Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Ženský tím žiada USSF o prehodnotenie postoja ku kľačaniu počas hymny

Megan Rapinoeová Foto: wikipedia.org

S pokľaknutím počas americkej hymny prišiel ako prvý rozohrávač amerického futbalu Colin Kaepernick, ktorý v roku 2016 chcel poukázať na diskrimináciu a policajnú brutalitu v USA.

Chicago 9. júna (TASR) - Americká ženská reprezentácia žiada národnú futbalovú federáciu USSF na prehodnotenie postoja k pokľaknutiu pri hymne. USSF zaviedla pred troma rokmi politiku rešpektu k hymne po tom, ako Megan Rapinoeová začala týmto spôsobom protestovať proti rasizmu.

S pokľaknutím počas americkej hymny prišiel ako prvý rozohrávač amerického futbalu Colin Kaepernick, ktorý v roku 2016 chcel poukázať na diskrimináciu a policajnú brutalitu v USA. Následne s ním jeho klub Sna Francisco 49ers rozviazal zmluvu a odvtedy je bez práce. Rapinoeová túto formu protestu prevzala v snahe podporiť hráča NFL, futbalová federácia však vzápätí vydala usmernenie, v ktorom vyzval reprezentantov na státie počas hymny. "USSF by mala zmeniť postoj a podporiť odkaz proti rasizmu," uviedla v stanovisku ženská reprezentácia. Informovala o tom agentúra AP.