríla (TASR) – Prezident futbalového klubu FC Barcelona Joan Laporta naďalej podporuje vznik Európskej Superligy (ESL). Projekt doteraz opustilo desať z dvanástich zakladajúcich klubov a okrem "Blaugranas" v ňom zostal už len Real Madrid.

„Existencia Superligy je nevyhnutná. Nie je tajomstvo, že elitné kluby produkujú najviac finančných prostriedkov a preto musia mať väčšie slovo aj pri ich rozdeľovaní. Niektorí zakladatelia projektu sa po jeho predstavení dostali pod obrovský tlak, no myšlienka stále žije," povedal Laporta. Katalánci minuli vlani na platy najviac spomedzi všetkých klubov, počas pandémie utrpeli obrovské finančné straty a navyše sa snažia podpísať nový kontrakt s hviezdnym Lionelom Messim. „Klub má viacero dôležitých investícií, platy sú veľmi vysoké a okrem športového hľadiska treba myslieť aj na tieto faktory," ozrejmil Laporta, ktorý naznačil, že pre úspech ESL je ochotný debatovať o kontroverznom pravidle, ktoré 15 zakladajúcim klubom zaručuje pravidelnú účasť: „Je dôležité, aby bola súťaž atraktívna pre ľudí a zároveň sme zachovali princípy súťaživosti."

O tom, či bude Barcelona aj naďalej súčasťou Superligy však rozhodne až hlasovanie členov klubu. Vedenie k nemu však neplánuje pristúpiť hneď. „Predtým, ako k nemu pristúpime, je potrebné vyhotoviť hĺbkovú analýzu dôvodov, ktoré vyvolali takúto reakciu verejnosti. Až potom budeme schopní zvážiť a prípadne prepracovať pôvodný návrh tak, aby bol v súlade so záujmami všetkých zainteresovaných. Ak sa chceme vyvarovať akýchkoľvek unáhlených rozhodnutí, musíme analýze venovať všetok potrebný čas," stojí vo vyhlásení klubu.

Projektu sa nevzdáva ani prezident Realu Madrid a plánovaný prvý predseda ESL Florentino Perez, podľa ktorého je projekt nateraz v pohotovostnom režime. Juventus Turín a AC Miláno si vo svojich stredajších vyhláseniach nechali otvorenú možnosť pripojiť sa k nemu neskôr. Informáciu priniesla agentúra AP.