Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Únia ligových klubov má pripravený manuál na reštart tréningov

Na snímke výkonný riaditeľ Únie ligových klubov (ÚLK) Michal Mertinyák Foto: TASR - Jakub Kotian

Na Slovensku stále platí nariadenie, že je až do odvolania zakázané organizovať verejné športové podujatia.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Riadiaca organizácia slovenskej futbalovej Fortuna ligy má už pripravený manuál na reštart tréningového procesu pre kluby v prípade uvoľnenia bezpečnostných opatrení v čase koronakrízy. Ako v rozhovore pre TASR zdôraznili vrcholní predstavitelia Únie ligových klubov, stále platí eminentný záujem ÚLK dohrať aktuálnu sezónu najvyššej súťaže nadstavbovou časťou.

Na Slovensku stále platí nariadenie, že je až do odvolania zakázané organizovať verejné športové podujatia. Zakazuje sa i prevádzka telovýchovno-športových zariadení, čo extrémne komplikuje aj individuálnu prípravu športovcov v takýchto zariadeniach. Ročník 2019/2020 stojí, Prezídium ÚLK pred mesiacom odsúhlasilo odklad FL do 30. apríla. Vedenie ligy netrpezlivo čaká, či a do akej miery sa prípadné opatrenia vlády na uvoľnenie budú týkať ligového futbalu. "Informácie, ktoré máme z prostredia Ústredného krízového štábu sú také, že o opatreniach prípadného uvoľňovania budú informovať prostredníctvom médií. Na to samozrejme všetci netrpezlivo čakáme, ako budú veci vyhodnotené. My sme posielali konkrétne otázky smerom k tréningovému procesu a ďalším opatreniam a pevne veríme, že aj toto bude súčasť opatrení. Čakáme na bližšie informácie," povedal v pondelok pre TASR Michal Mertinyák.

V okolitých krajinách ako Rakúsko a Česko sa po zvoľnení nariadení už hráči prvoligových klubov vracajú do tréningového procesu, hoci v prísnom a obmedzenom režime. ÚLK o tom vie a aj ona má pre túto situáciu vypracovaný protokol: "Vnímame to. Už máme pripravený manuál na tréningový proces, ktorý je skonzultovaný s odborníkmi, konkrétne medicínska časť s manažérom zdravotnej starostlivosti SFZ. Preberali sme to aj s klubmi, ktoré ho v období, keď bude jasné kedy sa reštartuje tréningový proces, dostanú," objasnil výkonný riaditeľ ÚLK a pridal podrobnosti: "Je to komplexný materiál ako má prebiehať tréningový proces v jednotlivých fázach od individuálneho cez skupinové až po kolektívne tréningy. Samozrejme s odporučeniami na dodržiavanie hygienických a bezpečnostných opatrení z pohľadu zamedzenia šírenia COVID-19."

Prvoligové kluby mali od riadiaceho orgánu odporučené trénovať individuálne, AS Trenčín ale zvolil iný model a nabehol na skupinové tréningy. "Je to v konečnom dôsledku rozhodnutie samotného klubu. Ak spĺňajú hygienické podmienky, ktoré stanovil štát, tak je to v poriadku. Každý klub k tomu pristúpil podľa svojho vyhodnotenia. Naše odporúčanie bolo trénovať do maximálne možnej miery individuálne pri využití individuálnych tréningových plánov. Čím skôr sa vrátime do normálneho tréningového procesu, tým to bude lepšie a môže byť rýchlejší reštart," konštatoval Mertinyák.

Európska futbalová únia (UEFA) má mimoriadny záujem dohrať národné aj klubové súťaže v tejto sezóne a ÚLK v tomto ohľade kopíruje toto smerovanie. Hoci aj na Slovensku sa ozývajú hlasy volajúce po definitívnom ukončení sezóny a sústredení sa na tú nasledujúcu, čeliacu zrejme veľkým problémom súvisiacom s ekonomickými dopadmi koronakrízy.

"Fortuna liga je členom Asociácie európskych líg, tá pravidelne komunikuje s UEFA a ďalšími organizáciami ako Európska klubová asociácia a FIFPro. Dostávame teda dostatok informácií a na piatok, po štvrtkovom výkonnom výbore UEFA, máme napríklad naplánovanú videokonferenciu. Sme v pravidelnom kontakte aj so SFZ. Generálny sekretár zväzu bude účastníkom videkonferencie s UEFA a dostal od nás podklady, ktoré zatiaľ od klubov máme, smerom k finančným a ďalším dopadom v našom priestore. Z nášho pohľadu je dôležité, aby sme vnímali európsky rozmer tejto diskusie. Citlivo vnímame to, čo sa deje na Slovensku a v kluboch. Treba si postaviť na váhy všetky plusy a mínusy z pohľadu možného rozhodnutia a treba rozhodnutie spraviť vtedy, keď sú známe všetky jeho dôsledky. To v súčasnej situácii nikto z nás nevie vyhodnotiť. Stále nie sme v pozícii, že máme stopercentné informácie, aj práve o uvoľňovaní opatrení. Myslím si, že rozumné rozhodnutie budeme vedieť až po vyplnení všetkých otáznikov, ktoré stále máme. Toto rozhodnutie ovplyvní budúcnosť slovenského futbalu, treba ho urobiť veľmi citlivo. Tak, aby spôsobilo čo najmenšie negatívne dopady a bolo pozitívne pre kluby,” zdôraznil pre TASR prezident ÚLK Ivan Kozák.