Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

VAR už je v transportných vozidlách, jeseň 2020/21 vyhradená testom

lektronická tabuľa oznamuje, že gól domáceho futbalistu Manchestru City Raheema Sterlinga rozhodca neuznal, keďže systém VAR odhalil offsajd v odvetnom zápase štvrťfinále Ligy majstrov Manchester City - Tottenham Hotspur na štadióne v Manchesteri 17. apríla 2019. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Projekt sa pre koronakrízu v dôsledku prijatých opatrení v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 spomalil.

Bratislava 2. júla (TASR) – Proces projektu pre zavedenie VAR a jeho aplikáciu v slovenskom futbale nezastavila ani koronakríza. V rozhovore pre oficiálny web Slovenského futbalového zväzu (SFZ) o aktuálnom dianí okolo neho informoval VAR projektový manažér Vladimír Medveď.

Projekt sa pre koronakrízu v dôsledku prijatých opatrení v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 spomalil. Momentálne dospel do štádia, že systém sa už inštaloval do takzvaných mobilných operačných miestností, čiže do áut, ktoré prídu na miesto konania stretnutia a pripoja sa na televízne prenosové vozidlo. "Naďalej pokračovali práce na technickom zabezpečení systému VAR pre Fortuna ligu, ktoré nadviazali na predchádzajúce inštalovanie simulátoru VAR, potrebného pre školenia rozhodcov na funkcie VAR a AVAR v priestoroch NTC SFZ v Senci. Všetko prebiehalo v súlade so schváleným konceptom nasadenia systému VAR, čo bude znamenať jeho využitie nateraz len v rámci stretnutí, vysielaných v priamom televíznom prenose na kanále RTVS alebo Orange. Konkrétne sa inštaloval systém do takzvaných mobilných operačných miestností, čiže do áut, ktoré prídu do miesta konania stretnutia a pripoja sa na televízny prenosový voz. VAR bude disponovať synchronizovanými zábermi minimálne z ôsmich 'živých' televíznych kamier v profesionálnej kvalite priamo z prenosového vozu, čo prispeje k požadovanej kvalite pre následné rozhodnutia VAR," povedal Medveď pre futbalsfz.sk.

"Po verejnom výberovom konaní SFZ zakúpil dve autá, ktoré následne prešli prestavbou tak, aby sa do nich mohli nainštalovať všetky technické HW a SW prostriedky, potrebné pre prevádzkovanie systému VAR. Aktuálne sú oba mobilné systémy VAR technicky testované počas televíznych prenosov z nadstavbovej časti Fortuna ligy a v stretnutiach Slovnaft cupu. Ide o testovanie v prepojení na televízne prenosové vozy a o preverenie technického zázemia na štadiónoch najvyššej súťaže. Plus je potrebné opätovné precvičenie doteraz získaných znalostí a zručností rozhodcov a operátorov pri práci so systémom VAR v tzv. režime off-line, to znamená bez ovplyvňovania priebehu sledovaných stretnutí. Týka sa to jednotlivých VAR tímov, v zložení VAR, AVAR a RO v prítomnosti rozhodcovského VAR školiteľa SFZ Tomáša Mókoša," dodal Medveď.

Podľa neho však školiaci proces bude ešte dlhší a očakávané prvé reálne nasadenie systému VAR pre rozhodovanie stretnutí Fortuna ligy s televíznym prenosom bude možné až v jarnej časti súťažného ročníka 2020/21: "V súlade s projektovým plánom bude prebiehať tzv. technická certifikácia jednotlivých štadiónov pre spôsobilosť využívania systému VAR. So začiatkom novej sezóny sa vrátime ku školeniam rozhodcov spolu s operátormi systému už v on-line režime. To sú tréningy so simulovanými situáciami, krátke turnajové stretnutia a súťažné stretnutia mládeže i duely III. ligy v rámci BFZ, hrané na štadióne NTC SFZ v Senci. Znamená to plné využívanie komunikácie medzi rozhodcom stretnutia a VAR s využitím hlasového kompletu systému značky Vokkero a terminálovej obrazovky pre preskúmavanie spomalených opakovaných televíznych záberov. V odbornej terminológii sa používa pojem OFR, teda On Field Review, ten sa zrejme uchytí aj v našich končinách, rovnako ako VAR , AVAR či RO. Školiaci proces bude ešte dlhý. Treba, aby kompetentní ľudia absolvovali potrebný počet stretnutí, vyžadovaných pre úspešnú certifikáciu každého jednotlivca, teda VAR, AVAR a RO. Na to plánujeme využiť celú jesennú časť nasledujúcej sezóny. Preto očakávam prvé reálne nasadenie systému VAR pre rozhodovanie stretnutí Fortuna ligy s televíznym prenosom v jarnej časti súťažného ročníka 2020/21."