Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Zidane získal ďalšiu trofej, Atletico doplatilo na penaltový rozstrel

Futbalisti Realu Madrid pózujú s trofejou Španielskeho superpohára po nedeľňajšom finále v saudskoarabskej Džidde 13. januára 2020. Real Madrid zdolal Atletico Madrid 4:1 v rozstrele z 11 m, keď sa v riadnom hracom čase aj predĺžení skončil duel bez gólov. Foto: TASR/AP

Vo finále gól za 120 minút nepadol, aj keď v závere predĺženia malo Atletico niekoľko dobrých šancí.

Džidda 13. januára (TASR) - Futbalisti Realu Madrid skončili v uplynulej sezóne španielskej La Ligy na treťom mieste, ale vďaka novému systému Španielskeho superpohára dosiahli na prvú trofej v tejto sezóne. V nedeľňajšom finále miniturnaja v Saudskej Arábii zdolali mestských rivalov z Atletica 4:1 v jedenástkovom rozstrele, keď zápas skončil bez gólov. Pohár získali po jedenásty raz a na najúspešnejšiu Barcelonu strácajú už iba dva triumfy.

Vo finále gól za 120 minút nepadol, aj keď v závere predĺženia malo Atletico niekoľko dobrých šancí. Päť minút pred koncom išiel sám na bránku Realu Alvaro Morata, ale nekompromisným faulom ho zastavil Federico Valverde. Uruguajský stredopoliar dostal červenú kartu, ale Real sa v krátkom oslabení aj vďaka dvoma dobrým zákrokom brankára Thibaulta Courtoisa ubránil. "Bolo to z mojej strany hrubé, ale nemal som inú možnosť. Po zápase som sa Alvarovi ospravedlnil," citovala Valverdeho agentúra AFP. Tréner hostí Diego Simeone označil tento moment za najdôležitejší v celom zápase. Valverdeho konanie pochopil: "Povedal som mu, že ak by to neurobil, bol by z toho gól. V tejto situácii by to spravil každý."

V jedenástkovom rozstrele nepremenili prvé dva pokusy Atletica Saúl a Thomas Partey, uspel až tretí v poradí Kieran Trippier. Strelci Realu boli stopercentní. Jana Oblaka postupne prekonali Dani Carvajal, Rodrygo, Luka Modrič a napokon kapitán Sergio Ramos. Tréner Realu Zinedine Zidane tak získal ďalšiu trofej do zbierky. K trom triumfom v Lige majstrov a ku dvom na MS klubov a jednom v Superpohári UEFA získal aj domáci Superpohár. "Vyhral som veľa vecí ako hráč a teraz ako tréner. Ale hráčom patrí poďakovanie. Môžete dosiahnuť čokoľvek, ak budete tvrdo pracovať," uviedol 47-ročný kouč.

Na Blízkom východe sa bude hrať španielsky Superpohár minimálne ešte dvakrát. Národná futbalová federácia (RFEF) sa dohodla so Saudskou Arábiou na organizácii súťaže do roku 2022, údajne za to dostane 120 miliónov eur. Pred týmto turnajom niektorí rozhodnutie hrať mimo Španielska kritizovali. "Ja som šťastný, ako sa formát posunul. Musíme veci vylepšiť a táto krajina začala skvele organizovať podobné druhy udalostí," uviedol prezident RFEF Luis Rubiales.