Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Šport

Trenčín získal premiérovo Slovnaft Cup, Senica prehrala na penalty

Na snímke oslavy futbalistov AS Trenčín po premiérovom zisku Slovenského pohára v Národnom tréningovom centre v Poprade 1. mája 2015. Vo finálovom zápase Trenčania porazili po penaltovom rozstrele hráčov FK Senica. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V novodobej histórii po osamostatnení ešte ani jeden z finálových aktérov v SP netriumfoval.

Poprad 1. mája (TASR) - Finálové stretnutie Slovnaft Cupu - Slovenského pohára na štadióne NTC v Poprade doprialo viac AS Trenčín, po remízovom stave 2:2 s FK Senica po predĺžení sa premiérovo tešil z cennej trofeje až po streľbe zo značky pokutového kopu s pomerom 3:2.

Vlastenec Seničanov

Na popradskom štadióne mali prevahu trenčianski diváci v bielych dresoch, a práve na ich strane za bránkou zažili zdesenie hneď v úvode zápasu. Po nešťastnom teči Čögleya posunul v 4. min 'vlastenec' Seničanov do psychickej výhode. Príliš ju však nevyužili, Trenčania pôsobili buldočou silou, zahryzli sa do súpera a aj sa vcelku úspešne snažili presadiť svoj typický herný štýl. Loptu mali viac na kopačkách, pred bránkou častejšie tvorili a vypracovali si aj dobré šance. Dočkali sa v 36. min, po centri Gubu z ľavej strany nekompromisne z voleja napriahol Rabiu a vyrovnal. V 40. min Bero po nahrávke od Jaira prekopol možno ešte vo väčšej šanci a Seničania si mohli cez polčas uľahčene vydýchnuť. Takmer žiadnu kombináciu nedotiahli až do konca a jedine Majtánovi v 25. min chýbali možno centimetre, aby úplne voľný zužitkoval nahrávku od Čermáka. Trenčania sa snažili podstatne viac, v 12. min Guba prekopol v dobrom postavení, v 17. min zasa Bero vysunul Jaira do jasnej tutovky a Šulla sa v bránke zapotil. V 23. min po hlavičke Ramona, ktorého v pokutovom území našiel centrujúci Čögley, skončila lopta na hornej žrdi, síce ju oprášila len zhora, no opäť to bola akcia vypracovaná a aj si pýtajúca gól. Uznanie si zaslúžil taktiež Gubov prienik cez Černáka v 25. min, ktorému chýbalo len jedno, ľahší teč niektorého z Trenčanov pred bránkou. Ak by v druhom polčase Seničania nepridali, ťažko by sa ubránili.

Bezgólový druhý polčas

V 47. min si brankár Šemrinec poradil s vydarenou hlavičkou Majtána, o chvíľu Hlohovský vystrelil po zemi tesne vedľa ľavej žrde. Väčšia aktivita bola na strane Seničanov, no ako prišla, tak postupne vyprchala. V 66. min Van Kesselov center netrafil dobre Mondek, na hlave mal po rohu ďalšiu možnosť Jairo, brankár Šulla sa však dvakrát za sebou vyznamenal. Tlak Trenčanov narástol a ich súper sa sústredil hlavne na rýchle kontry, také, z ktorej Hlohovský v 79. min len napálil do brániaceho hráča. V 86. min Van Kessel opäť netrafil bránku, u Trenčanov pribudlo dosť nepresností, ktoré im občas znemožnili aj rýchly prechod do útoku. Strelu Rabia v 88. min Šulla zlikvidoval, rovnako ako pokus Van Kessela v 90. min a aj on prispel na to, že sa zápas predlžoval 2x15 min.

Predĺženie

V 104. min jedinečnú šancu po akcii Lobotku a Mondeka spálil strelou ponad Jairo. Síl na oboch stranách ubudlo, cenila sa každá jedna akcia a trenčiansky povzdych sklamania bol po Jairovom nepresnom pokuse namieste. V 106. min Jairo po nahrávke od Van Kessela trafil brvno, od ktorého sa lopta odrazila na zem a Jairo sa len márne dožadoval gólu. Dotretice Jairo prešiel v 108. min cez Pavlíka, stihol aj zacentrovať, no bez adresáta. Trenčianska radosť prišla vzápätí, v 110. min Van Kessel nechytateľne pod brvno skóroval a keď už sa zdalo, že Seničania nestihnú odpovedať, v 114. min krásnou hlavičkou vyrovnal kanonier Fortuna ligy Kalabiška a poslal zápas do penaltového rozstrelu.

Infarktový penaltový rozstrel

Ich priebežný film bol infarktový, Majtána vychytal brankár, Van Kessel prekopol, Hlohovský bol úspešný (0:1), Lobotka tiež (1:1), Opiela premenil (1:2), aj Mondek (2:2), Kóňa nepochodil, keď si s jeho strelou Šemrinec poradil, Rundič premenil (2:3), Kalabiška trafil len slabo do brankára a gejzír radosti vypukol u Trenčanov.

AS Trenčín - FK Senica 2:2 po predĺžení (1:1, 1:1), na pokutové kopy 3:2
Góly:
36. Rabiu, 110. Van Kessel - 4. vlastný Čögley, 114. Kalabiška. Rozhodca Trutz, ŽK: Lobotka, Rundič - Dolný, Majtán, Opiela, 3473 divákov.

AS Trenčín: Šemrinec - Čögley, Ramon, Rundič, Madu (72. Lawrence)- Lobotka - Van Kessel, Rabiu, Bero (64. Koolwijk), Guba (55. Mondek) - Jairo
FK Senica: Šulla - Opiela, Pavlík, Pillár, Čermák - Hušek (113. Pittner), Kóňa - Dolný (89. Kosorín), Hlohovský, Kalabiška - Majtán

Hlasy po zápase:

Tréner Trenčína Martin Ševela zažíval nervy na lavičke, aby nakoniec práve v psychike najviac pochválil svojich hráčov. "Videli smwe dramatický zápas, na našej strane bolo viac zakončení, chýbala mi však väčšia efektivita. Aj konštrukciu bránky sme tuším trikrát strelili, dominancia bola na našej strane. V predĺžení sme strelili gól, no neustrážili štandardnú situáciu a súper vyrovnal. Chlapci predviedli veľmi dobrý výkon a v jedenástkovom rozstrele mal náš brankár Šemrinec viac nervov. Preto si myslím, že nám víťazstvo patrí právom."



Jozef Kostelník, tréner Senice, neustále veril, že radovať sa bude po 120 minútach boja a ďalších spotrebovaných v penaltovom rozstrele jeho mužstvo. "Myslím si, že sme videli kvalitné stretnutie, bola to dobrá reklama, hral sa otvorený futbal, so šancami na jednej i druhej strane. Nám patrili úvody polčasov, Trenčín mal zasa viac šancí. V predĺžení nám chýbali sily, súper nás pritlačil na našu polovicu, no som rád, že sme zo seba dostali všetky sily a vyrovnali. Nebolo to ľahké, keď sme v predĺžení inkasovali, podarilo sa nám po štandardke vyrovnať, proti vysoko favorizovanému Trenčínu sme odohrali dobrú partiu. Ja som veril, že to dotiahneme do víťazného konca, no v penaltách bol šťastnejší Trenčín."



Peter Čögley, obranca Trenčína, bol smoliarom po vlastnom góle už v 4. minúte i šťastlivcom nakoniec. "Diváci si prišli na svoje, s gólmi, s predĺžením, penaltami. To sa stáva, že si strelíte vlastný gól, bolo to aj dosť klzké a loptu som si šupol do bránky. To je však už za nami, my sa teraz radujeme, je to zabudnúté. Je to môj najväčší úspech v kariére, liga je ešte ďaleko, teraz je dôležitá regenerácia, lebo predĺženie som ešte nikdy nehral."

Igor Šemrinec, brankár Trenčína, sa stal jedným z hrdinov zápasu. "Sú to neopísateľné pocity, chceli sme rozhodnúť skôr, nepodarilo sa, našťastie sme vyhrali. Ani si neuvedomujem, koho som vychytal, niektoré veci som si dohodol s trénerom, snažil sa ich pri penaltách dodržať a vyšlo to. Jeden cieľ sme si splnili, nasleduje ďalší, musíme dobre na ligu preladiť. Súper bol silný v štandardných situáciách, vyrovnal, no ja som veril, že vyhrá spravodlivosť. Inkasovali sme nepríjemne vlastným gólom, do polčasu vyrovnali a mohli rozhodnúť aj skôr. Nakoniec som v penaltovom rozstrele chytil bez pohnutia strelu Kalabišku, hlásila sa aj únava, psychika, sústredil som sa na to, aby som sa zavčasu nehodil. Pre divákov to bolo výborné stretnutie."

Tomáš Majtán, útočník Senice, uznáva len víťazstvo, aj preto bol veľmi sklamaný. "Je to neúspech, pretože sme nezvíťazili, história pozná len víťazov. Prehrali sme si síce zápas v penaltách, no boli sme vyrovnaní, Trenčín potvrdzoval kvalitu, mal viac čistých šancí, no my sme si tiež niečo vytvorili. Prehra ako prehra, či by bola v normálnom hracom čase, alebo po penaltách. Veril som, že sa zopakuje situácia zo semifinále s DAC, no bohužiaľ."

Tomáš Kóňa, stredopoliar Senice, nezabudol súpera pochváliť, no aj si posťažovať. "Celý zápas odmakáme, vyrovnáme, boli sme v psychickej výhode, penalty sú však vabank. Strašne sme chceli vyhrať a doniesť trofej do Senice. Hráči si užívali v peknom prostredí futbal, bolo to napínavé, diváci si prišli na svoje. Penaltu som tlačil aj očami, zmenil som na poslednú chvíľu smer, to bola chyba. Trenčín mal veľa vyložených šancí, taký je futbal, prehra nás veľmi mrzí."
.

Na snímke oslavy futbalistov AS Trenčín po premiérovom zisku Slovenského pohára v Národnom tréningovom centre v Poprade 1. mája 2015. Vo finálovom zápase Trenčania porazili po penaltovom rozstrele hráčov FK Senica.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke oslavy futbalových fanúšikov AS Trenčín po premiérovom zisku Slovenského pohára v Národnom tréningovom centre v Poprade 1. mája 2015. Vo finálovom zápase AS Trenčín porazil po penaltovom rozstrele hráčov FK Senica.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke oslavy futbalových fanúšikov AS Trenčín po premiérovom zisku Slovenského pohára v Národnom tréningovom centre v Poprade 1. mája 2015. Vo finálovom zápase AS Trenčín porazil po penaltovom rozstrele hráčov FK Senica.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke Jairo de Macedo da Silva z Trenčína (vľavo) a Róbert Pillár zo Senice počas finálového zápasu Slovenského pohára Slovnaft cup-u 2014/2015 vo futbale medzi AS Trenčín a FK Senica v Národnom tréningovom centre v Poprade 1. mája 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke Jairo de Macedo da Silva z Trenčína (vľavo) a Róbert Pillár zo Senice počas finálového zápasu Slovenského pohára Slovnaft cup-u 2014/2015 vo futbale medzi AS Trenčín a FK Senica v Národnom tréningovom centre v Poprade 1. mája 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
.

Historický prehľad výsledkov finálových zápasov Slovenského pohára vo futbale:

2015: AS Trenčín - FK Senica 2:2 po predĺžení (1:1, 1:1), 3:2 v rozstrele z 11 m / Poprad
2014: Slovan Bratislava - MFK KOŠICE 1:2 (1:1) / Myjava
2013: MŠK Žilina - ŠK SLOVAN BRATISLAVA 0:2 (0:1) / Ružomberok
2012: FK Senica - MŠK ŽILINA 2:3 pp (2:2, 1:1) / Bardejov
2011: ŠK SLOVAN BRATISLAVA - MŠK Žilina 3:3 (1:2, 2:2) po predĺžení, na pok. kopy 5:4 / Banská Bystrica
2010: FC Spartak Trnava - ŠK SLOVAN BRATISLAVA 0:6 (0:3) / Michalovce
2009: MFK KOŠICE - FC Artmedia Petržalka 3:1 (1:0) / Senec
2008: FC ARTMEDIA PETRŽALKA - FC Spartak Trnava 1:0 (0:0) / Žilina
2007: FC Senec - FC VION ZLATÉ MORAVCE 0:4 (0:1) / Bratislava
2006: Spartak Trnava - MFK RUŽOMBEROK 0:0 po predĺžení, na pok. kopy 3:4 / Bratislava
2005: DUKLA BANSKÁ BYSTRICA - FC Artmedia Bratislava 2:1 / Nitra
2004: ARTMEDIA PETRŽALKA - Steel Trans Ličartovce 2:0 / Dunajská Streda
2003: MATADOR PÚCHOV - Slovan Bratislava 2:1 po predĺžení / Topoľčany
2002: VTJ KOBA SENEC - Matador Púchov 1:1 po predĺžení (1:1, 0:0), na pok. kopy 4:2 / Považská Bystrica
2001: INTER BRATISLAVA - MŠK SCP Ružomberok 1:0 / Dubnica nad Váhom
2000: INTER BRATISLAVA - 1. FC Košice 1:1 po predĺžení, na pok. kopy 4:2 / Prešov
1999: SLOVAN BRATISLAVA - Dukla Banská Bystrica 3:0 / Žiar nad Hronom
1998: SPARTAK TRNAVA - 1. FC Košice 2:0 / Bratislava
1997: SLOVAN BRATISLAVA - Tatran Prešov 1:0 / Trenčín
1996: CHEMLON HUMENNÉ - Spartak Trnava 2:1 / Vranov
1995: INTER BRATISLAVA - DAC Dunajská Streda 1:1 po predĺžení, na pok. kopy 3:1 / Dubnica
1994: SLOVAN BRATISLAVA - Tatran Prešov 2:1 po predĺžení / Brezno
1993: 1. FC KOŠICE - DAC Dunajská Streda 0:0, na pok. kopy 5:4 / Rimavská Sobota
1992: TATRAN PREŠOV - Lokomotíva Košice 2:0 / Dolný Kubín
1991: SPARTAK TRNAVA - FC Nitra 1:0 / Ružomberok
1990: INTER BRATISLAVA - ZVL Žilina 6:0 / Žiar nad Hronom
1989: SLOVAN BRATISLAVA - ZVL Považská Bystrica 2:1 / Hlohovec
1988: INTER BRATISLAVA - Spartak Trnava 1:0 / Trenčín
1987: DAC DUNAJSKÁ STREDA - Plastika Nitra 0:0, na pok. kopy 6:5 / Trnava
1986: SPARTAK TRNAVA - ZVL Žilina 1:0 / Prievidza
1985: LOKOMOTÍVA KOŠICE - Tatran Prešov 1:1 a 1:0
1984: INTER BRATISLAVA - Dukla Banská Bystrica 2:0 a 1:0
1983: SLOVAN BRATISLAVA - Plastika Nitra 0:0 a 1:1
1982: SLOVAN BRATISLAVA - ZŤS Petržalka 3:1 a 0:0
1981: DUKLA BANSKÁ BYSTRICA - ZŤS Košice 1:1 a 1:0
1980: ZŤS KOŠICE - ZVL Žilina 2:4 a 5:0
1979: LOKOMOTÍVA KOŠICE - Inter Bratislava 2:2 a 3:0
1978: JEDNOTA TRENČÍN - Slovan Bratislava 1:0 a 3:1
1977: LOKOMOTÍVA KOŠICE - ZVL Žilina 0:2 a 4:0
1976: SLOVAN BRATISLAVA - Inter Bratislava 0:0 a 2:1
1975: SPARTAK TRNAVA - AC Nitra 2:0 a 1:2
1974: SLOVAN BRATISLAVA - Spartak Trnava 0:0 a 2:2, na pok. kopy 6:5
1973: VSS KOŠICE - Tatran Prešov 3:0 a 3:3
1972: SLOVAN BRATISLAVA - Spartak Trnava 1:2 a 4:1 po predĺžení
1971: SPARTAK TRNAVA - Slovan Bratislava 2:0 a 0:1
1970: SLOVAN BRATISLAVA - Dukla Banská Bystrica 2:2 a 1:0
.

Historický prehľad výsledkov Československého pohára
1993: 1. FC KOŠICE - Sparta Praha 5:1
1992: Sparta Praha – TATRAN PREŠOV 2:1
1991: Baník Ostrava – SPARTAK TRNAVA 6:1
1990: Dukla Praha - INTER BRATISLAVA 1:1 po predĺžení, na pok. kopy 5:4
1989: Sparta Praha - SLOVAN BRATISLAVA 3:0
1988: Sparta Praha - INTER BRATISLAVA 2:0
1987: DAC DUNAJSKÁ STREDA - Sparta Praha 0:0 po predĺžení, na pok. kopy 3:2
1986: SPARTAK TRNAVA - Sparta Praha 1:1 po predĺžení, na pok. kopy 4:3
1985: Dukla Praha - LOKOMOTÍVA KOŠICE 3:2
1984: Sparta Praha - INTER BRATISLAVA 4:2
1983: Dukla Praha - SLOVAN BRATISLAVA 2:1
1982: SLOVAN BRATISLAVA - Bohemians Praha 0:0 po predĺžení, na pok. kopy 4:2
1981: Dukla Praha - DUKLA BANSKÁ BYSTRICA 4:1
1980: Sparta Praha - ZŤS KOŠICE 2:0
1979: LOKOMOTÍVA KOŠICE - Baník Ostrava 2:1
1978: Baník Ostrava - JEDNOTA TRENČÍN 1:0
1977: LOKOMOTÍVA KOŠICE - Sklo Union Teplice 2:1
1976: Sparta Praha - SLOVAN BRATISLAVA 3:2 a 1:0
1975: SPARTAK TRNAVA - Sparta Praha 3:1 a 1:0
1974: SLOVAN BRATISLAVA - Slavia Praha 0:1 a 1:0, na pok. kopy 4:3
1973: Baník Ostrava - VSS KOŠICE 1:2 a 3:1
1972: Sparta Praha - SLOVAN BRATISLAVA 0:1 a 4:3, na pok. kopy 4:2
1971: SPARTAK TRNAVA - Škoda Plzeň 2:1 a 5:1
1970: TJ GOTTWALDOV - Slovan Bratislava 3:3 a 0:0, na pok. kopy 4:3
.

Víťazi Slovenského pohára podľa počtu víťazstiev
13 - Slovan Bratislava
6 - Inter Bratislava
5 - Spartak Trnava
3 - Lokomotíva Košice
2 - Dukla Banská Bystrica, Artmedia Petržalka, MFK Košice
1 - VSS Košice, ZŤS Košice, 1. FC Košice, Jednota Trenčín, Chemlon Humenné, Tatran Prešov, DAC Dunajská Streda, VTJ Koba Senec, Matador Púchov, MFK Ružomberok, FC ViOn Zlaté Moravce, MŠK Žilina, AS Trenčín
.

Víťazi Slovenského pohára od r. 1993
6 - Slovan Bratislava (2013, 2011, 2010, 1999, 1997, 1994)
3 - Inter Bratislava (2001, 2000, 1995)
2 - Artmedia Petržalka (2008, 2004), MFK Košice (2014, 2009)
1 - MŠK Žilina (2012), FC ViOn Zlaté Moravce (2007), MFK Ružomberok (2006), Dukla Banská Bystrica (2005), Matador Púchov (2003), VTJ Koba Senec (2002), Spartak Trnava (1998), 1. FC Košice (1993), AS Trenčín (2015)