Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Xaviho privítali na Camp Nou tisícky fanúšikov Barcelony

Slovensko odštartuje boje o postup v závere novembra. Foto: TASR/AP

Štyridsaťjedenročný Xavi prišiel z Al-Saddu, odkiaľ ho Barcelona získala vyplatením výkupnej klauzuly vo výške približne 5 miliónov eur.

Barcelona 8. novembra (TASR) - Nový tréner futbalistov FC Barcelona Xavi Hernandez má za sebou veľkolepé privítanie na Camp Nou. V pondelok mu na štadióne tlieskali tisícky fanúšikov španielskeho veľkoklubu.

Bývalý dlhoročný stredopoliar FC Barcelona vošiel na ihrisko za nadšeného skandovania davu "Xavi, Xavi" a v sprievode svojej rodiny a prezidenta klubu Joana Laportu podpísal kontrakt.

"Nechcem byť príliš emocionálny, takže vám poviem len jednu vec – sme najlepší klub na svete," uviedol Xavi, ktorý doteraz viedol katarský Al-Sadd. Laporta označil jeho príchod za veľkolepú udalosť. "Dnešok bude pre Barcelonu historickým dňom," povedal prezident Barcelony.

Xavi sa stal prvým trénerom, ktorého v Barcelone predstavili takýmto spôsobom, slávnosť sa bežne robí len pri prestupoch megahviezd. Prvý tréning s tímom absolvuje už na druhý deň. Premiéru vo funkcii by mal absolvovať 20. novembra doma proti mestskému rivalovi Espanyolu.

Štyridsaťjedenročný Xavi prišiel z Al-Saddu, odkiaľ ho Barcelona získala vyplatením výkupnej klauzuly vo výške približne 5 miliónov eur. V Katare mu zmluva platila až do roku 2023. Xavi v katarskom klube dokončil aktívnu kariéru a od roku 2019 bol jeho hlavný kouč. V uplynulej sezóne priviedol Al-Sadd k majstrovskému titulu.

Niekdajší tvorca hry s geniálnym futbalovým myslením získal v prvom tíme Barcelony v rokoch 1998-2015 až 25 trofejí vrátane štyroch triumfov v Lige majstrov a ôsmich titulov v španielskej lige. Celkovo nastúpil za FCB na 767 duelov.