Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Šport

Futbalovým mladíkom treba na postup minimálne 16 bodov, tvrdí Galád

Foto: TASR/Martin Baumann

Slováci, ktorí bojujú o postup na finálový turnaj z druhého miesta v skupine, odohrajú v prebiehajúcom kvalifikačnom cykle ešte štyri zápasy z toho dva doma, pričom na konte majú 9 bodov.

Bratislava 16. mája (TASR) - Podľa trénera futbalovej dvadsťjednotky Ivana Galáda potrebujú slovenskí mladíci na postup na majstrovstvá Európy 2013 získať v 9. kvalifikačnej skupine minimálne 16 bodov. Slováci, ktorí bojujú o postup na finálový turnaj z druhého miesta v skupine, odohrajú v prebiehajúcom kvalifikačnom cykle ešte štyri zápasy z toho dva doma, pričom na konte majú 9 bodov.

Najbližšie čaká "Galádovcov" v kvalifikácii ME dvojzápas s rumunskou dvadsaťjednotkou (1. júna v Michalovciach a 5. júna v Budapešti), ktorá už prakticky po dvoch prehrách s vedúcim Francúzskom stratili šancu postúpiť na šampionát. Slováci sú v skupine druhí a na galského kohúta strácajú šesť bodov, ale Francúzi odohrali o zápas viac.

"Sme radi, že pred začiatkom druhej polovice kvalifikácie sme stále v hre o postup. To bol náš cieľ už pri žrebe kvalifikačnej skupiny, pričom sme chceli hrať v prvej polovici cyklu tri stretnutia vonku a jedno doma. Teraz máme trikrát výhodu domáceho prostredia," povedal tréner Galád, ktorý k najbližšiemu súperovi dodal: "Rumuni sú v tejto kategórii vyššie o dva výkonnostné koše, vo svetovom renkingu im patrí desiate miesto. Napokon v minulom roku organizovali európsky šampionát tejto kategórie a rozhodne nebudú v kvalifikácii len do počtu."

Tréner slovenských mladíkov má v tom jasno. Ak sa chcú jeho zverenci kvalifikovať na európsky šampionát, musia sa tam prebojovať aspoň z druhého miesta. Okrem víťazov ôsmich skupín totiž postúpia na ME 2013 aj štyri tímy s najvyšším bodovým ziskom z druhej priečky.

"Nechcem hovoriť o bodoch z najbližších dvoch zápasov, ale faktom je, že na postup zo skupiny z druhého miesta by nám malo stačiť 16-17 bodov. Uvidíme, máme pred sebou zápasy s Rumunskom, ktorého hru som sa snažil aj so svojimi kolegami analyzovať. Máme stabilizovaný tím, chýbať bude len zranený Čonka. Sledovali sme zápasy Rumunov, nebude to rozhodne nič jednoduché," dodal Galád.



Nominácia SR 21 na dvojzápas kvalifikácie ME s Rumunskom:

Brankári: Pavol Bajza (MFK Dubnica), Michal Šulla (MFK Vrbové), Patrik Le Giang (Zemplín Michalovce)

Obrancovia: Michal Habánek (Spartak Trnava), Tomáš Košút (1. FC Slovácko), Lukáš Pauschek (Slovan Bratislava), Norbert Gyömbér (Dukla Banská Bystrica), Lukáš Štetina (Tatran Prešov), Jakub Holúbek (AS Trenčín)

Stredopoliari: Samuel Štefánik, Peter Mazan (obaja AS Trenčín), Ján Greguš (Baník Ostrava), Milan Lalkovič (Chelsea FC), Juraj Vavrík (MFK Ružomberok), Jakub Paur (ViOn Zlaté Moravce), Marek Hlinka (Dukla Banská Bystrica), Richard Lásik (MFK Ružomberok), Filip Kiss (Cardiff City), Róbert Mak (1. FC Norinberg)

Útočníci: Dávid Guba (Tatran Prešov), Arnold Šimonek (FC Nitra), Karol Mészáros (Slovan Bratislava), Martin Mikovič (Spartak Trnava)



Náhradníci:

Brankár: Matej Rakovan (MŠK Žilina)

Obrancovia: Marián Kolmokov (FC Nitra), Kristián Kolčák (Slovan Bratislava), Kristián Koštrna (Wolverhampton FC)

Stredopoliari: Jakub Považanec (Dukla Banská Bystrica), Filip Oršula (Twente Enschede), Kamil Karaš (MFK Košice), Filip Moravčík (FC Nitra)

Útočníci: Lukáš Laksík (Dukla Banská Bystrica), Ákos Szarka (Slovan Bratislava)



Tabuľka 9. skupiny:

1. Francúzsko 5 5 0 0 12:0 15

2. Slovensko 4 3 0 1 9:2 9

3. Rumunsko 5 1 2 2 3:6 5

4. Kazachstan 4 0 2 2 1:4 2

5. Lotyšsko 4 0 0 4 0:13 0



Zostávajúci program SR 21 v kvalifikácii ME:

SR 21 - Rumunsko 21 (1. júna v Michalovciach)

Rumunsko 21 - SR 21 (5. júna v Bukurešti)

SR 21 - Francúzsko 21 (7. septembra)

SR 21 - Kazachstan 21 (10. septembra)