Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

Futbalisti Slovana sa rozlúčili víťazstvom, Košice sa zachránili

Na snímke vpravo slovenská lyžiarka Petra Vlhová otvorila zápas slávnostným výkopom pred začiatkom zápasu 10. záverečného kola nadstavbovej časti Niké ligy v skupine o titul medzi ŠK Slovan Bratislava - MFK Ružomberok 18. mája 2024 v Bratislave. Foto: FOTO TASR - Martin Baumann

Slovan vyhral ligu šiestykrát za sebou a celkovo štrnástykrát v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži.

Bratislava 18. mája (TASR) - Futbalisti ŠK Slovan Bratislava sa s majstrovskou sezónou rozlúčili víťazstvom 5:1 nad MFK Ružomberok v sobotňajšom stretnutí záverečného 10. kola nadstavbovej časti Niké ligy. O slávnostný výkop sa postarala najúspešnejšia slovenská lyžiarka Petra Vlhová. Po zápase prebehlo odovzdávanie majstrovskej trofeje Esencia hry a oslavy s fanúšikmi priamo na hracej ploche.

Domáci boli od úvodu aktívnejší a v 20. minúte sa Kašia presadil hlavičkou. Krátko na to upravil Strelec na 2:0. Ružomberok však po polhodine znížil, keď Luterán trafil ľavý horný roh. Slovan ešte v prvom polčase pridal tretí gól, Barseghjan zakončil presne z hranice pokutového územia. Po hodine hry skóroval aj Tolič - 4:1. Výsledok ešte v úplnom závere skompletizoval Zmrhal.

Slovan vyhral ligu šiestykrát za sebou a celkovo štrnástykrát v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži. Pred druhým FC DAC 1904 Dunajská Streda mali "belasí" v konečnej tabuľke priepastný pätnásťbodový náskok. V novej sezóne budú opäť reprezentovať slovenský futbal v Lige majstrov, ktorá bude mať nový formát a do skupinovej fázy postúpi až 36 tímov. Začne v 1. predkole (prvé zápasy 9./10. júla, odvety 16./17. júla). Meno súpera spozná na žrebe, ktorý je na programe 18. júna v Nyone. Ružomberok obsadil piate miesto, ale vďaka triumfu v Slovenskom pohári - Slovnaft Cupe získal miestenku v predkole Európskej ligy.

NL - 10. kolo skupiny o titul:

ŠK Slovan Bratislava – MFK Ružomberok 5:1 (3:1)

Góly: 21. Kašia, 24. Strelec, 40. Barseghjan, 61. Tolič, 90. Zmrhal – 30. Luterán. Rozhodovali: Glova – Štrbo, Pacák, 9028 divákov.

Slovan: Borjan (87. Trnovský) – Bajrič, Kašia (81. Vojtko), Wimmer – Blackman, Savvidis, Tolič 87. Mateáš), Marcelli (81. Pauschek) – Barseghjan, Strelec, Weiss ml. (67. Zmrhal)

Ružomberok: Frühwald – Gabriel, Zsigmund, Malý – Luterán, Lavrinčík, Chrien (79. Kotula), Selecký – Hladík (66. Boďa), Chobot (46. Domonkos) – Gerec (58. Tučný)


Futbalisti FC Spartak Trnava obsadili v tabuľke Niké ligy tretie miesto. Zisk miestenky v 2. predkole Európskej konferenčnej ligy spečatili v sobotnom domácom stretnutí záverečného 10. kola nadstavbovej skupiny o titul, v ktorom deklasovali FK Železiarne Podbrezová 5:0.

Spartak sa ujal vedenia v 24. minúte po krásnej akcii, keď Azango z ľavej strany prihral do šestnástky Oforimu, ktorý si takmer na päťke vymenil loptu s Paurom a zblízka otvoril skóre. V 62. minúte potiahol druhú gólovú akciu Trnavy opäť Azango, jeho prihrávku do pokutového územia ešte Štefánik v sklze nezasiahol, na zadnej žrdi však Ofori bezpečne doklepol loptu do odkrytej bránky.

Tretí gól pridal v 69. minúte Paur, ktorý sa dostal do samostatného úniku od polovice ihriska, v šestnástke ešte prihrávkou hľadal nabiehajúceho Štefánika a Grešák v snahe odvrátiť loptu ju tečoval za chrbát vlastného brankára. "Andeli" boli pri chuti a v 80. minúte pridal štvrtý gól takmer z bránkovej čiary Daniel. V 88. minúte sa do rozsypanej obrany Podbrezovej vrútil Bernát, z ľavej strany prihral na päťku Poznarovi a ten zblízka uzavrel na 5:0.

Sumár - 10. kolo nadstavby Niké ligy - skupina o titul:

FC Spartak Trnava – FK Železiarne Podbrezová 5:0 (1:0)

Góly: 24. a 62. Ofori, 69. Paur, 80. Daniel, 88. Poznar. Rozhodovali: Dzivjak – Poláček, Roszbeck, ŽK: Procházka – Yirajang, Paraj, 5888 divákov

Trnava: Takáč – Šulek (64. Ujlaky), Štetina, Kóša, Mikovič – Zeljkovič – Ofori (64. Daniel), Procházka, Štefánik (82. Bainovič), Azango (82. Bernát) – Paur (76. Poznar)

Podbrezová: Danko – Mrva (64. Talakov), Markovič (46. Grešák), Bakaľa – Kováčik, Bajo, Chyla, Bartoš – Assinor, Paraj, Yirajang (46. Galčík)


Michal Gašparík, tréner Spartaka:Zápas sa mi hodnotí ľahúčko. Chalani boli pod veľkým tlakom, napriek tomu hrali fantasticky, od prvej minúty boli výborní, podali výborný výkon, predviedli výborný futbal, zaslúžia si absolutórium. Mali sme šťastnú ruku so zostavou, aj systémom, v ktorom sme hrali. Štyri dni dozadu som sa zobudil s tým, že som cítil, že Ofori dnes rozhodne zápas a na druhý deň som sa ho pýtal, kde chce hrať, povedal som mu, že bude v základnej zostave a Erik Daniel pôjde na lavičku a že zápas rozhodne. A dnes reálne rozhodol prvými dvoma kľúčovými gólmi. Išli sme za výsledkom od začiatku, vytvárali sme si šance, dobre sme kombinovali, výborne bránili, je to zaslúžené víťazstvo a napokon tretie miesto. Škoda, že nie druhé, dúfal som, že sa to podarí, ale Európu sme zvládli.

Roman Skuhravý, tréner Podbrezovej:Naše mentálne dno dnes našlo pivnicu. Dostali sme päť gólov, presne to sme si zaslúžili. Trnava bola hladnejšia, lepšia, rýchlejšia, futbalovejšia, agresívnejšia, preto zaslúžene vyhrala. Po minulom týždni som dúfal, že budeme hrať uvoľnene a pracovito, no som sklamaný. Za to nesiem vinu ja. Musíme si v klube vyhodnotiť polsezónu, najväčší problém nemám s tým, že sme nevyhrávali, ale že sme nemali vášeň a túžbu.

Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda obsadili v tabuľke Niké ligy druhé miesto. Pozíciu vicemajstra za sériovým šampiónom ŠK Slovan Bratislava a zisk miestenky v 2. predkole Európskej konferenčnej ligy spečatili v sobotnom stretnutí záverečného 10. kola nadstavbovej skupiny o titul, v ktorom zvíťazili nad MŠK Žilina 3:2. Zápas sa pre rekonštrukciu žilinského štadióna hral na umelom trávniku v Trenčíne.

Žilina bola v prvom polčase lepším tímom. Jej snahu korunoval v 26. minúte Iľko, ktorý prekonal Popoviča utešeným lobom. Žilinčania mali na kopačkách aj druhý gól, v nadstavenom čase prvého polčasu však zoči voči brankárovi DAC nepochodil Jambor.

Do druhého polčasu nastúpila Dunajská Streda ako vymenená, Káčera nahradil Ramadan a už o dve minúty našiel prihrávkou Mateja Trusu, ktorý vyrovnal na 1:1. Šou v podaní dunajskostredského útočníka pokračovala v 54. minúte, keď krásnou strelou vymietol ľavý roh Belkovej bránky, o platnosti gólu musel rozhodnúť systém VAR. VAR bol v permanencii aj v 67. minúte, po hre rukou Bileho nariadený pokutový kop Trusa bez problémov premenil a zavŕšil hetrik. Žilinčania nezložili zbrane, no stačilo to len na gól Iľka v záverečných sekundách zápasu.

Sumár - 10. kolo nadstavby Niké ligy - skupina o titul:

MŠK Žilina - DAC Dunajská Streda 2:3 (1:0)

Góly: 26. a 90.+13 Iľko - 47., 54., 67. Trusa (tretí z 11 m). Rozhodovali: Kružliak - Hancko, Pozor, ŽK: Hubočan - Dimun, Trusa, Popovič, 1425 divákov

Žilina: Belko - Stojčevski (78. Adang), Hubočan, Ndjeungoue - Ďatko (78. Hranica), Gidi, Sauer, Javorček (87. Bari) - Bile (78. Essomba), Jambor, Iľko

DAC: Popovič - Csinger (63. Kaša), Kačaraba, Brunetti, Andzouana - Dimun, Herc (87. Charatin), Káčer (46. Ramadan) - Yapi (71. Mendez), Goure (87. Redzič), Trusa


Michal Ščasný, tréner MŠK Žilina: "Prvý polčas sme odohrali dobre, v druhom polčase sa bohužiaľ pre nás všetko otočilo. Nezvládli sme rozhodujúci zápas, cítim smútok a prázdno, pretože sme všetci dnes chceli vyhrať. Teraz je však ešte na konečné hodnotenie skoro, hovorili by zo mňa emócie."

Xisco Muňoz, tréner DAC Dunajská Streda: "Chcem poďakovať všetkým mojim hráčom, zápasu aj celej sezóne dali sto percent a výsledok sa dostavil. Zvládli náročný tlak a príkladne pracovali. Rovnako chcem poďakovať fanúšikom, sú našim dvanástym hráčom na trávniku. a samozrejme chcem poďakovať klubu, ktorý nám vytvoril skvelé podmienky. dnes je to pre nás úžasný deň, ale myslíme už dopredu."

Futbalisti FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble sa s účinkovaním v Niké lige rozlúčili remízou 2:2 s AS Trenčín v sobotnom zápase záverečného 10. kola nadstavbovej skupiny o udržanie sa. Hralo sa v Žiari nad Hronom.

ViOn už dávnejšie vedel, že v tabuľke skončí na poslednom mieste a minimálne na rok opustí najvyššiu súťaž. V 32 ligových zápasoch dosiahol len dve víťazstvá, obe v úplnom závere sezóny, keď už bol jeho zostupový osud spečatený. Trenčín skončil na 8. mieste.

Sumár - 10. kolo nadstavby Niké ligy - skupina o udržanie sa:

FC ViOn Zlaté Moravce - AS Trenčín 2:2 (1:0)

Góly: 27. Brenkus (z 11 m), 65. Nonikašvili - 50. a 67. Kupusovič. Rozhodovali: Micheľ - Hrmo, Juhos, ŽK: Nagy, Gono, Balič - Kmeť

ViOn: Richter – Suľa, Gono (79. Moško), Nagy, Čonka (75. Majdan) – Duga (79. Drame) – Mondek, Balič, Nonikašvili, Brenkus – Kuzma (75. Balaj)

Trenčín: Vozinha – Kmeť, Bondarenko, Hájovský, Kozlovský – Bariš – Sunday (74. Mijovič), Kupusovič, Gong (74. Akila), Djerlek (81. Mikulaj) – Emeka (70. Ben Sallam)


Futbalisti Dukly Banská Bystrica remizovali v záverečnom 10. kole nadstavbovej časti Niké ligy v skupine o udržanie sa so Skalicou 2:2 a potvrdili siedmu priečku v tabuľke. Zápas sa začal za silnej prietrži mračien, čo domácich nevyrušilo a pustili sa do útočenia.

Veľkú šancu mal Polievka v boji o kráľa strelcov, keď zakončoval z ľavej strany šestnástky a iba tesne minul protiľahlý horný roh bránky. Už keď lejak ustal, prišli ďalšie šance Banskej Bystrice. Nepresadili sa najmä Rymarenko a Považanec. Hostia nevyužili dva brejky, Hruška zmaril tutovky Morongovi a Gažimu. Skóre otvoril v 38. minúte Polievka z ľavej strany šestnástky s presnou obaľovačkou, lenže po zmene strán opäť za dažďa a vetra po nevyužitých šanciach Polievku a Rymarenka Skaličania vyrovnali Mášikom parádnou strelou z 25 metrov.

Na ňu odpovedal Rymarenko, najprv pálil zo šestnástky do žrde, no o malú chvíľu sa už trafil z podobnej pozície presne k žrdi – 2:1. Následne hostia nepremenili tri vyložené šance striedajúcimi hráčmi Alvesom, Hašom a Baumgartnerom, no posledne spomínaný sa presadil v nadstavenom čase po protiútoku z hranice päťky, keď mu prihral z ľavej strany Matejov.

10. kolo nadstavbovej časti Niké ligy, skupina o udržanie sa:

MFK Dukla Banská Bystrica – MFK Skalica 2:2 (1:0)

Góly: 38. Polievka, 70. Rymarenko – 59. Mášik, 90+1 Baumgartner. ŽK: Slebodník (B. Bystrica). Rozhodovali: Smolák – Zemko, Halíček, 893 divákov

Banská Bystrica: Hruška - Klimpl, Godál (71. Mensah), Willwéber – Richrárech, Hlinka – Pišoja (71. Hanes), Považanec (60. Veselovský, 87. Slebodník), Migaľa – Rymarenko (87. B. Ľupták), Polievka

Skalica: Luksch – Krčík, Nagy, Ranko, Podhorin, Černek – Mášik – Morong (65. Baumgartner), Vlasko (65. Alves), Gaži (72. Matejov) – Smékal (72. Haša)


Mário Auxt, tréner B. Bystrice:Zápas mal nasadenie, bolo v ňom veľa šancí. My sme chceli do stretnutia vstúpiť aktívne, čo sa nám aj podarilo. Vytvorili sme si šance, išli sme do vedenia, škoda len, že sme nepremenili aj ďalšiu z našich šancí, že by sme boli v dvojgólovom vedení. Tým pádom by bol zápas z našej strany pokojnejší. V druhom polčase sa na naše kopačky vkradla akási nervozita. Hostia si z rýchlych brejkov vytvárali šance. Trošku ma mrzí, že vyrovnávajúci gól na 2:2 sme dostali až v nadstavenej prvej záverečnej minúte, že sme duel nedotiahli do víťazného konca. Chceli sme sa rozlúčiť so sezónou i s domácimi priaznivcami víťazstvom. Na druhej strane si myslím, že remíza je spravodlivá.

Pavol Majerník, tréner Skalice:Bol to typický zápas, v ktorom o nič nešlo s množstvom šancí na oboch stranách. My sme v prvom polčase pôsobili dosť nervózne, mali sme zlý vstup do zápasu, neviem si vysvetliť dôvod. Prehrávali sme veľa osobných súbojov, takže sme sa v útočnej ani v obrannej fáze nedostávali do hry. Druhý polčas bol z našej strany oveľa lepší. Zlepšili sme pohyb, dali sme vyrovnávajúci gól a v konečnej fáze nám pomohli aj striedania. Mali sme dostatok šancí už i pred druhým gólom Bystrice, aby sme my dali ten druhý gól. Myslím si, že chalani si za ten záver zápasu druhý gól napokon zaslúžili a remíza je podľa mňa spravodlivá.“

Futbalisti FC Košice sa udržali v Niké lige. Rozhodli o tom v sobotňajšom zápase záverečného 10. kola nadstavbovej časti, keď v skupine o udržanie zdolali doma Zemplín Michalovce 2:0. Oba tímy získali v sezóne 27 bodov, no Košičania mali lepšiu bilanciu vzájomných zápasov. Michalovčanov teraz čaká baráž o udržanie sa proti FC Petržalka.

Košičania sa dostali do vedenia v 17. minúte, keď skóroval Dávid Gallovič, ktorého ideálne vysunul Moussango Obounet. Zemplínčania mali následne niekoľko možností vyrovnať, no definitívne ich položil na kolená druhý gól, ktorý dal v 81. minúte striedajúci Nassim Innocenti.

Prvý zápas baráže o Niké ligu je na programe v utorok o 17.30, domácim mužstvom bude FC Petržalka. Odveta sa bude hrať v sobotu 25. mája o 16.30 v Michalovciach.

Niké liga – záverečné 10. kolo nadstavbovej časti skupiny o udržanie sa:

FC Košice - MFK Zemplín Michalovce 2:0 (1:0)

Góly: 17. Gallovič, 81. Innocenti. Rozhodovali: Očenáš – Jekkel, Ferec, ŽK: Greššák, Faško, Davis, Innocenti - Arevalo, Niarchos, Volanakis, 6126 divákov

Košice: Figueiredo – Fabiš, Gorosito, Davis - Golikov (77. Jonec), Gallovič, Greššák (43. Mizerák), Petrák (55. Innocenti) - Faško (77. Sovič) – Medved, Obounet (55. Jones)

Michalovce: Frelih – Dzocenidze, Volanakis, Bahi (79. Adekunle) - Magda, Vaško, Žofčák (70. Danko), Zubairu (79. Marjanovič), Marcin - Jánošík (59. Van Kessel), Arevalo (59. Niarchos)